Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy spektakl trwa ...

Ogrodowy spektakl trwa ...

mira 20:14, 13 gru 2015

margaretka3 napisał(a)
Mirko, trochę poszperałam w poszukiwaniu odmiany tej lipy, czy to może jest drobnolistna Winter Orange?

ale się opisałam, ze zdjęciami i padla mi bateria brr

więc teraz wstawiam tę lipę w wiosennym ubranku - i możliwe że to ta , zrobię jeszcze fotkę tej kory teraz to wstawię, za huśtawką

a tu widać i buka po prawej i lipę po lewej

mira 20:16, 13 gru 2015

WilczaGora napisał(a)

cudne zdjęcia, cudne ... a tym, to już mnie "rozwaliłaś"

Ewa to zrobiłaś mi prezent mikołajkowy no bo Ciebie rozwalić to nie łatwo - będę się starać

dla Ciebie znajoma różyczka
mira 20:19, 13 gru 2015

Katkak napisał(a)
Miruś, ależ piękna ta lipa

Lipa czy buk - zobacz wyżej wyjaśniłam co gdzie, buk piękny od maja do października a lipa ma swój urok też zimą
i już miałam kwiaty i herbatkę z niej piłam
mira 20:21, 13 gru 2015

ryska napisał(a)
Piękne zdjęcia, pozdrawiam

a bardzo dziękuję, cieszy mnie takie stwierdzenie no nie wiem czy nie bardziej niż ogród
mira 20:23, 13 gru 2015

EPODLAS napisał(a)
Naprawdę super ta fotka. Gratuluje pomysłowości. Doniczka- Mikołaj wygląda fajnie. Nigdzie jeszcze takiej nie widziałam

Kolejny gość - mistrz foto - jakże mi miło - Bożenko ja też nie widziałam, pomysł powstał podczas strojenia domku dla Mikołaja bo miał tu przyjść jak w ub roku a tu święty zrobił psikusa i przyszedł gdzie indziej więc czapki się na razie suszą

Jana 20:23, 13 gru 2015

mira napisał(a)
Margaretka3 - dokładnie tak zrobię z chryzantemą tylko muszę wreszcie mieć ten dzień na ogród.
Przedogródek to trudny temat - u mnie tak wyszło jak cały ogród -i do dziś coś zmieniam i zmieniam

Gabrysia - jest taka krakowska piosenka Bombonierka - uwielbiam ją - ja chciałabym ogród bardziej zwichrzony i nad tym dumam bo porządeczek pod sznurek to nie moja bajka - gdzie indziej jak najbardziej popatrzę

Filomena - żywopłocik jest z pięciornika i to jest kość niezgody ogrodników bo mi się marzy z buka - tak czy siak węża nie będzie choć pomysł fajny bo u mnie na słupie światełka i kurtynki - właśnie dziś kupowane nowe bo stare już padły - dziwne bo nie takie stare

Irenka - czytałam że jarząby tak mają czyli chorowitość
dzięki za doping w dekoracjach - ja jestem jak dziecko i mogłabym wszędzie coś powiesić - pomysłów nie brakuje a pierdułek przez lata się nazbierało

Katka - na choinkę nie dam czerwonych - bo umyślalam że przód ma być biały a z tyłu czerwono - bialy bo śniegu brak to tak właśnie
nie kupiłam tych kul ale fajnie by choinka w nich była - kupiłam jedną coby przymierzyć

mam takie samo zdanie na temat ogrodu, lubię uporządkowane oglądać, ale chyba nie u mnie..
mira 20:31, 13 gru 2015

Klamber napisał(a)
Witaj Mira, Jesień w tym roku była piękna, długa i ciepła, w sumie to cały czas jest ciepło. Od dwu tygodni robię tylko na dworze, nawet zostaję do 7, bo aż grzech jechać do domu. Tu jest inaczej niż w naszym kraju, gdy jest ciepło to cały czas i w dzień i w nocy. To właśnie podoba mi się tu najbardziej, te ciepłe noce to jest coś wspaniałego. Przez drugą połowę lata i do końca października, całe noce grają różnej maści świerszcze piechotki i nie wiem co jeszcze, takiego grania w Polsce nie usłyszy. Zawsze gdy wracam z wycieczki nocą, przygrywa mi ta owadzia olkiestra, Tych ciepłych nocy i grania będzie mi brak najbardziej, gdy wrócę. Nieraz już się zastanawiałem kiedy one śpią, granie rozlega się na okrągło ale wieczorem i w nocy to istne szaleństwo. Jesień tu skończyła się w połowie listopada ale gdy jest tak ciepło, to i teraz jest całkiem fajnie, te gołe drzewa też mają swój urok. Już pisałem, że klimat podobny do naszego ale różnica baaardzo wielka, w drzewach, owadach, ptakach i zwierzętach, jedynie w kwiatach jest najmniejsza różnica ale tych ogródkowych, bo w dzikich to już ho, ho. Tu Marcinki, Nawłoć i Trojeść amerykańska, są największymi chwastami, jest ich wszędzie pełno. Naprawdę się cieszę, że było mi dane to wszystko zobaczyć, wspomnienia będę miał wspaniałe. Wszystkim co kochają przyrodę, życzę aby mieli okazję tu przyjechać i zobaczyć, opowiadania to nie to samo. Mira, co jakiś czas będę zmieniał fotki na swoim dysku gogle, napiszę o tym. Teraz na stronie 304 są linki, jak nie byłaś to zajrzyj. Twój drewka przyprószone świetnie wygladają. Wszystkie pory roku mają swoje piękne akcenty, ale ja stanowczo wolę ciepłą jesień. Dla ciebie pasące się gąski, jest ich tu więcej niż u nas wróbli a wróbli tyle tu, jak u nas 30 lat wstecz. Mają się tu dobrze. Pozdrawiam.

Robert jest mi niezmiernie miło że zechciałeś u mnie napisać tyle ciekawych informacji pewnie nie tylko mi się przyda
a u mnie z roku na rok widzę coraz mniej ptaków i innych owadów a świetlików że mniej to widzą wszyscy - sił i zdrowia życzę
z 2 września dla ciebie widoczek z mojego ogrodu
a jak chcesz zobaczyć jesień kolorową to zobacz tu https://www.ogrodowisko.pl/assets/gartenea-350e3322bde45018bf3f4fd8d84edd0f.jpg

mira 20:33, 13 gru 2015

Arboretum SGGW w Rogowie

coś żle wkleiłam może teraz
mira 20:35, 13 gru 2015

znów źle ale chyba znajdziesz mam nadzieję
mira 20:38, 13 gru 2015

sylwia_slomczewska napisał(a)
Mireczko macham Mikołajowa donica świetna .....ja bym chyba przybrała wszystkie wskazane iglaczki i jak Kasia uważam , że na czerwono będzie super bo ten kolor widać:g nawet jak dasz nie dużo.
Robert super fotki pokazał muszę zajrzeć dzisiaj do Niego bo nie byłam, a żal takie widoki stracić

Macham i ja, do Roberta warto zaglądać bo ciekawostki ze świata.
Może czerwono ok. ale ja w tym roku nawet w domu zdecydowałam że czerwono nie - choć jestem tradycyjna ale coś mam dość na razie czerwonego ja białego bym trochę chciała