Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy spektakl trwa ...

Ogrodowy spektakl trwa ...

mira 22:18, 04 maj 2016

kasiek napisał(a)

Nie no prezent w dechę
Mój spójny tez nie dokońca - tu po angielsku, tu po japońsku, trawa sielanka koniczynowo-mniszkowa - ozdoby z róznych surowców i stylów... no i ? i nic - jest pieknie - Twoim sie zachwycam bardzo

Kasiu to miło, ja pozachwycam się Twoim niebawem hehe

aby przyjąć gości ja musze jeszcze sporo popracować

wysiał się gigantyczny

mira 22:22, 04 maj 2016

Rench napisał(a)
Możliwe,że dziewczyny mają rację.Za mało mam jeszcze wiedzy na ten temat. Ja jeszcze nie nawoziłam. W zasadzie mało nawożę.
Mam dobrą ziemię,na jesień podsypałam obornik mielony i póki co tyle.

Ale takie listki jak na ostatniej fotce moja edenka ma,ale tylko dołem.

Moje były kopczykowane i miały kompostową ziemię, zastanawiam się jak się to na kwitnieniu odbije - no ale do kwitnienia to jeszcze ciut troszkę

myślałam że mam je na miesiąc z głowy a tu stale coś

wysadziłam dziś lewkonie na rabaty

mira 22:23, 04 maj 2016

Mazan napisał(a)
Mira, Agata, Anda

Wydaje się to proste. Teraz tego chyba w podstawówce uczą. Chodzi mi o tzw beczkę Liebiga czyli prawo minimum. Drugie prawo - prawo maksimum - odkrył jego uczeń Mitscherilich. W tych prostych opracowaniach jest wszystko, jak na tacy.

Pozdrawiam

Mazan dziękuję.
Teraz są matury to musowo doczytać.

pozdrawiam
mira 22:26, 04 maj 2016

Milka napisał(a)
Uwielbiam twój kącik ogrodnika
A ja tez wtrące 5 groszy na temat róż, myślę, że wina pogody, spokojnie czekaj, potem nawóz z pokrzyw, odżyją jak należy
Jak u ciebie żeleźnik, u mnie poza liścmi nic...
a czarne dalie, co wkopię, sunia tarmosi po całym ogrodzie, chyba z dalii nici w tym roku

To z przed paru dni - już się wydłuża i będzie kwitł - jupiii

mira 22:27, 04 maj 2016

Sebek napisał(a)

Piękne!

Lubisz bratki ?
mira 22:28, 04 maj 2016

Kasya napisał(a)
Mira, podobno masz sadziec czekoladowy ? czy on zyje u ciebie ?

żyje - fotka dla Ciebie

mira 22:32, 04 maj 2016

Mala_Mi napisał(a)
Mira, część róż też u mnie taka. I niczym nie nawoziłam... podejrzewam nadmiar wody.. zimno, deszcz... korzenie w glinie się po prostu duszą.. nie pobierają składników i takie są objawy.. To moja teoria.

To też jest pewnie przyczyna - nadmiar wody chyba nie bo one lubią i glinę też - ja myslę że zimno było po cieple - ruszyły a tu ciach.

Glinę mam tylko Twoja jakaś urodzajniejsza
mira 22:34, 04 maj 2016

paniprzyroda napisał(a)
Miałam podobny problem z różami w ub. roku. W tym roku sytuacja się powtarza, ale w mniejszym stopniu. Gleba i mikroelementy, to chyba to. Jak wygląda pąk żeleźniaka, bo doczytałam, że będą kwitnąć u Ciebie? Może wreszcie i u mnie zakwitną Zaglądałam do środka, ale nic nie widzę

No to problem róż się wyjasnia - a robiłaś coś ?

zeleźniak ma w środku taką jakby gruszkę - u mnie już wuydłuża się łodyga - będzie kwitnąć - ale się cieszę.
Poczekaj jeszcze może u mnie cieplej.
mira 22:35, 04 maj 2016

anabuko1 napisał(a)
Kurcze, ja zapomniałam,jeszcze nawozu ani pod róże ani pod rośliny nie dałam.Tak to jest, jak człowiek nie wyrabia się czasowo
Piękne te duże kamienie Też lubię je
No kociula jest rewelacyjny,śliczny

Chyba nawożenie róż ja zrobiłam za wcześnie - tak więc teraz bedzie dobrze ciepło idzie to będzie dobrze.

mira 22:38, 04 maj 2016

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Gabrysia wojażuje, Ty w malinowym chruśniaku vel jagodniku ukryta przed ciekawym wzrokiem, dobrze, że Ewa Pszczelarnia się udziela literacko. Inaczej byłaby całkowita posucha w lekturze ulubionych dzienników ogrodowych. ))
Dalie też już wsadziłam. Zostały mi jeszcze wysiewy jednorocznego kwiecia. Miałaś kiedyś do czynienia z krwawnikiem kichawcem? Mam niezłe sadzonki z lutowego wysiewu. Nie wiem, z czym go połączyć.

Sorki ale zapadam się w jagodnik i nawet nie czytam co u Was - moze w kolejnym tygodniu.

Kiedyś może miałam. Sądzę że można go połączyć z wszystkim to taka roślinka uzupełniająca - do dalii też - tak mi sie zdaję.
Siewu gratuluję!