Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy spektakl trwa ...

Ogrodowy spektakl trwa ...

mira 20:00, 28 sty 2015

Gabriela napisał(a)
Moim zdaniem sezon ogrodowy zaczyna się wtedy, kiedy coś posiejemy, przesadzimy, zagrabimy, czyli z wykonaniem pierwszej pracy, po której następują kolejne.
Chociaż, jak się hoduje rośliny tak jak ja, przez cały rok pod szkłem, to mam ten sezon na okrągło. Ale to jednak takie ogrodnictwo domowe, które chyba się nie liczy.
Masz bardzo apetyczne te skrzyneczki i pudełka z nasionami.

Hmm, grabić trawniki już grabiłam ale to się chyba nie liczy, krokusy wychodzą na potęgę ale to chyba normalne
tak więc jak wsadzę te moje begonie pod koniec lutego to będzie początek roboty

ale sezon trwa teraz taki leciutki oczy bolą od czytania, a kręgosłup odpoczywa

Niech żyje nasionkowo !
mira 20:24, 28 sty 2015

Na dziś wystarczy ogrodowych działań

Zostawiam dla Ewy moją tawułę na przedplociu

a dla wszystkich coś z 21 lipca

a było dziś o zółtym

a pomarańcz jeszcze "lepszy" od zółtego

pozdrawiam

AgataBC 20:31, 28 sty 2015

Miałam tylko przejrzeć zaległości i nic nie pisać ale bardzo mi się podobają Twoje fotografie - pokazuj więcej
Pszczelarnia 20:35, 28 sty 2015

Ja też już z potrzeby grzebania w ziemi kupiłam 2 bulwy dalii - w piątek wsadzam do donic. Choć myślę, że za wcześnie. Ale lepiej im będzie w ziemi niż w woreczku z torfem.

Dla mnie sezon ogrodowy (że podejmę myśl), to cięcie w sadzie i prace nad trawnikiem po ścięciu bylin. Ale konkretny start to cięcie. Siania i sadzenia w domu nie liczę, tylko pierwsze poważniejsze wyjście na dwór.
Richie 20:56, 28 sty 2015

Mira, ale wiosennie i nastrojowo się porobiło na Twoich fotkach
Ja myślę,że od marca będzie się działo w naszych ogrodach. Zbieraj siły
U mnie zaczynam od cięcia i formowania tuji a potem wałowanie i areacja trawnika itd...W marcu będę też wymieniał pergole po obu stronach ogrodu przy różach na nowe, są już zamówione u stolarza.
Mala_Mi 21:57, 28 sty 2015

Gabriela napisał(a)
Mira, Ty tam koniecznie pojedź w czerwcu, lipcu, sierpniu, itd. .
A może Dorota da się namówić na wątek, albo chociaż wizytówkę? Szkoda chować taki ogród pod korcem.

Mira... Ty masz obowiązek co miesiąc robić foty.. patrzę i podziwiam.. piękny klimatyczny ogród. Dopieszczony, ale swobodny... piekny Też gratuluje

btw. nie miałam pojęcia, kto to swatowa.

A ja nie miałam pojęcia co to btw. ...

Ależ się nacofałam do tyłu... kiedyś wyrabiałam na wątkach (i miałam mniej czasu), a teraz już nie... straciłam organizację.. potrzebuję kopa..
Mala_Mi 21:58, 28 sty 2015

mira napisał(a)
Na dziś wystarczy ogrodowych działań

Zostawiam dla Ewy moją tawułę na przedplociu

[img

A to jakaś inna tawuła.. widziałam takie , ale odmiany nie znam..
Madzenka 10:12, 29 sty 2015

Przeczytalam o dylematach ogrodowych

Bardzo mi sie polskie wydanie GW podoba, chociaż wiele osób krytykuje. Obserwuję u siebie czas "warzywny" i bardziej krytyczne spojrzenie na ogród. Byc może dlatego GW odpowiada teraz moim oczekiwaniom?

Z żółtego kiedyś w ogrodzie zrezygnowałam ale teraz do niego wiosną wracam. Czerwieni nigdy nie miałam a teraz wprowadzam malinową czerwien nasze gusta ewoluują

mira 12:31, 29 sty 2015

Agcia napisał(a)
Miałam tylko przejrzeć zaległości i nic nie pisać ale bardzo mi się podobają Twoje fotografie - pokazuj więcej

Agacia dzięki za mile słowo, stale sobie obiecuję lepszy warsztat foto i to stale jest że kiedyś a takie wpisy mi o tym przypominają

zdjęć sporo wklejam, już mi się zdaje że niektóre oklepane

czas kupować dalie

mira 12:35, 29 sty 2015

Pszczelarnia napisał(a)
Ja też już z potrzeby grzebania w ziemi kupiłam 2 bulwy dalii - w piątek wsadzam do donic. Choć myślę, że za wcześnie. Ale lepiej im będzie w ziemi niż w woreczku z torfem.

Dla mnie sezon ogrodowy (że podejmę myśl), to cięcie w sadzie i prace nad trawnikiem po ścięciu bylin. Ale konkretny start to cięcie. Siania i sadzenia w domu nie liczę, tylko pierwsze poważniejsze wyjście na dwór.

A co z tymi daliami robisz dalej, do ciemnego miejsca i nie podlewasz? czy jak bo też mam w worku kupioną

Sezon ogrodowy - widziałm jak dziś w ogrodzie obok mnie ekipa wykonywała cięcie - w końcu już nie wiem czy można - stale w prognozie widzę mocno ujemne temperatury więc się wstrzymuję

ale, ale chyba jest kilka sezonów, teraz sezon na doniczki