Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy spektakl trwa ...

Ogrodowy spektakl trwa ...

mira 12:36, 29 sty 2015

Richie napisał(a)
Mira, ale wiosennie i nastrojowo się porobiło na Twoich fotkach
Ja myślę,że od marca będzie się działo w naszych ogrodach. Zbieraj siły
U mnie zaczynam od cięcia i formowania tuji a potem wałowanie i areacja trawnika itd...W marcu będę też wymieniał pergole po obu stronach ogrodu przy różach na nowe, są już zamówione u stolarza.

a to ciekawa jestem co zrobisz z różami - będziesz ciachać mocno ??
musze Cię sledzić z cięciem bo nigdy nie wiem co kiedy
mira 12:39, 29 sty 2015

Mala_Mi napisał(a)

Mira... Ty masz obowiązek co miesiąc robić foty.. patrzę i podziwiam.. piękny klimatyczny ogród. Dopieszczony, ale swobodny... piekny Też gratuluje

A ja nie miałam pojęcia co to btw. ...

Ależ się nacofałam do tyłu... kiedyś wyrabiałam na wątkach (i miałam mniej czasu), a teraz już nie... straciłam organizację.. potrzebuję kopa..

Ja też nie wiem co to btw a swatowa też nie wiedziałam wcześniej.

Przyjmuję obowiązek tylko że w jedną stronę mam 2,5 godziny. W każdym razie Dorota się ucieszy bo zna Twój ogród, zresztą po Mai to kto nie zna
Dziękuję w imieniu Doroty.

A kopa to Ci mogę zasadzić jak chcesz

Dorota jak jestem w jej ogrodzie zawsze mnie pyta czy mi nakopać
mira 12:46, 29 sty 2015

Madzenka napisał(a)
Przeczytalam o dylematach ogrodowych

Bardzo mi sie polskie wydanie GW podoba, chociaż wiele osób krytykuje. Obserwuję u siebiawszyscys "warzywny" i bardziej krytyczne spojrzenie na ogród. Byc może dlatego GW odpowiada teraz moim oczekiwaniom?

Z żółtego kiedyś w ogrodzie zrezygnowałam ale teraz do niego wiosną wracam. Czerwieni nigdy nie miałam a teraz wprowadzam malinową czerwien nasze gusta ewoluują

Ja też sie wczytuję w GW i czekam już na kolejny numer - po pierwszych porównaniach i większych oczekiwaniach chyba już wszyscy widzą ile jest tam ciekawych informacji.
Temat warzyw obcy mi do tej pory.

A temat gustów to kolejny aspekt sprawy idealnie się łączy z Ewy rozważaniem.
My się zmieniamy, nasze potrzeby, oferta szkółek.
Ja wolę teraz jasno żółte kolory a malinowa czerwień będzie królowała u mnie w warzywniku

pozdrawiam
Gabriela 13:09, 29 sty 2015

mira napisał(a)

A co z tymi daliami robisz dalej, do ciemnego miejsca i nie podlewasz? czy jak bo też mam w worku kupioną

No właśnie nie można w ciemne miejsce, bo wyrosną blade, niedożywione łodygi i co z tym potem zrobisz? Będą takie same, jak te które wyrosły w piwnicy. Wypadałoby je wtedy wyciąć i wyrzucić, a to bez sensu.
Ja myślę, że jeszce za mało światła na podpędzanie dalii, bo o tym pisała Ewa. Po posadzeniu do donic, muszą mieć dość ciepło i trzeba je podlewać. Wtedy do gruntu wsadza się już z zielonymi łodygami i liśćmi, co z kolei sprawia, że dużo wcześniej zakwitają.
Poczekam do pierwszej połowy marca, bo będę pędzić jedną ślicznotkę, która słabo się rozrasta i nie daje podzielić karpy (a ma już parę lat), ale to w celu pozyskania sadzonek zielnych i ich ukorzenienia, czyli generalnie rozmnożenia. Bo zgłosiło się na nią paru amatorów tego kwiecia.
makkasia 14:37, 29 sty 2015

Sezon ogrodowy zaczyna się, kiedy o niczym innym nie umiemy myśleć tylko o ogrodzie.
Kiedy kupujemy nasiona, bulwy dalii, wkładamy do wazonów tulipany, łazimy po ogrodzie i sprawdzamy co wylazło...To przecież nie jest czas stracony dla naszych ogrodów prawda?
Podoba mi się "głowa paruje a kręgosłup odpoczywa"
PS piękne zdjęcia
Pozdrawiam
mira 15:30, 29 sty 2015

Gabriela napisał(a)

No właśnie nie można w ciemne miejsce, bo wyrosną blade, niedożywione łodygi i co z tym potem zrobisz? Będą takie same, jak te które wyrosły w piwnicy. Wypadałoby je wtedy wyciąć i wyrzucić, a to bez sensu.
Ja myślę, że jeszce za mało światła na podpędzanie dalii, bo o tym pisała Ewa. Po posadzeniu do donic, muszą mieć dość ciepło i trzeba je podlewać. Wtedy do gruntu wsadza się już z zielonymi łodygami i liśćmi, co z kolei sprawia, że dużo wcześniej zakwitają.
Poczekam do pierwszej połowy marca, bo będę pędzić jedną ślicznotkę, która słabo się rozrasta i nie daje podzielić karpy (a ma już parę lat), ale to w celu pozyskania sadzonek zielnych i ich ukorzenienia, czyli generalnie rozmnożenia. Bo zgłosiło się na nią paru amatorów tego kwiecia.

Dziękuję Gabryś za ostudzenie zapałów.
Ewie chodziło chyba nie o podpędzenie tylko chciała wyciągnąć z worka nowo kupioną.
Dlatego zapytałam bo jak własnie się posadzi to zacznie rosnąć a tego teraz też bym nie chciała. Tak więc siedzi w worku w garażu ma zimno i czeka.

A sadzonki zielne z karpy dalii to już mistrzostwo świata. Widziałam jak robili.
Nie ma to jak ogrodnik eksperymentator - to jest ogrodnictwo pełną gębą

kiedyś miałam taką dalię - nawet przechowała się - a rozrastała się niesamowicie
2011

mira 15:35, 29 sty 2015

makkasia napisał(a)
Sezon ogrodowy zaczyna się, kiedy o niczym innym nie umiemy myśleć tylko o ogrodzie.
Kiedy kupujemy nasiona, bulwy dalii, wkładamy do wazonów tulipany, łazimy po ogrodzie i sprawdzamy co wylazło...To przecież nie jest czas stracony dla naszych ogrodów prawda?
Podoba mi się "głowa paruje a kręgosłup odpoczywa"
PS piękne zdjęcia
Pozdrawiam

Nooooo to to czyli nie ma co się czaić mamy rozpoczęty sezon jak nic !!! hurrra

Dodam, że to świetny czas na spacery po ogrodzie i obmyślanie które gałęzie wyciąć albo co odsłonić albo co dokupić żeby zasłonić.
No i cudowny czas szukania co wyłazi i kręgosłup odpoczywa tak tak

dziś dzień pogodowo brzydki, ale w sobotę ma być słońce !

pozdrawiam
mira 15:41, 29 sty 2015

Akurat zaglądałam do zdjęć z 2011 i znalazłam dla wszystkich miłośników agapantów

tu z 2011 i 4 kwiatki a pewnie ma już ze 3 lata

a tu 2014 cały czas w tej samej donicy i było rekordowo 21 kwiatów

pozdrawiam i życzę miłych rozmyślań
AgataBC 17:40, 29 sty 2015

ta donica z agapantami gdzie zimuje??
Agania 18:19, 29 sty 2015

Cześć, ale masz gadane Mirko....z miłą chęcią poczytałam i lubię do Ciebie wracać

Dylematy ogrodowe jak widać się nie kończą

Wstęp Alana, twoje skarby i przygotowania do wysiewu oglądnełam, jeszcze trochę, a będziemy wysiewać, tylko, żeby było już jaśniej i więcej słońca, to będzie sygnał do startu
U Pszczółki za mało iglaków, a u mnie za dużo...ja nie mam starych pięknych drzew, dlatego wypełniam puste przestrzenie, i dobrze, że tak jest, bo każdy ogród jest inny i niepowtarzalny
Agapantami mi zaiponowałaś piękne, właśnie, gdzie one zimują u Ciebie?

Ja też idąc za twoim przykładem zaczęłam porządkować moją fototekę