Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy spektakl trwa ...

Ogrodowy spektakl trwa ...

Milka 17:04, 19 lis 2013

To teraz już jestem przygotowana już wykopałam werbeny, potężne kępy i dałam do donic, ale jest ciepło, to jeszcze nie chowam, tylko podlewam; w innym miejscu, konkretnie w 3, mam wysiane, te co ci mówiłam, rzutem na matę po powrocie z Anglii i te wyrosły wielkie i dorodne; z nich będę zbierać nasiona, kępy zostawię w ziemi, ścinając górę i zasypię igliwiem, zobaczę, co z tego wyjdzie
natomiast nasiona pójdą w ruch dopiero do gruntu i to w maju, sianie w domu u mnie było bez efektu;(
mira 17:10, 19 lis 2013

Irenko ale te nasiona też mogą się same wysiać albo wysiać je w lutym do gruntu - Danusia jakoś tak siała trzeba jej dopytać
Celina 17:12, 19 lis 2013

"Przyczajony tygrys,ukryty smok"
Milka 17:13, 19 lis 2013

W lutym siałam w domu, mizernie szło; natomiast nie bardzo chcę aby się siały gdzie chcą, bo boję się wyplewić, jako chwast; teraz na 100% rozpoznaję siewki naparstnic, jeżówek, trawek i szałwii
mira 17:15, 19 lis 2013

hehe no nasadził się jak na grubego zwierza - a tak naprawdę jest leń i ma małe ostatnio sukcesy w polowaniu
mira 17:18, 19 lis 2013

irena_milek napisał(a)
W lutym siałam w domu, mizernie szło; natomiast nie bardzo chcę aby się siały gdzie chcą, bo boję się wyplewić, jako chwast; teraz na 100% rozpoznaję siewki naparstnic, jeżówek, trawek i szałwii

zgadza się one muszą być schłodzone do wysiewu a ja w lutym po prostu wysiałam
a z tym plewieniem racja - będę z lupą chyba
Mala_Mi 19:48, 19 lis 2013

Posprzątałaś ogród na medal... ja dziś trochę poplewiłam.. ale zimno w łapki....
Ja bym na rabatę bylinowa dała albo jakieś małe drzewko o ciekawym pokroju, a najlepiej coś zimozielonego.. by na niej coś było cały rok, bo tak smętna jest w okresach "pustych"...
mira 21:20, 19 lis 2013

Wypinam pierś a na jutro mam zarezerwowany dzień w ogrodzie i niech mi ktoś przeszkodzi biada mu

stale jest coś do roboty - na rabatach tam gdzie leżą liście niech leżą bo chwaściska nie rosną więc tego nie robię

sprawdziłam pogodę i jutro ostatni dzień ze słonkiem potem tylko chmury i widzę sporo deszczu ale bez ujemnych temperatur
mam 27 krzaków róż i już częściowo je podsypałam a teraz martwię się czy nie za wcześnie - jak przyjdzie na raz obsypać to nie zdążę znow

a z tym zimozielonym masz rację na razie jestem na tym etapie żeby tam dać to co jest po drugiej stronie tylko lekko w tyle - powstanie taka niby brama

tu widać po drugiej stronie tego cyprysika

w tym narożniku rośnie piwonia - wysadzę ją i w to miejsce wstawię taki zielony słup

na szczęście mam szanse na przymiarkę - kurcze to jak z meblami
otoż
mam w donicy taką tuję i sprawdzę jak to będzie wyglądało

mira 21:27, 19 lis 2013

a teraz informacja o tuji
ja i tuje to niezbyt udany duet - nie podoba mi się i już

ostatnio jak jechałam to widziałam, że Polska tujami stoi - trzeba przyznać, że to szybki efekt żywopłotu
potrzebowałam w jedno miejsce coś stożkowatego i zielonego cały rok i padło na tuję - kupiłam więc bo na jesieni wybór spory z zamiarem upieczenia 2 pieczeni na raz = na razie tuja jest w donicy i będzie robić za choinkę na schodach / ale się zaszczytu doczekała/ a jak przetrwa to wiosną powędruje na docelowe miejsce a mi zostanie donica do innej kompozycji

a na razie posłuży jeszcze za atrapę tego zielonego na mój rog
Milka 06:02, 20 lis 2013

Dużo ogrodow jest staryvh, a kiedys tylko tuje byly w sprzedaży, nawet teraz jak coś chcesz wyjatkowego, to tylko w necie, a to jednak kupowanie w ciemno.