Mirka zajrzalam jeszcze raz do twojej wizytowki i porownalam te twoje biale i moje pieciorniki (mam z jednej strony tablet z drugiej stacjonarny i porownuje).
Wiec te moje sa we wczesnej fazie kwitnienia tez sa zawsze obsypane zoltym kwiatem.
Twoje sa przepiekne. Nie zamieniaj na graby. Wlasnie ten bialy akcent na tle jasnej zieleni i z boku ten buk, piekne zestawienke. Biale rozjasnia wszystko.
Jezeli chodzi o ciecie. Moje sa formowane od samego poczatku jak je tne to robie kulki i moje w jakiej fazie by nie byly maja wyglad kopczyka. Jak wypuszczaja nowe pedy sa zieloniutkie az do ziemi.
Sprobuj gdzies ostatni tez tak wystrzyc i na wys. 30 cm w ksztalcie kulki i zobCzysz czy beda wygladaly tak jak na zdjeciu tzn na dole łyse.
Moim zdankem, ze to zalezy od ciecia. Pieciornik kwitnie na nowych zielonych pedach, wiec dól twoich pieciornikow trzeba pobudzic do wypuszczenia młodych pedow.
Tez duzy wplyw ma kiedy je wystrzyzesz, bo nieraz jak póznien nie nawiaza tyle kwiatow. Ja jeszcze nawoźe kompostem i azofoska.
Tez zalezy od gatunku pieciornika.
Teraz majac na jwadze nasz temat bede sie im baczniej przygladac i robic wiecej zdjec od podstrzyzyn do pelnego kwitnienia.
Ja mam tyle pracy, ze na samam mysl robi sie nie dobrze. U nas mokro jak diabli i nie moge ciac, bo ziemka grzaska, nie chce narobic sladow zeby pozniej znowu z motyka nie latac i zasypywac.
Juz w zeszlym tygodniu zmielilam z lutego, sosny i brzozymi deby, klony ponad 20 pojemnikow przemielonego drzewa. Jeszcze zostaly, trawy, berberysy, jalowce i wiele innych do ciecia. Co zrobic taka pogoda.
Czesto wmprzeszlosci tak bywalo, ze wiosny nie bylo tylko odmrazu lato.
Rozpisalam sie, juz koncze.