Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy spektakl trwa ...

Ogrodowy spektakl trwa ...

grazyna 15:27, 11 mar 2013

mira napisał(a)

hosta silletto to jedna z moich ulubionych host ,

Moja także Może też i dlatego, że była u mnie jako pierwsza.
Jakoś na słońcu kiepsko u mnie radzi sobie Jedynie w półcieniu.

Serdeczności zostawiam

Pod sosny może rh ?
AgnieszkaW 16:01, 11 mar 2013

mira napisał(a)
Agnieszko
hosta silletto to jedna z moich ulubionych host , tworzy duże rozetowate kępki i szybko się rozrasta, a dzielenie jej nie sprawia kłopotu i podzielone w jednym roku daja już sensowne kępki w następnym, jets póżniejsza i kwitnie jako ostatni u mnie za to bardzo długo i ma śliczne fioletowe dzwonki - kwiaty też ładne
rośnie u mnie w wielu miejscach rożnych bo ją rozmnażam

np. tu rośnie po obu stronach tej ścieżki i w cienistym miejscu i na skalniaku w pełnym słońcu vis-a-vis

a to z kolei hosta blue angel - tak myślę bo wtedy jak sadziłam az tak do nazw nie przywiązywałam wagi - jest duża z pięknym niebieskim aksamitnym wręcz polotem - później bardziej zielenieje, kwiaty ciekawe jakby przysadziste białe ale nie tak slodkie dzwonkowate jak u poprzedniej - takie chyba bardziej hostowate
już ją dzieliłam i ten proces jest dłuższy - u mnie rośnie właśnie na skraju sosen - to miejsce przysparza problemów

Dziękuję Ci Miro za tak dokładną odpowiedź, nawet ze zdjęciami. Będę miała nad czym myśleć. O Rh też myślałam pod sosny. Pozdrawiam
danuta_szwajcer 18:56, 11 mar 2013

Piekne te Twoje rabaty i te hosty tez chce dosadzic w tym roku do cienistych miejsc, pozdrawiam
Mala_Mi 18:56, 11 mar 2013

Na bieżąco.. jednak cofnęłam się . .... bo jakoś nie lubię z doskoku...
eliza3 20:47, 11 mar 2013

Piękne hosty, ja też mam kilka, ale nazw nie znam. To piękne rośliny i w tym roku muszę je rozsadzić, a przede wszystkim przy Waszej pomocy rozszyfrować nazwy i w końcu zacząć zapisywać, bo jestem jak dziecko we mgle.
Pozdrawiam.
Bogdzia 22:37, 11 mar 2013

Piękne masz hosty ale to mnie nie dziwi bo wszystko masz piekne. Pozdrawiam.
AniaDS 21:36, 12 mar 2013

Marzą mi się takie rozrośnięte hosty, ale moje jakoś wolniej, dużo wolniej rosną..
mira 21:40, 12 mar 2013

Danusiu dziękuję za miłe słowa - ja co roku jakies hosty rozmnażam, te mniejsze i o jasnych lisciach szybko rosną -są różne jedne szybko rozrastają sie w dużą kepę a inne wolno - te niebieskie chyba sa wolniejsze, warto więc co roku coś rozmnożyć albo dokupić coś nowego
mira 21:46, 12 mar 2013

Ania

Eliza ja do tej pory to byłam beztroska i miałam hosty niebieskie, żółte, te od babci, te od Doroty, małe i cienkie - a tu kurcze trzeba by nazw używać no i się zainteresowałam - nazwami ale tych nowo kupowanych - i nawet odnalazłam zaletę znania nazw- jest tyle informacji w necie że szok, ostatnio kupiłam Empress Wu
taki gigant hostowy - i doczytałam że nazwa pochodzi od cesarzowej Chin - i dalsza ciekawa historia
moja historia też będzie ciekawa pod warunkiem że maleńki ogonek kupiony w foliowym woreczku osiągnie 1,30 wysokości i 2 metry szerokości
mira 21:49, 12 mar 2013

Bogdziu miła jesteś dzięki za wsparcie

Aniu hosty są różne takie które szybko sie rozrastają i takie które wolnej - zwróć uwagę jak kupujesz no i w sezonie daj im kopa więcej wody i jakieś jedzonko - pozdrawiam