Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy spektakl trwa ...

Ogrodowy spektakl trwa ...

mira 08:02, 27 kwi 2016

A tez tak myślałam i tez się zastanawiam czy nie przenawożone moze
07_Rene 08:19, 27 kwi 2016

mira napisał(a)

uwaga bo to bajzel twórczy

"Bajzel twórczy" muszę też zrobić u siebie, bo bez takiego miejsca nie sposób się obyć.
Ziemie masz ciężką, zachęcającą do twórczości, ale lepiej mieć glinę niż piasek.
Anda 13:50, 27 kwi 2016

mira napisał(a)
Witajcie! dziękuję za miłe wpisy na które odpowiem następnym razem i to z ilustracjami

Mam niepokój w kwestii róż i proszę zobaczcie czy przesadzam czy coś się dzieje - co robić

chodzi mi o to że są takie żółte podejrzane te listki

albo
takie

a powinny być takie

bardzo się martwię bo polowa róż jest z takimi żółtymi jasno listkami, może to wina nawozu bo dałam taki z Lidla - nigdy wcześniej nie dawałam a może to co innego

martwimy się

Miro, wg mnie to niedobor skladnikow. Zeby wszystkie skladniki dotarly do rozy, w glebie musi panowac harmonia, a zeby panowala harmonia, to musza byc odpowiednie warunki. Ktorys skladnik nie dociera do rozy. Wg mnie to wina niskich temperatur. Mozesz poczekac i jak sie ociepli, to listki powinny znow nabrac normalnego koloru. Ewentualnie mozesz je podlac nawozem plynnym do roz, tylko z umiarem.
Zajrzalam jeszcze do ksiazki Woessnera i wyglada to na niedobor magnezu. Popryskaj listki roztworem magnezu.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Mazan 15:47, 27 kwi 2016

Mira

Zgadzam się z Andą. To są niedobory mikroskładników. Ostatnia fotka to niedobór boru, ale na drugiej tak zwijają się listki przy lekkim niedoborze potasu. A czy możesz powiedzieć jaki jest odczyn?

Pozdrawiam
AgataBC 22:17, 27 kwi 2016

I ja dodam swoje 5 groszy. To ostatnie zdjęcie to jota w jotę to co zrobiłam sobie w zeszłym roku z różami po nawozie z Lidla(coś jest z nim nie tak). Przenawożone. Trzeba bardzo ostrożnie ze sztucznymi nawozami zwłaszcza przy tych damach. Róże szybko to odreagowują i w obronie tak marszczą liście. Pooglądaj sobie zdjecia obajwów w sieci. Ja duuużo podlewałam i liście doszły do siebie. Część się spaliła całkiem ale odrosła. W moim piasku dało się szybko wypłukać, gorzej w cieższej glebie.
Jana 22:23, 27 kwi 2016

Fajny ten Twoj twórczy bajzel też muszę taki stworzyć
mira 22:36, 27 kwi 2016

Anda mazan Agata

Bardzo Wam dziękuję za pochylenie się nad moim problemem różanym.ten nawóz z Lidka cos nie tak trzeba by fotke strzelić ze skladem jak spotkam to zrobię.

W poprzednich latach nie miałam takiego problemu nie nawoze zbytnio róż na start zawsze nawoze.
Troche nie rozumie jak przenawozilam jak mazan pisze ze brak niektórych składników.pewnie jakiś sklad proporcji nie ten. U mnie glina ale teraz sporo dszczu.
Jutro jak zdaze jeszcze raz fotki zrobie - dla mnie to teraz priorytet w ogrodzie.

Pozdrawiam
ZielonaAnia75 22:37, 27 kwi 2016

Oj piękny ten ogród. Ja syrop z mniszka będę robiła jutro pierwszy raz. Mam nadzieję, że mi wyjdzie
kasiek 22:46, 27 kwi 2016

mira napisał(a)
Kasiek - Twoje klimaty tylko w części ogrodu bo mój ogród spójny nie jest i nie napiszę niestety

element z Twojego klimatu - kamienie dostałam na parapetówkę od mojego szwagra ku oburzeniu szwagierki że kamienie można na prezent dać

Nie no prezent w dechę
Mój spójny tez nie dokońca - tu po angielsku, tu po japońsku, trawa sielanka koniczynowo-mniszkowa - ozdoby z róznych surowców i stylów... no i ? i nic - jest pieknie - Twoim sie zachwycam bardzo
Rench 23:48, 27 kwi 2016

Możliwe,że dziewczyny mają rację.Za mało mam jeszcze wiedzy na ten temat. Ja jeszcze nie nawoziłam. W zasadzie mało nawożę.
Mam dobrą ziemię,na jesień podsypałam obornik mielony i póki co tyle.

Ale takie listki jak na ostatniej fotce moja edenka ma,ale tylko dołem.