Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy spektakl trwa ...

Ogrodowy spektakl trwa ...

mira 19:10, 07 gru 2016

Pszczelarnia napisał(a)
Jaka to odmiana kosodrzewiny? Jakie masz odmiany śnieguliczki?
Ja też ogród zostawiłam do lutego (tylko obornik rozwożę). Niech się sam stroi - dorosły jest i ma swój gust.

Mój Mikołaj przysłał mi "Dendrologię" Senety.

Urokliwy spacer po Twoim ogrodzie i to jeszcze z przewodnikiem.

Akurat odmianę kosodrzewiny pamiętam bo to łatwe - "Winter Gold".

Ja mam sporo kosodrzewin bo skupowałam kiedyś jak miałam wizję ogrodu leśnego i oczywiście sadziłam gdzie popadło. No cóż taki grzech dzieciństwa
Ta rośnie wolno i zmienia kolor na zimę dosłownie jak przysłowiowy kameleon z zielonego na żółty - jeszcze apogeum wybarwienia nie osiągnęła.

Śnieguliczkę z różowymi kulkami dostałam od swatowej i niestety co rok ja przesadzałam ale już będzie rosła i czekam na krzaczek. To chyba Ametyst.

Śnieguliczki mi się podobają od zawsze.
Widziałam taki żywopłot z białej u moich znajomych pszczelarzy
Innym razem zobaczyłam wielki bukiet taki swobodny róż z gałązkami śnieguliczki z wielkimi różowymi kulkami - więc zapragnęłam.

A w tym roku postanowiłam kupić z białymi kulkami, wpadłam do szkółki zlapałam krzak za 5 zł bez metki i patrze teraz a mam takie gałązki

czyli jeszcze białej nie mam

Twoje pozycje książkowe są ambitne - ja na razie luzik.

pozdrawiam

mira 19:12, 07 gru 2016

Sebek napisał(a)
U Ciebie sezon trwa chyba cały rok

Sebek zgodnie z tytułem wątku - dzięki za rozszyfrowanie

Katalpe kupowałam tylko dla tych strączków one były zasadniczym argumentem zrozumie ktoś ??

pozdrawiam

mira 19:30, 07 gru 2016

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Piękne ogrodowe przedzimie, a opowieść jeszcze fajniejsza. Dobrze, że idzie zima, bo w sezonie bardzo mi brakowało Twoich ogrodniczych refleksji. Dzisiaj miałam kilka stron świetnej lektury.
A bratki to Twój znak rozpoznawczy. Od nich chyba zaczęłaś swój wątek.

Na Ciebie zawsze można liczyć że zaglądniesz i poczytasz. Dziękuję. Właśnie z myślą o m.in o Tobie szykuję nowy wątek z opowieścią o ogrodzie z kanapką w tytule. Nie zdążyłam na Mikołaja i pewnie jeszcze kilka dni zejdzie.

Ja początkowo miałam bratka w avatarze . Niemożliwe że to pamiętasz, chciałabym zmienić avatar ale nie ma kto mi fajnej fotki zrobić niestety. Muszę zrobić w końcu wizytówkę. Muszę. A mam stale tyle innych tematów i jakoś nie ogarniam.
Miałam przecież ogród Vivy pokazać - skandal akndaliczny.
Ogród Vivy będzie na sylwestra i zrobię też moją klasyfikację róż bo już wiem jak.

A dziś znalazłam brylanty w wysianej dziewannie -

mnie takie widoki cieszą.

takie śmieszą

a takie irytują - nie mogę nic wymyślić sensownego na ten dekielek - tała tu donica - a teraz chcę coś niskiego szerokiego na wodę - będzie oczko a raczej element wodny - jak coś znajdę

pozdrawiam
mira 19:38, 07 gru 2016

Jana napisał(a)
jestem ciekawa Twojej opinii na temat książki jaką Ci Mikołaj przyniesie podziel się nią potem proszę bo mnie też kusi

Dobrze, podzielę się - pewnie zejdzie mi do stycznia bo styczeń to będzie miesiąc w książkach - no bo w lutym startujemy znaczy w styczniu z nasionami heh.

A tymczasem gmyram po starych moich ogrodowych - bardzo lubię tą serię - taka lajtowa do przeglądania

i znowu zapomniałam o zrobieniu prezentów samodzielnie ! brrr nie nazbierałam odpowiednich ilości czego tam
a tak wogóle to cieszą takie prezenty ? czy ja wiem - mnie cieszą takie najbardziej

nazbierałam płatki róż i nagietków ale już kończą mi się - dodane do herbaty zielonej - super = a jak pachną naprawdę pięknie

zostawiam Wam zapach i uciekam

pozdrawiam
mira 20:06, 07 gru 2016

Anda napisał(a)
Jaka przyjemna przechadzka po Twoim ogrodzie Slicznie masz Dziękuję za opisy zdjęć. Dzięki temu wiem, że jeszcze duuużo muszę się nauczyć. Bardzo cenne informacje

Czy skimmia lubi ziemię o pH 7 ? Jak często ją tniesz?

Cieszę się że coś się nada z tego mojego pisania. Fajnie.

Ph 7 to odczyn obojętny więc teoretycznie do przyjęcia ale lepiej by było dołek zakwasić albo posadzić w ziemi dla kwaśnych.
Wydaje mi się, że jednak ważniejsze jest stanowisko.
Skimia lubi zaciszne stanowiska i ocienione. Przy zimnych wiatrach i sporym mrozie może wymarznąć. U Ciebie mrozy chyba nie występują ale zimne wiatry nie będą sprzyjać.

Pięknie pachnie i kwitnie w kwietniu.

pozdrawiam

Ps.
Nie tnę wolno rośnie to maly krzaczek sam sie ładnie formuje
Anda 18:23, 08 gru 2016

Dziękuję
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Kondzio 21:29, 09 gru 2016

Smacznego,

U nas na wątku wstawiłem przepis

Jana 11:49, 11 gru 2016

fajne pozycje do poczytania a jak pachnie na Twoim wątku aż zgłodniałam
mira 12:42, 16 gru 2016

Andrzej dzięki wiem odpiszę sobie i rodzynki namocze w cytrynowce to do mnie przemawia.
Jana pachnie tylko na wątku i niestety za Malo.

Mialam sprawdzić co oznacza słowo TRADYCJA.

Ktos wie?. Zaczynam tego słowa nie lubić.
U mnie oznacza ze przed świętami sie choruje.
Więc oglądam tylko ogrodowe watki.

Laptop się na mnie wypiął wszystko nie tak, slonko niby swieci ale ogród wygląda fatalnie w tej aurze.
Zresztą nawet nie patrzę bp i tal przez brudne okna nie widać. Tradycja okna nie umyte.

Za to do odbioru paczka z książkami pod choinkę i dla mnie też sobie zamówilam

Mam co czytać mozna leżeć.

To tyle wieści z mojego ogródka.
Pozdrawiam serdecznie i nie bądźcie tradycyjni tak jak ja.
Sebek 12:48, 16 gru 2016

U mnie tradycją jest, że przed świętami ktoś musi mi zepsuć humor - dziś zrobiło to PGNiG rozliczeniem... Miesiąc będę na to pracować...