Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy spektakl trwa ...

Ogrodowy spektakl trwa ...

mira 20:57, 19 lis 2015

Filomena napisał(a)

Trzeba by doczytać czy wymagają stratyfikacji, gdzieś na necie dawno temu znalazłam stronę z roslinami i ich " potrzebami nasiennymi" ale niestety zagubiłam po zmianie komputera. Można też je podzielić na 2 części, jedną wysiać wiosną drugą teraz na jesieni zostawić na dworze
Daj Janko znać co Ci wyszło

ano właśnie tak nie doczytałam taka zwiędnięta już jestem

Agania 20:59, 19 lis 2015

Ciekawe niespodzianki odnajduję u Ciebie w ogrodzie podczas jesiennych porządków, tykwa na trawniku, antyrama...a najbardziej zaciewiły mnie niebieskie kapsuły w donicach, czyżby kosmici zawitali
mira 21:01, 19 lis 2015

margaretka3 napisał(a)
Cześć, Miro. Ja wysiewałam przegorzan wczesną wiosną Ze dwie sadzonki zdążyły zakwitnąć tego samego roku. Następnego już wszystkie.
Nasiona nie potrzebują stratyfikacji. O tej porze to już są do zebrania. U mnie się już kulki same osypują
Piękny ogród masz Mirko. Kondzio mnie uświadomił w tym temacie I ma rację. Oglądam wstecz i podziwiam

Witaj!
dziękuję za informacje o przegorzanie - tak się nim zachwyciłam a to chyba trochę kapryśnik jest.
To pozdrawiamy Kondzia
Ciesze się że Ci się u mnie podoba, ja już wiem że do Ciebie będę zaglądać

mira 21:05, 19 lis 2015

Agania napisał(a)
Ciekawe niespodzianki odnajduję u Ciebie w ogrodzie podczas jesiennych porządków, tykwa na trawniku, antyrama...a najbardziej zaciewiły mnie niebieskie kapsuły w donicach, czyżby kosmici zawitali

Agania kosmici zaiste i tak stale dmuchają mi listowiem ale ja nie narzekam tylko zbieram to złoto i to skwapliwie.

Za chwilkę kosmici dostaną czapki mikołajkowe już mam tylko jeszcze białego musi nasypać.

Lubisz iglaki no nie?

AgataBC 21:08, 19 lis 2015

mira napisał(a)

dziękuję za informacje o przegorzanie - tak się nim zachwyciłam a to chyba trochę kapryśnik jest.

Nieee, nie jest.. w moich stronach w rowach i na nieużytkach rośnie.
Sieje się go jak dwuletnie, a sam jest byliną. Byle jaka niekwaśna ziemia i słońce mu wystarczy. Z przesadzaniem może być gorzej skoro ma palowy korzeń.
Tamaryszek 21:11, 19 lis 2015

Cześć! Ja z liśćmi już się uporałam, tzn. zgrabione i w większości w worach, rozrzucę na rabaty jak się oziębi. Czosnków główkowatych też wsadziłam mnóstwo, zakochałam się w nich w tym roku.
Co to za drzewko wąskie, złociste obok ławeczki? (ten zakątek jest cudny)
Katkak 21:20, 19 lis 2015

mira napisał(a)

Agania kosmici zaiste i tak stale dmuchają mi listowiem ale ja nie narzekam tylko zbieram to złoto i to skwapliwie.

Za chwilkę kosmici dostaną czapki mikołajkowe już mam tylko jeszcze białego musi nasypać.

Lubisz iglaki no nie?

Mireczko uwielbiam tę Twoją ogrodową biżuterię, bo jest taka wysmakowana .
mira 21:51, 19 lis 2015

Agcia napisał(a)
Chyba Cię mrozy ominęły, że jeszcze coś kwitnie
Przegorzan nie ma aż takich małych nasionek-powiedziałabym, że jak granulka herbaty mam je jeszcze gdzieś w paczce.

No troszkę tak, kwitnie mi lwia paszczka, chryzantema bylinowa, jeszcze późny aster, krwawnik,bratki,róże w pąkach bo zerwałam tydzień temu rozkwitnięte, no i mam jeszcze piękne liście tytoniu co mnie dziwi

to muszę zobaczyć te nasiona u mnie

mira 21:57, 19 lis 2015

Agcia napisał(a)

Nieee, nie jest.. w moich stronach w rowach i na nieużytkach rośnie.
Sieje się go jak dwuletnie, a sam jest byliną. Byle jaka niekwaśna ziemia i słońce mu wystarczy. Z przesadzaniem może być gorzej skoro ma palowy korzeń.

Bo chyba z wysiewem bylin generalnie jest tak że się sieje jak dwuletnie, przynajmniej ja mam takie doświadczenie.
Przegorzan w rowach to musi być piękny widok ciekawe co rośnie obok - bo to dobre info do kompozycji - ja dodałam do perowskie a obok źelexniak jak mi łaskawie zakwitnie
mira 22:03, 19 lis 2015

marzena napisał(a)
Mira, mnie też się nie kończy praca w ogrodzie...
ostatnio przekopałam warzywnik i posypałam trochę wapnem ( Ca0 )a także spryskałam moje malutkie drzewa owocowe miedzianem...
a dzisiaj znów coś tam sadziłam, wycinałam i tak w kółko...

bardzo pięknie masz w ogrodzie, pozdrawiam

Marzenko dzięki,

ja nie wiem jak to jest z tym ogrodem im więcej się pracuje to tym więcej jest pracy.

To teraz miedzianem się pryska? a ja myślałam że wiosną, mam nowo posadzone jabłonki, czeresnie i nic nie wiem o pryskaniu

a ja dzisiaj powsadzałam to co czekało w doniczkach - w zasadzie te doniczki zakopałam, głównie lilie, znalazłam też suszone tulipany z poprzedniego sezonu - jak zakwitnie będzie do wazonu

można by też kanciki teraz zrobić nawet bym chciała ale trzeba już myśleć o dekoracji ogrodu, pierniczkach i o domu