Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy spektakl trwa ...

Ogrodowy spektakl trwa ...

Anda 09:50, 28 kwi 2016

mira napisał(a)
Anda mazan Agata

Bardzo Wam dziękuję za pochylenie się nad moim problemem różanym.ten nawóz z Lidka cos nie tak trzeba by fotke strzelić ze skladem jak spotkam to zrobię.

W poprzednich latach nie miałam takiego problemu nie nawoze zbytnio róż na start zawsze nawoze.
Troche nie rozumie jak przenawozilam jak mazan pisze ze brak niektórych składników.pewnie jakiś sklad proporcji nie ten. U mnie glina ale teraz sporo dszczu.
Jutro jak zdaze jeszcze raz fotki zrobie - dla mnie to teraz priorytet w ogrodzie.

Pozdrawiam

No bo widzisz, problem w tym, ze jak jest za duzo jednego skladnika, to inne nie sa wchlaniane, bo tamten blokuje. Tak samo jest, jesli jest zbyt malo jakiegos skladnika, to wtedy pozostale tez nie beda wchlaniane. Niestety nie wiem dokladnie jak to sie odbywa, moze Mazan moglby wytlumaczyc. W kazdym badz razie najwazniejesze to to, ze rownowaga musi byc zachowana. Poza tym wazne jest ph gleby. Dlatego Mazan o to pyta.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Mazan 11:36, 28 kwi 2016

Mira, Agata, Anda

Wydaje się to proste. Teraz tego chyba w podstawówce uczą. Chodzi mi o tzw beczkę Liebiga czyli prawo minimum. Drugie prawo - prawo maksimum - odkrył jego uczeń Mitscherilich. W tych prostych opracowaniach jest wszystko, jak na tacy.

Pozdrawiam
Milka 12:49, 28 kwi 2016

Uwielbiam twój kącik ogrodnika
A ja tez wtrące 5 groszy na temat róż, myślę, że wina pogody, spokojnie czekaj, potem nawóz z pokrzyw, odżyją jak należy
Jak u ciebie żeleźnik, u mnie poza liścmi nic...
a czarne dalie, co wkopię, sunia tarmosi po całym ogrodzie, chyba z dalii nici w tym roku
Sebek 12:59, 28 kwi 2016

mira napisał(a)

U mnie to jest mlecz a za chwilę dmuchawce które dzieci lubią.

A ja dzisiaj piłam wreszcie pierwszy raz herbatkę z mięty z własnej mięty - uwielbiam.
Za chwilę dodawać już będę melisę cytrynową bo rośnie ! no i wczoraj na forum uświadomiłam sobie że sok z pokrzywy też można by pić . Ja też zaparzam taką świeżą i zamiast herbaty piję cały dzień.

Nie wiem co się z bratków robi poza tym że patrzy

Piękne!
Kasya 15:42, 28 kwi 2016

Mira, podobno masz sadziec czekoladowy ? czy on zyje u ciebie ?
Kasya 06:29, 30 kwi 2016

Juz pytałam, ale nie mogłam znaleźć ale znalazłam nawet odpowiedz
Mój chyba wymarzl ;(
Mala_Mi 19:42, 02 maj 2016

Mira, część róż też u mnie taka. I niczym nie nawoziłam... podejrzewam nadmiar wody.. zimno, deszcz... korzenie w glinie się po prostu duszą.. nie pobierają składników i takie są objawy.. To moja teoria.
Mala_Mi 19:45, 02 maj 2016

mira napisał(a)
a teraz rozmaitości

ziemię mam taką

jak pomaluję to pokażę

wkurzyłam się i złożyłam reklamację bo irys i jeżówka były w takim stanie że nie

To ziemię mamy taką samą
paniprzyroda 08:36, 03 maj 2016

Miałam podobny problem z różami w ub. roku. W tym roku sytuacja się powtarza, ale w mniejszym stopniu. Gleba i mikroelementy, to chyba to. Jak wygląda pąk żeleźniaka, bo doczytałam, że będą kwitnąć u Ciebie? Może wreszcie i u mnie zakwitną Zaglądałam do środka, ale nic nie widzę
anabuko1 08:46, 03 maj 2016

Kurcze, ja zapomniałam,jeszcze nawozu ani pod róże ani pod rośliny nie dałam.Tak to jest, jak człowiek nie wyrabia się czasowo
Piękne te duże kamienie Też lubię je
No kociula jest rewelacyjny,śliczny