Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy spektakl trwa ...

Ogrodowy spektakl trwa ...

mira 22:36, 04 lis 2015

Kto ma doświadczenie z przegorzanem ?

Czy jest taki dwuletni czy tylko bylina.Ja przesadziłam chyba bylinowy 2 letni i nie wiem czy się przyjmie bo korzeń palowy - czy nasiona teraz zebrane będą dobre?

pozdrawiam
Filomena 22:42, 04 lis 2015

mira napisał(a)

Czy jest taki dwuletni czy tylko bylina.Ja przesadziłam chyba bylinowy 2 letni i nie wiem czy się przyjmie bo korzeń palowy - czy nasiona teraz zebrane będą dobre?

pozdrawiam

Mireczko, nie mam zbytniego doświadczenia, ale u mnie rośnie już kilka lat, nasionka siałam ( a właściwie rozsypałam jakkolwiek ) w jednym miejscu bezpośrednio do gruntu póżną jesienią jak teraz, wyrosły 3 sadzonki.
sylwia_slomc... 23:14, 04 lis 2015

Spektakl i feeria barw u Ciebie jesień cudna Piszę trzeci raz bo coś mi tekst wcina
Richie 23:39, 04 lis 2015

Ale ładna i kolorowa jesień u Ciebie a kosiarkę jeszcze będziesz wyjmować
Jana 00:00, 05 lis 2015

mira napisał(a)

pozdrawiam
nie mam doświadczenia choć bardzo mi sie podoba, właśnie dostałam nasionka od koleżanki (mam na wątku) ale sądziłam, że mogę wysiać dopiero na wiosnę.. to teraz już sama nie wiem...
Filomena 08:26, 05 lis 2015

Jana napisał(a)
nie mam doświadczenia choć bardzo mi sie podoba, właśnie dostałam nasionka od koleżanki (mam na wątku) ale sądziłam, że mogę wysiać dopiero na wiosnę.. to teraz już sama nie wiem...

Trzeba by doczytać czy wymagają stratyfikacji, gdzieś na necie dawno temu znalazłam stronę z roslinami i ich " potrzebami nasiennymi" ale niestety zagubiłam po zmianie komputera. Można też je podzielić na 2 części, jedną wysiać wiosną drugą teraz na jesieni zostawić na dworze
Daj Janko znać co Ci wyszło
margaretka3 08:56, 05 lis 2015

Cześć, Miro. Ja wysiewałam przegorzan wczesną wiosną Ze dwie sadzonki zdążyły zakwitnąć tego samego roku. Następnego już wszystkie.
Nasiona nie potrzebują stratyfikacji. O tej porze to już są do zebrania. U mnie się już kulki same osypują
Piękny ogród masz Mirko. Kondzio mnie uświadomił w tym temacie I ma rację. Oglądam wstecz i podziwiam
marzena 22:28, 06 lis 2015

Mira, mnie też się nie kończy praca w ogrodzie...
ostatnio przekopałam warzywnik i posypałam trochę wapnem ( Ca0 )a także spryskałam moje malutkie drzewa owocowe miedzianem...
a dzisiaj znów coś tam sadziłam, wycinałam i tak w kółko...

bardzo pięknie masz w ogrodzie, pozdrawiam
Jana 06:32, 07 lis 2015

Filomena napisał(a)

Trzeba by doczytać czy wymagają stratyfikacji, gdzieś na necie dawno temu znalazłam stronę z roslinami i ich " potrzebami nasiennymi" ale niestety zagubiłam po zmianie komputera. Można też je podzielić na 2 części, jedną wysiać wiosną drugą teraz na jesieni zostawić na dworze
Daj Janko znać co Ci wyszło
ok
kasiek 17:46, 07 lis 2015

Przegorzan to u mnie wciaż mączniaka łapał aż sie go pozbyłam...
A w Muszynie polecam na dolnym pietrze, ja nie mogłam wyjść z podziwu
Dla zachety