Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy spektakl trwa ...

Ogrodowy spektakl trwa ...

Katkak 23:01, 23 mar 2016

Ja też codziennie zaglądam do moich siewek .
mira 23:03, 23 mar 2016

Tamaryszek napisał(a)
Cześć, Mira! Czy te wielkie krokusy rosną u Ciebie od dawna? Moje drobnieją po kilku sezonach, może za słabo nawożę?
Będę cięła swój młody świerk na taki stożek, jak Twój.

Mam krokusy duże takie całkiem nowe sadzone jesienią i łączkę stara ok 5 lat.
Ja nie nawożę ale rzeczywiście one drobnieją po kilku sezonach i nie wiem czy ich wykopać i dokupić nowych i powsadzać tak by pasowało. Ponadto bardzo się zagęszczają. No ale te wielkie najlepsze są i wiem że ciemne fiolety zakupię jesienią i co ważne wiem gdzie posadzę!

właśnie tu są te do odnowienia stare

a te mają drugi sezon są wcześniejsze od tych klasyków /to krokus Vanguard/
bardzo się rozrosły ale dopóki nie zobaczę że marnieją nie ruszam

pozdrawiam

mira 23:08, 23 mar 2016

Richie napisał(a)

Ale świetnie uformowane konary, prawdziwa "sztuka"

Ryśku to nie sztuka niestety to natura często mi pomaga w cięciu zwłaszcza ciężki śnieg - zawiodłam

berberysy pasuje ciachnąć a tego nie lubię

po świętach idę wykonać najważniejsze ciecie - róże
mira 23:17, 23 mar 2016

Katkak napisał(a)
Ja też codziennie zaglądam do moich siewek .

Hehe to chyba każdy tak ma bo z jedenj strony to obowiązek pielęgnacyjny no a z drugiej ta mega ciekawość i potrzeba pogadania
Najgorsze jest to że moje siewki wymagają już pikowania a ja wysiałam jeszcze cynie, i sporo szałwi lekarskiej która kiedyś mi sie sprawdziła i bardzo ją lubię.

Tu majowa jeszcze nie kwitnie po prawej

pozdrawiam
mira 23:31, 23 mar 2016

Koniec relaksu z O.
na razie przerwa w ogrodzie choć mam ochotę podziałać bo przecież masa pracy no ale święta wymagają celebracji więc ogród musi poczekać.

Zaraz po świętach cięcie róż, rozwalam kopce, cięcie wrzosów i jaikś jałowców, muszę podzielić i porozsadzać przebiśniegi!!! koniecznie, przesadzanie zaplanowane jesienią, no i biorę się za rabaty a tam każdą roślinkę trzeba przywitać
no to nie koniec bo mam jeszcze cebulę do posadzenia, rzodkiewka i inne do siania ....... trzeba nabrać sił przez święta.

A dostałam jeszcze paczkę dzisiaj z daliami, mieczykami i innymi cebulkami - jutro przejrzę co i jak - zapomnieli mi wysłać musiałam się upomnieć więc groźnym okiem obejrzę dobro.

a

za miesiąc już będzie tak

w tym roku mam w tej donicy ciemne

a obok tych tulipanów też ciemne dosadziłam ale późniejsze nie wiem czy się spotkają

iiiiiiiiiiiiiii za miesiąc będzie tak ?

ma na szczęście torbę skorupek od jajek więc już trzeba rozsypać fortece

no i będzie dużo dużo wszystkiego

pozdrawiam
tulucy 07:58, 24 mar 2016

Przypomniałaś mi o konieczności zakupu niebieskich cukiereczków, kończą się przymrozki i moje ostróżki i łubiny staną się celem zmasowanych ataków jak nic. Muszę do ogrodniczego lecieć. Strach się bać, z czym wrócę
mira 16:26, 26 mar 2016

Z okazji Świąt Wielkanocnych

życzę

wszystkim zaglądającym i ogrodowo zakręconym

dużo dobrego, pięknych dni nie tylko na święta

i spojrzenia na świat radosnym okiem a w szczególności na własny ogród

pozdrawiam

wilana 21:41, 28 mar 2016

mira napisał(a)
Koniec relaksu z O.
na razie przerwa w ogrodzie choć mam ochotę podziałać bo przecież masa pracy no ale święta wymagają celebracji więc ogród musi poczekać.

Zaraz po świętach cięcie róż, rozwalam kopce, cięcie wrzosów i jaikś jałowców, muszę podzielić i porozsadzać przebiśniegi!!! koniecznie, przesadzanie zaplanowane jesienią, no i biorę się za rabaty a tam każdą roślinkę trzeba przywitać
no to nie koniec bo mam jeszcze cebulę do posadzenia, rzodkiewka i inne do siania ....... trzeba nabrać sił przez święta.

Witaj Mireczko! ja właśnie dziś na przekór przeziębieniu poprzycinałam róże u mamy i u siebie i rozwaliłam kopczyki. Było tak ciepło, że wyszłam się powygrzewać na słoneczku. Mąż mi przypomina że trzeba rzodkiewkę i sałatę w szklarni posadzić ale na to brakło sił. Uwielbiam Twoje krokusy pod tym drzewkiem
mira 21:46, 28 mar 2016

Ewo na przekór przeziębieniu nie ma co działać oby było wszystko ok. Ja wysiałam rzodkiewkę 19 marca i nic nie widać nie wiem ile czasu kiełkuje - na grządce.
mira 22:03, 28 mar 2016

Zimny marzec dobiega końca, jeszcze deszczowe dni. Ilość pracy w ogrodzie się piętrzy.
Krokusy mają już ostatnie minuty choć te w cieniu mają się lepiej.
Teraz rozpocznie się czas tulipanów i wszelkiego innego kwiecia.

Tak więc o kwieciu będzie.Kupiłam na święta taki bukiet jakiś narcyzów i musiałam go wynieść na zewnatrz bo nie dało się wytrzymać przykrego zapachu.

bratki powoli się rozrastają i wszystkie jeszcze nie posadzone tak się delektuję

mój ulubiony zakątek