Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy spektakl trwa ...

Ogrodowy spektakl trwa ...

Kondzio 11:19, 23 lis 2013

przyznam się Miro do czegoś oglądam twój ogród codziennie żeby podglądać twoje zmagania ogrodowe i zachwycam się twoimi zdjęciami jak nam pokazujesz swój ogród i jestem pod wrażeniem hi hi hi
Agania 15:35, 23 lis 2013

Mirko witaj, oglądałam zachwycam się ogrodem od samego początku, piękny orkiestrowy, myzyczny wstęp, kącik ogrodnika marzenie, foty super, pokazujesz ostatnio miejsca najważnieższe dla roślin, bo one tego tak najbardziej potrzebują dla zdrowia, do wzrostu i odbudowy chciałabyś żeby ten kącik też był piękny, spróbuj z cisem na obwódkę, a na kratki, ja zakochałam sie ostatnio w kokornaku

Mnie się podoba tak jak jest
Tamaryszek 16:48, 23 lis 2013

Witaj Mirko! Najpierw - bardzo się cieszę,że pamiętałaś o nasionkach kosmosu dla mnie!
Dziękuję za miłe słowa o Moim Świecie (link prześlę na pw, bo tu chyba nie mogę).
Troszkę pokażę swojego ogrodu w wątkach tematycznych (np. strumyk, ceglane elementy)
Co do Twoich pytań - liliowce podsadziłam bergeniami. wcześniej kwitną, a potem ich liściom nie szkodzą pochylające się liście liliowców. I fajny jest kontrast między tymi wąskimi, wiotkimi a wielkimi bergeniowymi.
Pnącza...ja mam większość dużych - kokornak, winobluszcz, wiciokrzew, hortensje pnące...Na te małe kratki według mnie się nie nadają.
Jeśli nie chcesz widzieć tego miejsca także w zimie - posadziłabym bluszcz (który potem możesz dowolnie strzyc). Poczekasz na niego, ale nie ma rady.
Natomiast przy nim dałabym powojniki, które strzyżesz krótko wiosną - zasłonią latem kratkę od razu, potem będą latem pięły się po bluszczu , ozdabiając to miejsce. Ich coroczne przycinanie pozwoli kierować wzrostem bluszczu.
To tak na szybko...
A Twój kącik gospodarczy baaardzo mi się podoba! I parzydło wspaniałe.
Będę zaglądać!

Tamaryszek 16:51, 23 lis 2013

Nie wiem , jak się edytuje wiadomość ,żeby uzupełnić, więc dodam nową - jeśli tam masz trudne warunki, możesz dać jakiś botaniczny czy bylinowy powojnik, nie wielkokwiatowy.
mira 23:35, 24 lis 2013

Witajcie w progu zimy !

za oknem zimno i mokro no i stale ciemno brrr a tu kukam na Ogrodowisko i same słoneczne wpisy no i od razu przyjemniej się robi bardzo mi miło

Kasiu - fajnie że klimatycznie podobnie i zapraszam serdecznie,

Bożenko zmartwiłaś mnie że bluszcz rośnie wolno - jak patrzyłam do opisów bluszczy to piszą ,że 1m rocznie więc nie wiem czy na poczatku a potem idzie szybko?

a z parzydłem to mam dziwną historię, najpierw znalazłam na skraju w lesie i przytargałam do ogrodu a potem upolowałam w szkółce - i ta z lasu rośnie cudownie a ta kupiona kiepsko - może toteż sprawa miejsca
na wiosnę to parzydło też zmieni miejsce

Kondziu a wiesz, że ja lubię ogród zimą i teraz ? zimą jak jest śnieg i biało /zresztą lubię zimę białą szczególnie jak mam zimowe wakacje hihi/ a teraz bo można przypatrzeć liściaste ich kształty i urok kory no i planować , planować i filmy oglądać

Ania właśnie gotowca wstawię i ale muszę po szkółkach pojeździć a to bezpieczne nie będzie - dzięki za info

Irenko no nie wiem co napisać - miło i radośnie w ten wieczor

mira 23:44, 24 lis 2013

asc napisał(a)

Irena.. tyś mądra kobieta... masz rację.. tu widać, ze to jest ogród a nie miejsce pokazowe do szpanowania sąsiadom.. to serce ogrodu

Ania moje sąsiady tylko tłumaczą mi się dlaczego nie pracują w ogrodzie, że właśnie muszą się wziąść za ogród i.t.d a ja tłumaczę że to co mają jest dostosowane do ich czasu i możliwości i że ma cieszyć a nie dołować - na szczęście tu gdzie mieszkam nie ma szpanowania i oby tak zostało

a kompostnik i bajzlownik doniczkowy to naprawdę serce ogrodu bo tu napełniam taczki złotem i z wielką radością i biegnę do potrzebujących roślin i daje im jeść no a doniczkowe moje słabości to Irenka zna chyba jak nikt inny
mira 23:48, 24 lis 2013

Kondzio napisał(a)
przyznam się Miro do czegoś oglądam twój ogród codziennie żeby podglądać twoje zmagania ogrodowe i zachwycam się twoimi zdjęciami jak nam pokazujesz swój ogród i jestem pod wrażeniem hi hi hi

Konrad bardzo Ci dziękuję to brzmi dziś wspaniale - miło wiedzieć, że sprawozdanie z prac ogrodowych ktoś z przyjemnością ogląda zwłaszcza jak jest to autor przemiany roku hihi
mira 23:51, 24 lis 2013

Agania napisał(a)
Mirko witaj, oglądałam zachwycam się ogrodem od samego początku, piękny orkiestrowy, myzyczny wstęp, kącik ogrodnika marzenie, foty super, pokazujesz ostatnio miejsca najważnieższe dla roślin, bo one tego tak najbardziej potrzebują dla zdrowia, do wzrostu i odbudowy chciałabyś żeby ten kącik też był piękny, spróbuj z cisem na obwódkę, a na kratki, ja zakochałam sie ostatnio w kokornaku

Mnie się podoba tak jak jest

Agatko witaj ! dziękuję za miłe słowa, kokornak też bardzo mi się podoba ale to mocne pnącze i musi mieć solidne podpory a ja mam wąskie kratki i zbyt niskie dla kokornaku - ale fakt jest piękny
AgnieszkaW 23:51, 24 lis 2013

Miro, też oglądam Twoje przemiany, tylko nie zawsze mam czas na wpis. Dzisiaj nadrabiam. Pozdrawiam cieplutko
mira 23:57, 24 lis 2013

Tamaryszek napisał(a)
Witaj Mirko! Najpierw - bardzo się cieszę,że pamiętałaś o nasionkach kosmosu dla mnie!
Dziękuję za miłe słowa o Moim Świecie (link prześlę na pw, bo tu chyba nie mogę).
Troszkę pokażę swojego ogrodu w wątkach tematycznych (np. strumyk, ceglane elementy)
Co do Twoich pytań - liliowce podsadziłam bergeniami. wcześniej kwitną, a potem ich liściom nie szkodzą pochylające się liście liliowców. I fajny jest kontrast między tymi wąskimi, wiotkimi a wielkimi bergeniowymi.
Pnącza...ja mam większość dużych - kokornak, winobluszcz, wiciokrzew, hortensje pnące...Na te małe kratki według mnie się nie nadają.
Jeśli nie chcesz widzieć tego miejsca także w zimie - posadziłabym bluszcz (który potem możesz dowolnie strzyc). Poczekasz na niego, ale nie ma rady.
Natomiast przy nim dałabym powojniki, które strzyżesz krótko wiosną - zasłonią latem kratkę od razu, potem będą latem pięły się po bluszczu , ozdabiając to miejsce. Ich coroczne przycinanie pozwoli kierować wzrostem bluszczu.
To tak na szybko...
A Twój kącik gospodarczy baaardzo mi się podoba! I parzydło wspaniałe.
Będę zaglądać!

Iza zaglądaj, Twoje uwagi są cenne, masz rację z tymi pnączami, nie mogą tam być wielkie
wpadnę do Ciebie na wątek, podaj mi adres na PW to wyślę Ci nasionka

jak chcesz coś dodać to dajesz edytuj i dopisujesz - to tak na przyszłość

a jesli chodzi o powojniki to bezwzględnie te drobne bo i tak tam inne nie pasują, a po drugie ja niezbyt za tymi wielkimi przepadam

pozdrawiam