Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy spektakl trwa ...

Ogrodowy spektakl trwa ...

tulucy 09:39, 16 lip 2016

pięknie jest
Pszczelarnia 16:17, 18 lip 2016

mira napisał(a)

A ten kosmos nazywa się xhantos.
To jest nowość 2016 w Anglii i ma kolor wyjątkowy. Ja się 2 razy przymierzałam do zakupu nasion. W kolejnych 2 sklepach nie było a jedynie puste miejsce że ta nowośc tam była. Więc w kolejnym jak spotkałam zakupiłam .
A czy wyrośnie coś i czy to ten zobaczymy - jak się uda to oczywiście masz.

Kosmosy /onętki czy warszawianki/ uwielbiam.Sieję co kilka lat na mojej bylinowej rabacie i zawsze coś się wysieje.
W tym roku mam biały karłowy - kupiłam już taką sadzonkę - nie wiem czy to taka odmiana

Przywiozłam tez taką sadzonkę celem zebrania nasion bo sadzonka była tańsza niż nasiona - i się udało kwitnie

Znam jeszcze nazwę motyli krzew (choć ta raczej mi się jednak z budleją kojarzy).
Agania 11:32, 19 lip 2016

Mira dawno mnie nie było, ale warto do Ciebie zaglądać, taka wycieczka
Ogród po Twojej nieobecności tętni od kolorów, ja uwielbiam wysokie byliny
Śliczne też lubię to zestawienie barw

Kosmosy są takie delikatne i zwiewne, a cleome mam tylko białe, nie zdążyłam wysiać różowych.
Warzywnika może w końcu się doczekam, mam już skrzynki, kompostu też mam za mało,
bazylia w donicach podoba mi się, u siebie też posadziłam
Jana 20:07, 19 lip 2016

bajecznie
marzena 23:27, 19 lip 2016

pięknie na bylinowej i te smaczki różne w Twoim ogrodzie super
ostatnio piękne białe kosmosy widziałam świetnie skomponowane z fioletowymi kwiatami ( ale nie mam fotki)w parku w Łazienkach
kasiek 00:18, 22 lip 2016

No w końcu foty - rabata bylinowa nieziemska!
mira 22:35, 24 lip 2016

Witajcie lipcowo, wakacjowo!

Znów upały, a ogród pomyka już w kierunku jesieni ? a może przesadzam
nie pracowałam dawno w ogrodzie więc jest masa pracy, plewienie jest pilne, cięcie,podlewanie a kanciki to chyba już olewam, no a jeszcze w warzywniku masa pracy... ale jak jest czas to ja to lubię
no i mam sporo nowych doniczek do posadzenia co to nabierają mocy urzędowej
nawet byłam u bylinowego w Rzeszowie i jeżówek nie kupiłam - brawo ja!!!
cudne były ale inne donice przytargałam

liliowce już ustępują miejsca floksom

stale nie wiem który floks będzie najlepiej pasowała do którego - w ub roku przesadzałam i podzieliłam więc w tym roku chyba ciut mniej kwitnienia

mira 22:44, 24 lip 2016

viva napisał(a)

Mnie takie cudo też by cieszyło
śliczny kolor budlei, wiesz jaka to odmiana?
Czy mogę się zapisać na nasiona różowej kleome, kiedyś miałam bardzo urodziwe i chciałabym do niej wrócić a nasiona różowej bardzo trudno kupić.

Witaj! niestety nie wiem jaka to odmiana budlei nie wiem nawet czy była opisana, jak była u mnie Margaretka pobrała trochę przyrostów do ukorzeninia - może się pokusze o taki eksperyment choć przyznaję że mnie temperatura 30 st rozleniwia i mało już mi się chce - zresztą w ogrodzie mam straszliwe tyły

Jeśli chodzi i kleome to już jesteś zapisana choć ja mam raczej fioletowe niż różowe. Moje kleome pochodzą z nasion darowanych - nie wiem czy się nie mieszają mam takie podejrzenie - oznaczę najbardziej różowe i zbiorę.

Najwięcej mam takich fioletowych

mira 22:52, 24 lip 2016

Anda napisał(a)

Miro w przyszłam roku chce sie wybrać do Sangerhausen. Pewnie potem też będę jeszcze tygodniami bujala w obłokach

Zielony kołnierzyk na pomidorach to może być brak potasu i magnezu, a zbyt dużo azotu. Może też powstać na skutek zbyt mocnego nasłonecznienia i przegrzania. Te popękane miejsca wskazują na nierównomierny dostęp wody.

Co do cukini to może owoce mają za mały dostęp do światła? Jesli masz dużo owocu na cukiniach to potrzebują wtedy dużo światła. To tylko takie moje dywagacje

Anda plan masz super - ja tam nie byłam a też bym chciała może kiedyś.
Ja z obłoków szybko spadłam do innej rzeczywistości też miłej , ale podróż będę długo konsumować.
Dziękuję Ci bardzo za diagnozy - wszystko co piszesz o pomidorach to u mnie pasuje.Nie dzieje się to na szczęście wszędzie. Mam piekne pomidory ale jeszcze zielone choć już się lekko czerwienią czekam na pomidorową .
Cukinie chyba miały przerwę w kwitnieniu i owocowaniu - muszę je dobrze podlać i zasilić.

widoczki z dzisiaj kolorowych części

mira 22:58, 24 lip 2016

Anda napisał(a)

Piekne połączenie. Magenta z żółtym ślicznie wygląda. Nie lubię żółtego w ogrodzie, ale tutaj super współgra... aż się sama zaskoczyłam

W ogóle ślicznie masz

Ten krwawnik jest bardzo jaśniutki raczej mało żółty.
Ja zółte w ogrodzie mam ale najbardziej lubię pastelowe kolory...chociaż czy ja wiem - ja lubię wszystkie kolory