Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy spektakl trwa ...

Ogrodowy spektakl trwa ...

Gruszka_na_w... 23:47, 23 sty 2016

Sadziłam w dwóch rzędach na mijankę i cięłam zaraz po posadzeniu na 30 cm. Tak mi poradziła pani projektująca ogrody (udzielała się na forum budowlanym z racji budowy własnego domu)
Tak wyglądał latem 2013 (wsadzałam go wiosną i jesienią 2012)- to ten przy sznurku )

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
mira 06:33, 24 sty 2016

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Sadziłam w dwóch rzędach na mijankę i cięłam zaraz po posadzeniu na 30 cm.

No to jednak widzę że chyba musze drugi rząd dosadzić.
Ja niestety nie dbałam po posadzeniu i nie podlewałam w trakcie suszy = nie było takiej możliwości więc na wiosnę zobaczę jak będzie - to dzikie miejsce i z chwastami problem - u mnie wszystka trawa z koszenia idzie na takie miejsca i stale jej mi brak.
Co do cięcia to w szkółce leśnej gdzie kupowałam sadzonki gadali zaś żeby nie ciąć bo ma się korzenić - ale ja mam inny problem niż cięcia oby rosło
Gruszka_na_w... 15:08, 24 sty 2016

Kiedy wsadzałam swój, nie miałam na działce dostępu do wody. TZN. miałam tyle, ile sobie przyniosłam w butelkach.Podlewałam tylko po posadzeniu.
Co do cięcia, to zależy, czy planujesz siatkę przy żywopłocie, czy sam żywopłot ma stanowić ogrodzenie. U mnie jest ta druga opcja, więc zależało mi, żeby był szczelny od dołu. Stąd to radykalne cięcie po posadzeniu.Jeśli planujesz siatkę, to możesz planować nasadzenie jednorzędowe- Pszczółka ma tak chyba u siebie- grabowy żywopłocik jako przegrodę wewnątrz ogrodu.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
mira 17:34, 24 sty 2016

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Kiedy wsadzałam swój, nie miałam na działce dostępu do wody. TZN. miałam tyle, ile sobie przyniosłam w butelkach.Podlewałam tylko po posadzeniu.
Co do cięcia, to zależy, czy planujesz siatkę przy żywopłocie, czy sam żywopłot ma stanowić ogrodzenie. U mnie jest ta druga opcja, więc zależało mi, żeby był szczelny od dołu. Stąd to radykalne cięcie po posadzeniu.Jeśli planujesz siatkę, to możesz planować nasadzenie jednorzędowe- Pszczółka ma tak chyba u siebie- grabowy żywopłocik jako przegrodę wewnątrz ogrodu.

Dziękuję Ci bardzo - to ku pokrzepieniu
to może nie muszę dosadzać 2-go rzędu - to będzie przy ogrodzeniu chodzi mi o ładny żywopłot ma być przesłoną ale ma pięknie wyglądać.

pozdrawiam
Jana 19:30, 24 sty 2016

to to ja też jestem walnięta jeśli chodzi o nasionka, też już oglądam, póki co w necie i te co mam bo u mnie jeszcze nie ma w sklepach i panie patrzą na mnie jak na wariatkę gdy o nie pytam. Dziękuję za nasionka, dotarły teraz tylko liczę kiedy będę je mogła wsiać, nie mogę się doczekać. Myślę, że żywopłot bukowy to bardzo fajny pomysł na odgrodzenie warzywniaka
mira 20:29, 24 sty 2016

Żywopłot bukowy jest dobry na ogrodzenie/odgrodzenie wszystkiego

to mówiłam ja
Gruszka_na_w... 20:42, 24 sty 2016

mira napisał(a)
Żywopłot bukowy jest dobry na ogrodzenie/odgrodzenie wszystkiego

to mówiłam ja

Do szafy?
A co na to prezes?
mira 20:56, 24 sty 2016

Prezes teraz śpi w fotelu kolami do góry - więc spoko

mira 21:01, 24 sty 2016

A teraz o pomidorach

Hania Andrus napisałam mi instrukcję może się komuś przyda, całe szczęście że pomyślała o wszystkim bo pewnie posadziłabym siewki do kompostowej ziemi której mam pod dostatkiem

"Wysiewam w pojemnik po serku jeden rodzaj nasion, etykietuję, wsadzam do foliowej torby i czekam. Oczywiście ziemia zwilżona, ale nie zbyt mokra. Poi 6- 7 dniach powinny być wschody, o ile temperatura około 20 stopni. Potem już bez folii. na słonecznym parapecie. czekam na listki. Jak się pokażą właściwe szykuję kubeczki po piwie z dziurką, I normalne podlewanie, odwracanie do światła i takie tam mruczenie, żeby rosły.
Ważne, żeby nie przelać. lepiej codziennie po naparstku, niż za dużo.

Jeżeli trafisz na dobrą ziemię, nie oszukaną, to wszystko się udaje. Czasami jednak ta ziemia jakaś trefna jest i rośliny marnie rosną. Lepiej do tych rozsad stosować ziemię własną, z dodatkiem tej kupionej do wysiewów, i dodawać zwykły piach albo perlit, albo inny rozluźniacz. Nie kompost, bo ci wybiją rośliny pod sufit."

Haniu wielkie dzięki

dla Ciebie bukiet i moje pierwsze koktajlowe

Bogdzia 21:22, 24 sty 2016

Pszczelarnia napisał(a)
Podziałałam nieco. W jednym sklepie okołomiejskim nie było nasion ("jeszcze nie czas" - powiedział pan, nie rozumiejąc, że musimy mieć czas i najpierw te nasiona w domu obejrzeć - jak dziecko ogląda książeczki pierwsze - musimy je pięć razy ułożyć w rząd i szereg, przełożyć, założyć gumkę, włożyć do "szkatułki" i ponownie wyjąć, pisząc po nich flamastrem. Ja to jeszcze dzielę nasienne zakupy z Ojcem, ustalamy, kto co wysiewa, po czym Ojciec robi dokładnie to samo, co ja wcześniej. Tylko zapaleńcy rozumieją ten rytuał). W miejskim większym sklepie, a nawet supersklepie znalazam nasiona P. (olan). I kupiłam. Ale jeszcze mus dokupić tytoń ozdobny i te cynie, czyli zaatakować PNOS w innym sklepie na rogu ulicy wielkiego miasta.

Świetne i prawdziwe