Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy spektakl trwa ...

Ogrodowy spektakl trwa ...

bogumila 21:48, 04 maj 2016

Też zastanawiam się z czym połączyć cleome...
mira 21:55, 04 maj 2016

Pszczelarnia napisał(a)
Od Twojego warsztaciku zaczęła się moja znajomość z Twoim ogrodem.
I tak:
jak planujesz mieć pierwiosnki? Gdzie, w jakiej ziemi (w swojej glinie?) i z jaką częstotliwością dzielić?

liriope kapryśne? - zamierzam też dzielić.

te kłącza w tym sklepie (poznaję po pudełku) też kupiłam przy okazji - jedna wielka porażka. Nigdy więcej kapersów i zamówienia z tej firmy. Nie chce mi się reklamować.

PS Poszła koperta bąbelkowa, dziś.

Ewa nie pomyślałam że warsztat mój może być tak ciekawy choć przyznam że to serce ogrodowania

Pierwiosnki mam w glinie - rosną - dzielę po kwitnieniu jak uznam że kepka do podziału - mam takie lekarskie i inne i chcę to co mam rozmnożyć - dokładm tam skoszoną trawę żeby się troche ziemia zrobiła miększa.
Mam piękną historyję dla Ciebie o pierwiosnkach co mi się przydarzyła ale to innym razem.

Liriope podzieliłam pierwszy raz i w doniczkach czekają na swoją kolej, Kapryśne w tym sensie że muszą mieć dobre miejsce - nie za gorąco i zacisznie najlepiej mała góreczka.

A przy okazji reklamacji - ten towar z reklamacji do kitu - tak więc koniec z zakupami - tylko gdzie teraz?

Koperta już rośnie

mira 21:58, 04 maj 2016

Anda napisał(a)

Super kacik ogrodnika Wlasnie cos podobnego sobie ostatnio zafundowalam.

Kiedyś kukałam za Twoim kącikiem ale nie było- może już jest.

w drodze do kącika

mira 22:02, 04 maj 2016

AgnieszkaW napisał(a)

Dziękuję za śliczne bratki

bratków wszlakich nie brakuje - u Ciebie elegancko ja zbieram jak leci i dumam już jakie w kolejnym roku - tak po cichutku
a glośno gapię się to tu to tam i cieszę się tym co jest
mira 22:04, 04 maj 2016

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Podejrzewam niedobór jakiegoś pierwiastka. Było bardzo mokro, mogło wypłukać.Na priv wyśle Ci adres strony, gdzie po wyglądzie liści można zdiagnozować braki, a że roślina trochę "egzotyczna", to dlatego priv

Sama nie wiem co z tym różami - dziś po tych kilku ciepłych dniach wyraźnie rosną szybciej i jakby lepsze
mira 22:07, 04 maj 2016

07_Rene napisał(a)

"Bajzel twórczy" muszę też zrobić u siebie, bo bez takiego miejsca nie sposób się obyć.
Ziemie masz ciężką, zachęcającą do twórczości, ale lepiej mieć glinę niż piasek.

Pewnie lepsza glina - z pewnością dla róż.

mira 22:11, 04 maj 2016

Anda napisał(a)

Miro, wg mnie to niedobor skladnikow. Zeby wszystkie skladniki dotarly do rozy, w glebie musi panowac harmonia, a zeby panowala harmonia, to musza byc odpowiednie warunki. Ktorys skladnik nie dociera do rozy. Wg mnie to wina niskich temperatur. Mozesz poczekac i jak sie ociepli, to listki powinny znow nabrac normalnego koloru. Ewentualnie mozesz je podlac nawozem plynnym do roz, tylko z umiarem.
Zajrzalam jeszcze do ksiazki Woessnera i wyglada to na niedobor magnezu. Popryskaj listki roztworem magnezu.

Wygląda że zimno tak podziałało po ciepłym marcu. Ja może za wcześnie nawoziłam i róże za wcześnie wystartowały a tu ciach zimnoca.

Teraz siedze w jagodniku , musze znów zrobić ogląd bo są osłabione ale dziś widziałam że chyba lepiej

mira 22:14, 04 maj 2016

Mazan napisał(a)
Mira

Zgadzam się z Andą. To są niedobory mikroskładników. Ostatnia fotka to niedobór boru, ale na drugiej tak zwijają się listki przy lekkim niedoborze potasu. A czy możesz powiedzieć jaki jest odczyn?

Pozdrawiam

Mazan bardzo dziękuję za spojrzenie na mój dylemat. Zastanawiam się czy powinnam zrobić kolejne nawożenie mineralne bo moje gnojówki z pokryzw dopiero nastawione.

Odczyn gleby raczej kwaśny - nie robiłam badań więc nie wiem dokładnie.
mira 22:15, 04 maj 2016

ZielonaAnia75 napisał(a)
Oj piękny ten ogród. Ja syrop z mniszka będę robiła jutro pierwszy raz. Mam nadzieję, że mi wyjdzie

I co wyszedł ?
Pszczelarnia 22:16, 04 maj 2016

To ja zapamiętam historyjkę o pierwiosnkach, że powinna być opowiedziana.
Rozsady piękne, niech Ci się darzy w ogrodzie!

Dobrze, że czasami się wychylasz z tego jagodnika vel chruśniaka ... i opowiadasz o sianiu jednorocznych do rugos.

Cleome miłam raz. W jednym ogrodzie co roku widzę siane/sadzone przed płotem same ze sobą, pięknie się trzyma do późnej jesieni. Można zwiewnie z kosmosem i aminkiem. To taki egzot dla mnie.