Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy spektakl trwa ...

Ogrodowy spektakl trwa ...

Gruszka_na_w... 19:33, 19 mar 2017

Wpadłam na bratki, ale czytam, że jeszcze nie. We wtorek jadę na lokalny ryneczek zrobić bratkowe rozeznanie.
Torcik krokusowy- mniam-mniam.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
ElzbietaFranka 20:32, 19 mar 2017

Mirka zajrzalam jeszcze raz do twojej wizytowki i porownalam te twoje biale i moje pieciorniki (mam z jednej strony tablet z drugiej stacjonarny i porownuje).

Wiec te moje sa we wczesnej fazie kwitnienia tez sa zawsze obsypane zoltym kwiatem.
Twoje sa przepiekne. Nie zamieniaj na graby. Wlasnie ten bialy akcent na tle jasnej zieleni i z boku ten buk, piekne zestawienke. Biale rozjasnia wszystko.

Jezeli chodzi o ciecie. Moje sa formowane od samego poczatku jak je tne to robie kulki i moje w jakiej fazie by nie byly maja wyglad kopczyka. Jak wypuszczaja nowe pedy sa zieloniutkie az do ziemi.

Sprobuj gdzies ostatni tez tak wystrzyc i na wys. 30 cm w ksztalcie kulki i zobCzysz czy beda wygladaly tak jak na zdjeciu tzn na dole łyse.
Moim zdankem, ze to zalezy od ciecia. Pieciornik kwitnie na nowych zielonych pedach, wiec dól twoich pieciornikow trzeba pobudzic do wypuszczenia młodych pedow.
Tez duzy wplyw ma kiedy je wystrzyzesz, bo nieraz jak póznien nie nawiaza tyle kwiatow. Ja jeszcze nawoźe kompostem i azofoska.
Tez zalezy od gatunku pieciornika.
Teraz majac na jwadze nasz temat bede sie im baczniej przygladac i robic wiecej zdjec od podstrzyzyn do pelnego kwitnienia.

Ja mam tyle pracy, ze na samam mysl robi sie nie dobrze. U nas mokro jak diabli i nie moge ciac, bo ziemka grzaska, nie chce narobic sladow zeby pozniej znowu z motyka nie latac i zasypywac.

Juz w zeszlym tygodniu zmielilam z lutego, sosny i brzozymi deby, klony ponad 20 pojemnikow przemielonego drzewa. Jeszcze zostaly, trawy, berberysy, jalowce i wiele innych do ciecia. Co zrobic taka pogoda.
Czesto wmprzeszlosci tak bywalo, ze wiosny nie bylo tylko odmrazu lato.

Rozpisalam sie, juz koncze.

Jana 21:05, 20 mar 2017

u mnie też mokro...
mira 22:21, 20 mar 2017

Bogdzia napisał(a)
Sliczne donice i wiosenne kwiatki , cudnie. U mnie wieje okropnie i mży.

Bogdzia moje donice w tym roku jeszcze puste - ostatnio wiatr mnie unieruchomił ogrodowo za to w ogrodzie mam znów robotę tam gdzie nie miałam zamiaru wracać na razie brrrr

ale to się już zmienia!!!!

mira 22:23, 20 mar 2017

Marcowa napisał(a)
Czytam i czytam i oglądam,i tak mi tu dobrze że zapomniałam się przywitać.
Miro,jak Ciebie się świetnie czyta.A ile można się nauczyć i poinspirować(tak się to pisze?)
Szukasz delikatnego w wyglądzie pnącza? A masz u siebie akebię pięciolistkową? Fajna jest.

Pozdrawiam

Agnieszko witam Cię serdecznie i cieszę się bardzo że taki jest odbiór mojej pisaniny

Akebię mam na uwadze

pozdrawiam wiosennie

mira 22:29, 20 mar 2017

Filomena napisał(a)
W temacie przesłon:
Upatrzyłam sobie powojnika Summer Snow - Kasia z ogrodu, mydła i powidła mi poleciła. Towarzystwo do niego już u mnie kupione: róża Lykkefund i Veiheblau. Róże kwitną w czerwcu, powojnik zaczyna po nich. Zimą są setki owoców z Lykkefund i peruczki z powojnika. To moje plany na realizację przesłony na ogrodzeniu od moich sąsiadów za boiskiem

Hehe znam wszystkie trzy pozycje i je mam

powojnik Summer Snow - mam na kratce ale ucieka na wszelkie sposoby - to bardzo szybko rosnące pnącze i wspina się gdzie chce - urocze

Różę Lykkefund posadziłam przy kapliczce - czekam na 2gi rok kwitnienia , widziałam też bardzo dorosły egzemplarz

róże Veichenblau mam przy ławce z kratką - ma wyjść na daszek jeszcze czekam
bardzo ją lubię choć kwitnie 1 raz

Nie wiem jakie to ogrodzenie - jak duże ? - bo chodzi mi o różę Lykkefund to jest naprawdę masa

pozdrawiam wiosennie

mira 22:30, 20 mar 2017

Kasya napisał(a)

Mam obie róże powojnika jeszcze nie

no i ?

pozdrawiam wiosennie

mira 22:33, 20 mar 2017

Justyna napisał(a)
Filomena - świetny i piękny pomysł na przysłonę. Też mnie te dwie róże kuszą. Lykefund trochę się boję, bo wielka, a Vilheblau, że przemarznie, a w odkrywanie nie będę się bawić.

Mira - może trochę podpowiem ws możliwości zakupowych. Będziesz w samym Wrocławiu, czy po drodze gdzieś? Jak jedziesz dalej, to napisz gdzie, bo w okolicy Wro też jest kilka szkółek i może dopasujemy coś do Twojej trasy.
Ach samym Wro:
- jest punkt przy Botaniku
- dwa Kwiatony (Kosmonautów i Opolska)
- na Bielanach szkółka Kaczergis z oryginalnymi różami od Austina (Wrocławska)
- w Psarach Zielone Centrum, największe centrum ogrodnicze w okolicy
To kilka tych, które odwiedzam
O Obi, czy innych marketach Ci nie piszę

Zobaczymy jak mi Veichenblau przezimowała - nawet nie strasz - Viva ma giganta nie wiem jak okrywa.
Lykkefund jest wielka - mi się wydaje że na spore pergole albo na drzewa.

Napiszę Ci priw i poproszę o radę

pozdrawiam wiosennie

Alicja169 22:34, 20 mar 2017

Akebię mam na uwadze

Akebie polecam, ma piękne kwiatki, pachną czekoladą
mira 22:35, 20 mar 2017

Justyna napisał(a)
A jeśli chodzi o Zielone Progi, to możesz ich spotkać w Wojsławicach. Zamawiasz mailem i odbierasz na miejscu. W tym roku będą 21 maja na żurawkach, a potem na liliowcach i trawach.

Na lilaki się wybieram a potem nie wiem - wyobrażam sobie że najfajniej u nich w realu wybierać - może kiedyś dojadę