Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy spektakl trwa ...

Ogrodowy spektakl trwa ...

Joku 20:48, 18 mar 2016

Pooglądałam drzewko jeszcze raz. Pięknie je uformowałaś. Ojej, takie łany krokusów... U mnie dopiero na dobre rozkwitły przebiśniegi. Życzę zrealizowania weekendowych planów w 100 %.
Richie 22:39, 18 mar 2016

Czy bratki posadzone?, bo moje już w donicach. Krokusy pięknie się prezentują i są prawdziwą ozdobą ogrodu o tej porze.
Pozdrawiam.
Milka 06:26, 19 mar 2016

mira napisał(a)

To wiąz holenderski albo polny nigdy nie wiem.Kruchy bardzo, tnę na takiego wygibasa.

To ten po lewej we wrześniu

A to na różowo co kwitnie to wrzosiec taki stary który chciałam rok temu wywalić bo mi koty zasikały i część byłą sucha. Wycięłam a ten jakoś się odrodził.

pozdrawiam

Ciecie zawsze jest dobre, galezie i konary, układaja się, jak u tamaryszka
Katkak 07:14, 19 mar 2016

Miruś przypomniałaś mi, że mój groszek pachnacy jeszcze nie wysiany. Wczoraj wieczorem szybciutko wysiewałam dopiero po uprzednim moczeniu nasionek w wodzie . Strasznie podoba mi się Twój ogród. Cudny, wypielęgnowany, ale jednak Nie pod sznurek. Takie kocham najbardziej .
olga80 08:25, 19 mar 2016

Łąka krokusowa cudowna
Mój weekend tez będzie pracowity i już bardzo się cieszę na to . Pozdrawiam
kasiek 19:39, 19 mar 2016

mira napisał(a)

Jak słoneczko świeci to i masa i pojedyncze cieszą - ja dziś się nacieszyłam muminkując w słoneczku

Ależ pieknie! ja tak ogoliłam wierzbę i pokazała stare konary - ale u Ciebie podsadzone tymi krokusikami to prawdziwa bajka!
mira 21:02, 19 mar 2016

Dziś nie dam rady odpisać

jednak po dwóch dniach pięknej pogody a w zasadzie słońca /bo zimno trochę no i wczoraj wiadlo ale tam/ muszę zawołać wioooooooosna!!!!!

W piątek się w moim jagodniku krzątałam, wysiałam rzodkiewkę,marchew, pietruszkę,pasternak, posadziłam cebulkę, bód i groszek no i wysiałam nagietki.
przykrywam włókniną i zobaczymy co z tego wyjdzie bo to moje pierwsze siewy.
Jakoś jednak liczę na nie.
Posadziłam też truskawki. Na razie mam w oczach jakiś mega wypasiony warzywnik
Ach te marzenia.
No i widziałam że chyba nie wszystkie maliny mi startują buuuu.

A dziś działałam doniczkowo - kupione na giełdzie stokrotki i bratki w ilości hurtowej częściowo posadziłam.
Była też wertykulacja trawnika i.....ogród przejrzał jest cuuuudnie..

Pracy nadal sporo wszak rabat nie tykałam.

pozdrawiam wszystkich zaglądających

Gabriela 21:05, 19 mar 2016

mira napisał(a)

Prawdziwy ekspert dał mi informację
Otóż, fuksje przycina mocno jak je wystawia końcem kwietnia albo w maju ale nie może być przymrozków.
Wycina wszelkie cienkie i zielone bo z tego i tak ma nie być nic. Można też zdrewniałe przyciąć żeby kształtować. I co ważne miesza garść azofoski /chodzi o azot/ z ziemią i albo przesadza albo zbiera wierzchnią warstwę ziemi i takiej dodaje no i podlewa. Stawia początkowo w miejscu słonecznym a dopiero później jak ruszą dobrze przestawia do cienistego miejsca.
Powiedziała że jak Ty masz oranżerię to możesz budzić je wcześniej bo w słoneczku u Ciebie i ciepełku dobrze będą mieć.

A to fotka którą zrobiłam dla eksperta w ub roku w łańcucie - fuksje giganty ja byłam w szoku

Dziękuję za informację, właśnie o to mi chodziło. Nie będę wstawiać mojej fuksji wcześniej do szklarenki, bo nie będzie tam miejsca (pomidory, ogórki, dynie i bieżąca reszta), zresztą rośliny z miękkimi liśćmi, które tam rosły są bardziej wydelikacone i byle wiatr w połączeniu ze słońcem je oszpeca.
Będe musiała mojej fuksji załatwić nową, godną donicę.
Ślicznie już masz w ogrodzie, te krokusy są wspaniałe u Ciebie.
Dzidka 22:50, 19 mar 2016

mira napisał(a)

To wiąz holenderski albo polny nigdy nie wiem.Kruchy bardzo, tnę na takiego wygibasa.

To ten po lewej we wrześniu

Obstawiam holenderski 'Jacqueline Hillier'.

Krokusowe łączki: marzenie.
mira 21:14, 21 mar 2016

Pogoda nie sprzyja pracy w ogrodzie, a i czas mocno przedświąteczny i innych prac sporo.
Muszę jutro wysiać pomidorki no muszę i coś przepikować. Prognoza pogody nastraja pozytywnie i mam nadzieję, że moje donice ładnie rozkwitną na święta.

M_gocha - sądzę że wszystkie krokusy i u Ciebie będą się w tym tygodniu śmiały - ja już dumam gdzie posadzę kolejne jesienią tym razem ciemno granatowe. Wiem że duże krokusy warto sadzić już małych i botanicznych nie kupuję.

Tulucy - Krokusy jak słonko świeci powodują uśmiech ale też ładnie dziś stały na baczność no i na święta chyba będą uśmiechnięte.