Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy spektakl trwa ...

Ogrodowy spektakl trwa ...

tulucy 09:48, 11 sty 2017

Miro zaskoczyła mnie wielkość Twojego ogrodu... Nie wiem czemu, ale myślałam, źe właśnie jest taki ok 20a... A tu niespodzianka...

Książka mnie zaciekawiła, idę szukać i nasionek też szukam, skoro już mnie uziemiło to wykorzystam to w pełni
Dorota123 10:27, 11 sty 2017

Jakie piękne wspomnienia z letnich wypraw serwujesz, miło pooglądać takie piękne ogrody.
Za życzenia dziękuję i Tobie w Nowym Roku życzę wszystkiego co najlepsze.
Dziś wstawiłam informację jak można w prosty sposób ROZMNOŻYĆ ROŻĘ, może też Cię to zainteresuje.
Katkak 13:11, 11 sty 2017

Miruś z pewnością ptaszki się zainteresują. Kolejny raz jak będziesz uzupełnić bulionówki to wstaw patyczek zanim smalec zastygnie. Będzie ptaszkom łatwiej, choć i bez patyczka sobie poradzą . Masz rację, róż mi chyba wystarczy . Ciekawe czy wszystkie przetrwają te mrozy .
Pszczelarnia 13:24, 11 sty 2017

m_gocha napisał(a)
I jeszcze jedno. Kiedyś u siebie na wątku pokazywałam swoje (dwie ) róże. Jedna to owszem Star Profusion (póki co jestem z niej średnio zadowolona - ale chyba ma za mało słońca) a druga, która kwitła w tym roku jak zwariowana i którą częściej pokazywałam (a Ty pytałaś właśnie o nią) to róża TOMMELISE 'Kortenay'(z pol. Calineczka). Późną jesienią odnalazłam etykietę przy tej róży. U mnie wygląda dokładnie tak jak ta u Doroty .
Godna polecenia Przepraszam Cię za pomyłkę

Miro, lenię się ogrodowo, poproszę o takie relacje i prywaty etc. Ogród Doroty - nie znajduję słów.

Gosiu, i mnie się podobają takie róże. Ale 'Star Profusion' po 4 latach wyrzuciłam, nie mogłam z niej wydobyć niczego. Może to wina szczepienia (podkładek) u nas. Podobne doświadczenia miały jeszcze 2 inne ogrodniczki.
mira 14:53, 11 sty 2017

sylwia_slomczewska napisał(a)
Musze zlustrować swój domek ciekawe czy coś się pojawiło Długo czekałaś na zamieszkanie swojego?

Jeden domek mam już 4 lata i nie pamiętam jak to szybko było z zadomowieniem zwłaszcza ,że powiesiłam na drzewie po którym piął się bluszcz.
W końcu mi i domek zasłonił.
W lecie tego roku zmieniłam mu stanowisko. Widzę że ma wzięcie tylko kto oproznił mi tam dwie półki -pewnie ptaki - wyciągają te trzciny więc trzeba bardzo mocno je upchać.
Jeśli domek dla owadów znalazł się w ogrodzie w lecie to już powinny tam być bo na zimę się tam chowają.

Ważne tez jest w jakim kierunku jest domek skierowany.

Poczytaj chyba w tym pierwszym art. Danusia opisała to dobrze. No i daj znać czy masz już gości w domku.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/23-domki-dla-owadow-pozytecznych

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1572-domki-dla-pozytecznych-owadow
mira 15:05, 11 sty 2017

Milka napisał(a)
P.s.
Ciemiernikowi brak światła, u mnie toż samo.

Też tak myślałam.Ale dalej nie wiem co zrobić bo i się wydaje że potrzeba je przenieść w zimne miejsce jeśli chce się je potem dać do gruntu = u mnie w garażu światła mało.Będę eksperymentować.

Stawiasz na begonie ? super ja stawiam na pelargonie i właśnie dziś w nich grzebałam więc się nasyciłam grzebaniem w ziemi - u mnie w nocy było -16 i jakoś nie czuję jeszcze potrzeby wiosny niech zima się wyszaleje wszak na to ma styczeń.

Spokojnie czekam na te widoki

11.03.2016

AgnieszkaW 15:12, 11 sty 2017

Ach, co za cudne widoki, wiosny mi się już chce...
mira 15:12, 11 sty 2017

tulucy napisał(a)
Miro zaskoczyła mnie wielkość Twojego ogrodu... Nie wiem czemu, ale myślałam, źe właśnie jest taki ok 20a... A tu niespodzianka...

Książka mnie zaciekawiła, idę szukać i nasionek też szukam, skoro już mnie uziemiło to wykorzystam to w pełni

Ja nie podawałam wielkości mojego ogrodu.
To było odnośnie ogrodu Doroty.
Ja mam mały ogród działka 10a -dom, podjazd itd może 6 arów na ogród i głupi trawnik .

Jagodnik to już inne ary.

Zdrowiej!

Jak to się zacznie to będzie pędzić
wyżej był 11.03
a tu 27.03 - już po ptokach

za to następne się pysznią

mira 15:18, 11 sty 2017

Dorota123 napisał(a)
Jakie piękne wspomnienia z letnich wypraw serwujesz, miło pooglądać takie piękne ogrody.
Za życzenia dziękuję i Tobie w Nowym Roku życzę wszystkiego co najlepsze.
Dziś wstawiłam informację jak można w prosty sposób ROZMNOŻYĆ ROŻĘ, może też Cię to zainteresuje.

Byłam widziałam, nie rozumie tego. Nie został podany powód dlaczego ziemniak i co on robi jak również po jakim czasie te róże się tak ukorzeniają jak na ostatnim zdjęciu.
Dla mnie autorytetem jest Dzidka która z powodzeniem ukorzenia róże.
Trzeba by ją wywołać.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/779-to-wlasnie-tu?page=335

ona ucina gałązkę w czerwcu wkłada do doniczki i przykrywa słoikiem i tyle dopiero po roku na wiosnę wysadza na miejsce. To nie jest proces krótki.

Gabrysia chyba tez pokazywała swoje ukorzenione kwitnące.
Ale można oczywiście z ziemniakiem spróbować nigdy eksperymentów dość.

Ja chwilowo dziś w temacie wiosny

pozdrawiam
AgnieszkaW 15:19, 11 sty 2017

Ogród Doroty to kolejny fantastyczny ogród, który Miro pokazujesz. Dziękuję Juki są w cudnym niebieskim kolorze, nie widziałam tak niebieskich liści...