Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy spektakl trwa ...

Ogrodowy spektakl trwa ...

mira 12:01, 13 lut 2017

A tak

to dziś 5 lat jak się zarejestrowałam na forum, odkryłam Ogrodowisko
i czytałam, czytałam i się zachwycałam, zachwycałam

ogrodami angielskimi, działeczkami, ogródkami i ogrodami i wszelkimi ogrodowymi mądrościami

i dziś tez takie wieści ogrodowe znalazłam u Hani więc je tu sobie przytoczę

https://www.ogrodowisko.pl/watek/7451-sezon-2017-u-hanusi?page=4

Znalazłam swoje stare zapiski odnośnie wysiewów w warzywniku:

1.kiedy kwitną krokusy siejemy rzodkiewkę,szpinak, pasternak i pietruszkę
2.kiedy kwitną żonkile wysiewamy marchew, buraki i boćwinę
3.kiedy kwitnie forsycja siejemy isadzimy groszek, cebulę i sałaty, tniemy róże
4.gdy kwitnie mlecz sadzimy ziemniaki
5.kiedy klon ma nowiutkie liście przesadzamy byliny
6.kiedy kwitnie pigwa czas na sadzenie kapusty i brokułów
7.gdy sady jabłoniowe w kwiatach jest czas na sianie niskiej fasoli
8. opad kwiatów jabłoni czas na fasolę tyczną i ogórki
9.kiedy kwitną bzy jes czas na kabaczki, i wysiew pozostałych jednorocznych warzyw
10.gdy kwitnie konwalia czas na wysadzanie pomidorów
11.w pelni rozwinięte liście klonu -można wysiewać powoje i wysadzać ipomeę
12.kwitnie irysów, to czas na wysadzanie do gruntu papryki i bakłażanów
13. kwitnienie piwonii oznacza, że przyszedł czas na arbuzy i melony.

odpowiem na posty wieczorem
Gruszka_na_w... 14:19, 13 lut 2017

Gratulacje! Piątka to świetny wynik!
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
mira 20:59, 13 lut 2017

rozark - dziękuję dochodzę bardzo powoli i śledzę prognozę już z utęsknieniem

Kasia - mam w notatkach na koniec lutego zapis taki - po ciepłym lutym wszystko wyłazi z ziemi - jak przyjdą deszcze i się ociepli zaraz zmieni się aura -
mamy inny rok trudno

nie mam fotek z ub roku z ogrodu - takie robiłam wtedy

mira 21:35, 13 lut 2017

Mirkaka - dziękuję za miłe słowa , takie chyba teraz potrzebne, ta pysznogłówka to Kardinal - bardzo ładna muszę rozmnożyć bo warto mieć na rabacie w 2 miejscach

Kasia - dziękuję oby weryfikacja nie zawiodła, chociaż ....jak zawiedzie to się okaże że może ze mnie dobry fotograf

Sebek - bardzo dziękuję, z akcentem na bardzo

wilana - co ja się odumałam o jakie drzwiczki chodzi - to domek elfa - kiedyś była taka sprzedaż wysyłkowa z choć czym i ktoś mi to kupił

gobasia - dzięki, to nie jest obwódka, mam wsadzone już duże kępy liliowca stlella d'oro w pierwszej linii rabaty ale w odległości może metra tak że pomiędzy nimi można jeszcze coś dosadzać

ten liliowiec bardzo mi się podoba ze względu na liście - trzyma długo ładne, jak kwitnie ma ostry kolor trudny do komponowania

mam w ogrodzie inny nowy bardzo podobny pokrojem "Pardon Me" o ślicznych w kolorze kwiatach - trudno określić czerwony z dodatkiem miedzi ...
na razie wolno przyrasta - może kiedyś zastąpię na razie czekam na dużą kępę

o znalazłam chyba ma jaśniejszy kolor ale też ma liście trawiaste i mały kwiatek

Kasya 21:37, 13 lut 2017

ja tez kupilam w tym roku pardon me
i jest jeszcze jeden, jak dla mnie nie do odroznienia, ruby stella
mira 21:41, 13 lut 2017

yolka- ja tez już myślę o wiośnie choć zimę w górach bardzo lubię bo lubię góry, ale dla ogrodu już dość tej zimy zwłaszcza że lodowa pokrywa na nim wygląda fatalnie

margaretka
- no czas leci a ten dzień pamiętam jak dziś - o tym za chwilkę

tak się cieszę że byłaś choć ja w kiepskiej formie ale idzie na dobre, posortowałam nasionka chyba na kilka lat będzie - mam już ziemię i można siać
mira 21:42, 13 lut 2017

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Gratulacje! Piątka to świetny wynik!

hehe - takie rocznice to lubię bez kół z tyłu
mira 21:43, 13 lut 2017

Kasya napisał(a)
ja tez kupilam w tym roku pardon me
i jest jeszcze jeden, jak dla mnie nie do odroznienia, ruby stella

jak dobrze że wiem zobaczymy czy szybko ci przyrośnie bo stella rośnie strasznie szybko - moje kupy z jednej
mira 22:06, 13 lut 2017

vita napisał(a)

Już wiem, że masz glinę w ogrodzie, to zdradź mi proszę z czego robisz kompost, że możesz go przesiewać? Przesiewasz taki dwu letni? Starszy?
U mnie wychodzi strasznie tłusty, przy przesiewaniu prawie nadrywam nadgarstki, a jak dam przed sadzeniem za mało gotowej ziemi z worka, to potem wody nie przepuszcza!

U mnie śnieg i mróz straszny, cierpię, walczę i płaczę.
Spacery odbędę, dziękuję bardzo.
Spontan?

Pozwolisz że się wtrącę w to pytanie. Ja też mam glinę, ale kompost robię z resztek roślinnych. tnę grubsze badyle przed wrzuceniem na kompost i wcale nie przesiewam, nie przesypuję ich ziemią.
Tłusty- to może dajesz trawę świeżą ?, ona tworzy takie tłuste zbite placki .

Mam glinę i to różną w różnych miejscach - taki jasny ił też mam

można się pobawić

Pytanie czy przesiewanie tak samo rozumiemy.

Otóż ja teraz już kompostu nie przesiewam /to z Anglii nauka podpatrzone/ i daję na rabaty taki nieprzerobiony zwłaszcza jak ściółkuję specjalnie taki z patyczkami żeby była struktura.

Przesiewam tylko do donic i do wysiewów do warzyw.
Ale czasem mi się zdarza.
Do przesiewania mam taką ramkę na taczki ze sporymi oczkami i mam też sito.Jak znajdę fotki to pokażę.

Co daję ? teraz już coraz mniej ziemi a glinę w bryłach odrzucam całkiem

- daję wszystko z kuchni co można,sporo kartonu podartego /celuloza/, nawet papier biurowy, wszystko z rabat z cięcia i pilenia, liście i z cięcia krzewów, drzew - mam rozdrabniacz więc wszystkie gałązki są mielone - właśnie będzie dużo teraz choć znaczna część pójdzie na ściółki
też daję cieńką warstwę trawy po skoszeniu i wysuszoną trawę którą suszę na ścieżkach w warzywniku, popiół z kominka
Kompostu nie przerzucam bo nie mam kim - jak na razie szybko mi schodzi - tak pół roku i nie ma
największy grzech słaba dbałość o wilgoć latem jak jest susza, czasem poleję ale nie wiem czy to starcza

od ub sezonu mam wreszcie kompostownik taki jak chciałam, a zaczynałam od małego plastikowego
i już sobie nie wyobrażam nie mieć kompostu - ziemi w workach nie kupuję i kory tez już nie - a ile ja tego kupowałam każdego sezonu

nie przesypuj za dużo ziemią, może więcej materii zielonej i takich suchych gałązek i wszystko do kompostu w miarę możliwości ciachaj będzie szybko w pół roku

pozdrawiam

m_gocha 22:15, 13 lut 2017

5 lat wątku na Ogrodowisku to ładny czas .
Wizytówkę obejrzałam i ponownie się zachwyciłam Twoim ogrodem.
Pozdrawiam i gratuluję