Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy spektakl trwa ...

Ogrodowy spektakl trwa ...

AgataBC 20:27, 23 sty 2016

Jaka PIĘKNA !! gdzieś te nasiona dorwała?? rośnie tak wysoko jak inne cynie?
mira 20:35, 23 sty 2016

Agcia napisał(a)
Jaka PIĘKNA !! gdzieś te nasiona dorwała?? rośnie tak wysoko jak inne cynie?

One są raczej w ogrodniczych, kupuję już od kilku lat tyle że wreszcie wiem że potrzebują ciepła! w nocy i nie ma co się spieszyć z wysiewem - a najlepiej wysiać w domu rozsadnik, pikować i trochę w cieple potrzymać - maj w ub roku był zimny

Rośnie dość wysoko to duża cynia, miałam inną też niby wysoką ale miała mniejszy kwiat i nie tak "pełny".
mira 20:47, 23 sty 2016

sylwia_slomczewska napisał(a)
Mireczko kolorkami oczy nacieszyłam, super są takie focie w zimie, ale widzę , że kolorek do ogrodu wprowadzasz też zimą , ptaszkom na bank będzie smakowało z takiego karmnika. Nasionkowo już u Ciebie u mnie też , ale ja się na razie skupiam na kfiotkach

Kwiatki mnie az tak nie zajmują - bo ich mam pod dostatkiem - co ja gadam nigdy dość zawsze mało no ale warzywka własne pierwszy raz to wiesz trema

do wszystkiego trzeba dojrzeć, i wszystko się zmienia
jakby mi ktoś 4 lata temu powiedział, że mi się zachce grządek warzywnych to bym sie zdziwiła, choć marzyło mi się mieć na rosół ziele tak pod nosem
ale przy tym trzeba robić!!! no i znać się trochę - ja lubię nowości, lubię nowe tworzyć

to masz kfiotki

Gruszka_na_w... 21:04, 23 sty 2016

Bogdzia napisał(a)

Nigdy nie miałam mszyc na buku.Podczytuję ostatnio często.Pozdrówka.

Na moim też nie widziałam szkodników. Ale mój żywopłot to młodziak, ma dopiero 4 lata
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Pszczelarnia 21:21, 23 sty 2016

Podziałałam nieco. W jednym sklepie okołomiejskim nie było nasion ("jeszcze nie czas" - powiedział pan, nie rozumiejąc, że musimy mieć czas i najpierw te nasiona w domu obejrzeć - jak dziecko ogląda książeczki pierwsze - musimy je pięć razy ułożyć w rząd i szereg, przełożyć, założyć gumkę, włożyć do "szkatułki" i ponownie wyjąć, pisząc po nich flamastrem. Ja to jeszcze dzielę nasienne zakupy z Ojcem, ustalamy, kto co wysiewa, po czym Ojciec robi dokładnie to samo, co ja wcześniej. Tylko zapaleńcy rozumieją ten rytuał). W miejskim większym sklepie, a nawet supersklepie znalazam nasiona P. (olan). I kupiłam. Ale jeszcze mus dokupić tytoń ozdobny i te cynie, czyli zaatakować PNOS w innym sklepie na rogu ulicy wielkiego miasta.

Dziękując za róże (Fresia, pozdrawiam, idę dalej grać w grę planszową pt. warzywne płodozmiany i wymarzone sąsiedztwa.
mira 21:30, 23 sty 2016

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Na moim też nie widziałam szkodników. Ale mój żywopłot to młodziak, ma dopiero 4 lata

To pewnie są różna odmiany - wcześniej pokazałam mojego buka.
Taki 4 latej=k to już chyba nie młodziak.
mira 21:40, 23 sty 2016

Pszczelarnia napisał(a)
Podziałałam nieco. W jednym sklepie okołomiejskim nie było nasion ("jeszcze nie czas" - powiedział pan, nie rozumiejąc, że musimy mieć czas i najpier te nasiona w domu obejrzeć jak dziecko ogląda książeczki pierwsze, musimy je pięć razy ułożyć w rząd i szereg, przełożyć, założyć gumkę, włożyć do "szkatułki" i ponownie wyjąć pisząc po nich flamastrem. Ja to jeszcze dzielę nasienne zakupy z Ojcem, ustalamy, kto co wysiewa, po czym Ojciec robi dokładnie to samo co ja wcześniej. Tylko zapaleńcy rozumieją ten rytuał). W miejskim większym sklepie, a nawet supersklepie znalazam nasiona P. (olan). I kupiłam. Ale jeszcze mus dokupić tytoń ozdobny i te dalie, czyli zaatakować PNOS i innym sklepie na rogu ulicy wielkiego miasta.

Dziękując za róże (Fresia, pozdrawiam, idę dalej grać w grę planszową pt. warzywne płodozmiany i wymarzone sąsiedztwa.

"najpierw te nasiona w domu obejrzeć jak dziecko ogląda książeczki pierwsze, musimy je pięć razy ułożyć w rząd i szereg, przełożyć, założyć gumkę, włożyć do "szkatułki" i ponownie wyjąć pisząc po nich flamastrem"

tak, tak, tak całkowicie jak dziecko - ja jeszcze zaglądam jak wyglądają czy kuleczki czy jajeczka czy inne kształty i wielkości
a po co po nich piszesz flamastrem tego nie wiem
a tego podziału z Ojcem zazdroszczę ach...

moje Panie w tym sklepie powiedziały że nasiona przychodzą w styczniu to od razu wykłdają bo potem czasu nie ma, powiedziały że część nasion będzie w lutym /bo mrozów nie kupiłam/ bo nie było
Gruszka_na_w... 22:40, 23 sty 2016

Mira, wklejam ten mój żywopłot o różnych porach
styczeń 2016
dzień wcześniej, bezśnieżnie było - po lewej

we wrześniu był taki (po prawej stronie)

Cięłam go dwa razy do roku, dość silnie, chciałam, żeby się dobrze zagęścił od dołu. teraz będę cięła już kosmetycznie.Trzyma liście aż do wiosny.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 22:44, 23 sty 2016

mira napisał(a)

"najpierw te nasiona w domu obejrzeć jak dziecko ogląda książeczki pierwsze, musimy je pięć razy ułożyć w rząd i szereg, przełożyć, założyć gumkę, włożyć do "szkatułki" i ponownie wyjąć pisząc po nich flamastrem"

tak, tak, tak całkowicie jak dziecko - ja jeszcze zaglądam jak wyglądają czy kuleczki czy jajeczka czy inne kształty i wielkości
a po co po nich piszesz flamastrem tego nie wiem
a tego podziału z Ojcem zazdroszczę ach...

moje Panie w tym sklepie powiedziały że nasiona przychodzą w styczniu to od razu wykłdają bo potem czasu nie ma, powiedziały że część nasion będzie w lutym /bo mrozów nie kupiłam/ bo nie było

Dziękuję dziewczyny za ten wpis ) Bo już miałam obawy, że jakaś walnięta worem jestem ))U mnie w sklepiku dopiero w lutym ma być dostawa. teraz tylko w marketach jakieś pospolite nasionka są. Obrazki na nich nie działają tak mocno na wyobraźnię.
mira 23:27, 23 sty 2016

tu walniętych jest więcej no ale tylko takie towarzystwo jest w stanie zrozumieć magię nasion

z marketami to ja tak sobie, lepiej poszukać dobrego ogrodniczego z nasionami a jak tam pracują osoby znające się to już sama przyjemność kupowania a o to chodzi
chciałam rzodkiewkę wczesną - to mi Pani wybrała z 5 czy ile odmian rzodkiewek, chcialam do pędzenia cebulki tez mi doradziła i wogóle pogadałyśmy

Ten Twój żywopłot bukowy raduje mnie. Ja sadziłam na wiosnę 2 letnie sadzonki i mam przez 2 lata nie ciąć tak powiedzieli. Ciekawa jestem przyrostu w tym roku.
Czy Twój to jeden rząd czy podwójny ?