Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy spektakl trwa ...

Ogrodowy spektakl trwa ...

Anda 10:50, 14 lut 2017

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Pamiętam ten odcinek Mai Robiłaś za przypadkowo wpadającą sąsiadkę.
Piękna historia.
PS. Kompost robię podobnie. Tylko gabaryty kompostownika mam mniejsze. U mnie dwukomorowy tylko. Masz posadzony żywokost?

A tu link dla Ewy
http://majawogrodzie.tvn.pl/158,Starannie-wypielegnowany-ogrod-tarasowy-odc-445,odcinek.html

Dzięki dobra kobieto
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Pszczelarnia 10:52, 14 lut 2017

Miro, wspominaj, wspominaj ... .

Pszczelarnia 10:56, 14 lut 2017

mira napisał(a)
A tak

Znalazłam swoje stare zapiski odnośnie wysiewów w warzywniku:

(...)
9. kiedy kwitną bzy, jest czas na kabaczki i wysiew pozostałych jednorocznych warzyw
(...)

Kiedy za-kwitną bzy 2017, to będzie czas na zwiedzanie lilaków w Wojsławicach: obstawiam: 13. maja w sobotę. Program i zachęta będzie w tym tygodniu u mnie na wątku.

Kondzio 18:15, 14 lut 2017

Ile nam karzesz jeszcz czekać
m_gocha 18:35, 14 lut 2017

Miro pozwoliłam sobie wrzucić do swojego wątku wynalezione przez Ciebie u Hani zapiski odnośnie wysiewów w warzywniku. Mam nadzieję, że się nie pogniewasz
mira 20:12, 14 lut 2017

O rety, jakie to sympatyczne, że tyle miłych mi ogrodniczek i ogrodników zechciało chwilkę na wspomnienia mi podarować.

Pozwolicie że nie odpowiem pojedynczo a zbiorowo

ogrodniczki i ogrodnicy radujmy się ogrodami !

To na czym to skończyłam,

Margaretka 2012 już był - u Ani spotkanie
a 2013 był jak torpeda jeden wielki spontan

Gruszko dzięki za linka, hehe nie za sąsiadkę choć tak może wyszło a za Maję bo okazało się że Maja nie może na nagranie przyjechać no i zrobiło się ciut nerwowo. Na szczęście Riche podumał, podumał i stwierdził że ma koleżankę za płotem .
Gdyby nie Ogrodowisko pewnie byśmy się nie znali tak jak z wszystkimi osobami które było mi dane poznać się i co ciekawe w wielu ogrodach - ach pięknych ogrodach - kilka z nich też było pokazane w Mai a jeszcze w innych trwają nagrania.

Gruszko żywokost mam w ogrodzie a rosyjski zamówiłam u KasiB . Znaczy będę mieć.

Lecimy dalej

Kilka dni po nagraniu u Riche, wpadła do mnie dosłownie na momencik Danusia z Witkiem. Ja miałam gości - haha była Dorota i też się ucieszyła że pozna szefową.
A ogród - zupełnie nie przygotowany na takich gości - nie chciałam odmówić a pod ziemię się nie zmieściłam
co było robić najlepiej pokazać kompost

przeszły wszystkie emocje i zbliżał się czerwiec 2013! Anglia !

tak wycieczka z KasiąB marzyła mi się od dawna, nawet byłam z nią w kontakcie już ze 2 lata wcześniej ale teraz wypaliło
pomogła Gabrysia bo dała mi cynk i zapaliła ogień, a Dzidka miała rękę na pulsie względem kupna biletów na samolot
więc polecieliśmy
było wyjątkowo bo z O. była Dzidka,Jasia,Gabrysia, Miłaka,Pszczółka no i Danusia z Witkiem oczywiście.
No nie mogłam przypuszczać że w takim towarzystwie przyjdzie mi zobaczyć te legendarne ogrody.
Zobaczyłam masę roślin których w realu nie widziałam, zobaczyłam kanciki na wszelkie sposoby, bajeczne warzywniki i ziemię w której to rosło.

a po powrocie na pytanie i co i co? co zmienisz
powiedziałam nic
zacznę robić góry, góry kompostu
no i robię

Anglia została w pamięci

nie pamiętam kiedy pojechałam do Marzenki O - zobaczyć jej przepiękny ogród.

Za to mój ogród nabierał ogłady - stale coś łagodziłam już pod wpływem Ogrodowiska

wrzesień 2013

pojawiły się kulki

pojawiła się hortensja LM też ogrodowiskowy element

pojawiły się kompozycje doniczkowe

ławka z daszkiem nie planowana a wypatrzona w ogrodowiskowych fotkach z relacji z angielskich ogrodów znalazła się na miejscu do jakiego potrzebowałam - ach gdyby Danusia przyjechała kilka miesięcy później

mira 20:33, 14 lut 2017

Czas leciał, spędzałam coraz więcej czasu na porządkowaniu ogrodu, oczywiście dokupiłam sporo roślin które jak za dawnych dobrych czasów i tak upychałam
no może bardziej zwracałam uwagę na struktury liści

kompostownik został powiększony, ja podbierałam od spodu i na rabaty

marzec 2014
rabat bylinowa skorygowana, poprzesadzane to i owo a w zasadzie wszystko wysadziłam, dołożyłam kompostu i posadziłam od nowa /potem jeszcze kilka razy przesadzałam i dalej też będę/
a noga dokuczała już mocno - kolano dla ogrodnika ważna sprawa

powstała ugładzona, dosadzona rabata zachodnia

a nad oczkiem zrobiło się bardzo klimatycznie
mira 21:37, 14 lut 2017

Jesienią zachwyciłam się astrami na O. Rozpoczęłam penetrację rynku -
kupiłam na wyprzedaży

a potem było tylko fotkowanie kolorowej jesieni po operacji i długa rehabilitacja

tak więc 2014 i 2015 jakoś towarzysko przeleciały spokojnie, mimo przeciwności ogród wygładzał się a ja na pocieszenie kupowałam, kupowałam roślinki do ogrodu
i sporo, sporo czasu spędziłam na O mocno uziemiona.

A nie w 2015 odwiedził mnie Konrad z Andrzejem i pojechaliśmy do Bolestraszyc.
A tam po arboretum oprowadził nas Mariusz
to był wspaniały dzień
byliśmy m.in w banku drzew owocowych

a! i jeszcze trafił się piękny dzień u Marzenki - 2.10
podziwiamy Tatry

trudno powiedzieć co jest znakiem firmowym tego ogrodu

jak na ogrodowe spotkanie niby późno bo październik, ale jak ogród wyglądał wyśmienicie
i tu zakochałam się w kleome

2016 znów był rokiem dynamitu nie ogarniałam, tyle spotkań rodzinnych ale i ogrodowiskowe też były

Pierwsza zaprosiła mnie i Riche Kasia - nie wprosiłam się ! choć raz po prostu Kasia zrobiła specjalnie dla nas spotkanie - no tak nie do końca bo jednak jest zżyta z Tarnowem hehe
dzień majowy był mało przyjazny, ale u Kasi gości się ciepło i miło

W czerwcu miałam wielką przyjemność gościć u Vivy - relację pokazywałam niedawno,
w 2 tygodnie po spotkaniu u Vivy pojechałam na wyprawę życia do Anglii coby zwiedzać oczywiście ogrody
wyprawa była przednia zorganizowana przy dużym udziale Dzidki przez Konrada i Andrzeja - ja robiłam dobre wrażenie przy organizacji - 16 ogrodów, Holandia,
ach
taka mała prywatna wycieczka miała najlepszy sens i cenowo i logistycznie
z tej wyprawy opisałam już kilka ogrodów i mam zamiar kolejne - bo wiem że kilka osób to interesuje
Tak więc widziałam też i ogród Konrada i Dzidki i Jasi -

czy po takich ogrodach można popaść w depresję ? można.....

trzeba się otrzepać i zakasać rękawy i do roboty

mira 21:45, 14 lut 2017

Tak więc wspomniałam moje 5 lat na Ogrodowisku przez pryzmat spotkań i inspiracji.
Po 5 latach różne myśli się ma i ciut trochę forumowo zaczyna się wypalać.
A tu co rusz nowe wiadomości i znów czegoś nie wiem .....

Tak czy siak to jest super forum ogrodowe !

wszystkich których spotkałam na ogrodowiskowej drodze serdecznie pozdrawiam i dziękuję za piękne spotkania

a dla Danusi przesyłam miłe słowa - Dana trwaj i się nie poddawaj, wiele zdrowia!
życzę Ci żebyś mogła prowadzić to forum zawsze i zawsze mogła jeździć do angielskich ogrodów - teraz już wiem jakie to dla Ciebie ważne.

m_gocha 22:29, 14 lut 2017

Ale się świetnie czytało i oglądało. Czułam się tak Miro jakbym wędrowała z Tobą
Czy pamiętasz motto Ogrodowiska? - "...o ogrodach z pasją". Dokładnie to jest to