Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy spektakl trwa ...

Ogrodowy spektakl trwa ...

mira 09:17, 27 lis 2015

Filomena napisał(a)
Mireczko, mogę dopytać jeszcze w sprawie jarzębin?
-Czy te Twoje rosną w szersze, luźne korony czy może mają tendencję do nieco kolumnowego pokroju?
-Czy one dają młode gałązki w miejscu cięcia czy idą w te pozostawione gałęzie?
nastrajam się do cięcia swoich, ale one są przy ogrodzeniu zewnętrznym, wyglądają do przejeżdżających, nie chciałabym ich zniekształcić, stąd drążę temat

Moje jarzębiny rosną trochę kolumnowo i odrastają a jak zaraz pokażę bo trochę fotek C zrobiłam.
Rozumię Twój dylemat bo nie ma jak przedobrzyć.Mi nie zależało bo z boku domu i nie chceby by za wysokie porosły, ja mam na nie nerwa bo chorują niestety zawsze wczesną jesienią choć w tym roku udało się i doczekałam sę kolorowych liści - oczywiście liście chorują koralki zdrowe.

mira 09:21, 27 lis 2015

Agcia napisał(a)
Zakumałam, że jak się do Ciebie pisze, to w cytowanej odpowiedzi dorzucasz zdjęcie to ja sobie postanowiłam napisać : bardzo lubię czytać i oglądać Twój wątek.

no kochana jesteś kum kum - akurat nie mam kumki, nie zawsze tak jest ale staram się choć żeby było w temacie u mnie mały ruch to się jakoś da obdarzyć wszystkich
no a teraz zmykam bo przygotowań czas

mira 09:26, 27 lis 2015

Katkak napisał(a)

Mira to miejsce (nie jedyne zresztą) jest jednym z moich ukochanych w Twoim ogrodzie. I wygląda zjawiskowo o każdej porze roku . Mikołajowe czapki na kulach robią robotę .

Kasiu dzięki, właśnie chodzę i się sama przekonuję do tak agresywnej czerwieni w tej bieli no ale jak ma trafić to nawet oświetlę drogę byle by przyszedł i prezenty zostawił

a to tyły graciarskie specjalnie dla Ciebie - muszę pomyslec jak teraz je uatrakcyjnić bo ciekawie nie jest - trzeba się za dzwoneczki brać z doniczek ale mi zimno i mam lenia.

mira 09:54, 27 lis 2015

Na razie ogrodowe prace stop /na chwilę bo jeszcze róże kopczykować ale jest czas/
a prace ogrodowe stroikowe start.
Będę szukać u Was inspiracji bo mam mętlik w głowie.

tu pęcherznica wygląda pięknie jakby to były gniazdka - dać ptaszki czy nie ?

choinkę jak przystroić żeby coś było i pasowało nie wiem

chryzantemę pewnie wyrzucę i wsadzę gałązki

a może tych trzech też jakoś pzystroić?

tak więc same dylematy ogrodowe

udanych przygotowań życzę

margaretka3 11:56, 27 lis 2015

Mirko, chryzantemy nie wyrzucaj, zetnij, dołóż gałązki - z jednej strony ozdobią donicę, z drugiej ogrzeją korzonki chryzantemy. Jeśli zima nie da w kość, chryzantema przeżyje i w donicy. Wiosną przeniesiesz na rabatkę
Co za piękne widoki! Zazdroszczę tym, którzy mają trochę miejsca na taki ładny, przestrzenny przedogródek. Ja mam strasznie mało miejsca przy wjeździe, będę miała niezłą zagwozdkę, jak to z głową poukładać.
Gabriela 12:20, 27 lis 2015

mira napisał(a)

Gabrysia zawsze mnie ubawisz bombonierką - fakt wielki nie jest
Taka woda znaczy mała beczułka cieszyć może w pobliżu miejsca gdzie się przebywa.
Nie uwierzysz ale ja wypatrzyłam u Pani gdzie nocowaliśmy w Poczdamie przy tarasie maleńkie oczko to z fontanka i pomyślałam że to jest super mieć przy tarasie takie szurszanko wodne - no i o tym myślę.
Dorocie nie muszę się kłaniać bo sobie wyczyta
Z tą wodą to dziwne Ty na górze a ja pod górą ale u mnie wcześniej nie było to mnie dziwi. Po suszy w tym roku i wielu budowlanych działaniach wkoło sama nie wiem co robić.

Bombonierka nawet nie z powodu wielkości, tylko poukładania czekoladek - równiutko, a wszystkie smaczne i śliczne i nie wiadomo którą wybrać.
U nas wody też tyle nie było i teraz jest, porobiło się coś widać i u mnie i u Ciebie.
Dorota - pozdrawiam i ciągle cieszę się fuksją, wdzięczna jestem i kłaniam się osobiście, skoro nas czytasz.
Filomena 12:25, 27 lis 2015

Miruś- kochana jesteś, super zdjęcia!
Dziękuję

Też przerzucam się na tematy świąteczne, już się przyznawałam, że pochłonęły mnie te tematy https://www.google.pl/search?q=bombki+koronkowe&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwiZ0YDPvrDJAhWLPxQKHaz0Bo4QsAQINg&biw=1024&bih=502
Filomena 12:36, 27 lis 2015

Widzę, że jarzębina powinna ładnie odbijać nawet po intensywniejszym cięciu.
Wcale się nie dziwię, że masz zagwozdkę z ogrodowymi ozdobami świątecznymi, tyle ciekawych drzewek, krzaczków... każdy kusi swoim kształtem
Mnie podobałby się wąż świetlny na żywopłociku wzdłuż ścieżki, on taki zapraszający - to tak bo masz za mały wybór cha cha
No, no będzie się działo na święta
Milka 12:59, 27 lis 2015

Piękne jarzębiny, te koraliki bardzo zdobią; narzekasz, że chorują...ciekawe czemu...
u mnie chyba dzięki ptakom się wysiały i rosną 2 malutkie, mam nadzieję na szybszy wzrost i na pniu kulki zrobić...a tak nawiasem, piękne zdjęcia wyszły, jak stroic, to wszystko na co masz chęć
Katkak 13:10, 27 lis 2015

Mireczko choineczki widziałabym w czerwonych bombkach, ładnie będzie je widać . Daj ptaszki na te pęcherznicowe gniazdka, fajnie będzie