Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy spektakl trwa ...

Ogrodowy spektakl trwa ...

m_gocha 22:37, 11 kwi 2017

Czyli podróż udana... Skarby przywiezione...
Jaką piwonię przywiozłaś?
Taras pokażesz?
Co to za cudnie malinowe pomponiki?
mira 22:40, 11 kwi 2017

Radziu, Agdula - jesień Wam się spodobała? chyba nie aktualne widoki sprzed 2 stron

teraz wiosną się zachwycamy no cuuuudnie jest tylko trzeba się zatrzymać i popatrzyć - i o to jestem zła

wiosna sobie jest a ja gonie po ogrodzie jak wariat i mało ją widzę dobrze że się ja słyszy i czuje zapach

wymieniłam kiścienia na berberys na tej rabacie - sama nie wiem czy dobrze- jednak przyzwyczajamy się do pewnych ustawień roślin

mira 22:44, 11 kwi 2017

Pszczelarnia napisał(a)

Wiem, że Ci wrzosiec padł i azalki posadziłaś. A mój odrzucony (zakopany wrak na kamieniach pod cisami) ma się dobrze, dedykuję go Tobie. Zajrzyj do mnie zaraz.

zajrzałam i aż mi serce ściska, pewnie kiedyś kupię znów - ta zima pokazała mi że trzeba rośliny o k r y w a ć a nie myśleć że jakoś to będzie

róże najlepiej miały te z kopczykami i ze stroiszem
karpa karczocha pod słomą, kartonami, liśćmi kto wie, kto wie chyba przezimowała

a hortensje ogrodowe tez trzeba chronić bo inaczej nie będzie kwitnienia - przynajmniej u mnie

coś tu w moich wysiewach od Ciebie jest

mira 22:48, 11 kwi 2017

margaretka3 napisał(a)
Miro, jest podejrzenie, że wysiałyśmy bupleurum Maszka podejrzewa.
Kształt nasion by się zgadzał.
Do Krzywaczki to jeszcze wiele razy pojadę, mam rzut beretem
A wybierasz się czy coś Ci kupić?

kupić - napisze Ci na pw muszę podumać bo chyba tam nie dojadę

to ja dziś to pikowałam, muszę poczytać bo jest wiele odmian to ziółko? - może nie trzeba było siać w domu

mira 22:53, 11 kwi 2017

abiko napisał(a)
Mira, ty za umbraculiferą masz jakiś krzew, taki z czerwonymi liśćmi, widać w wizytówce, co to jest?

Nie bardzo wiem o którą fotkę chodzi, ale się domyślam że chodzi o buka marki buk - jeszcze liści nie wypuścił dopiero w maju młode ma takie brązowawo- czerwonawe

tulucy 22:56, 11 kwi 2017

Miro dzięki Twoim zdjęciom mogę z wielgachną radością stwierdzić, że moje dwie sadzonki żeleźniaka przeżyły... A były takie nędzne w ubiegłym roku w przesyłce - reklamowałam je nawet.
Ale najwyraźniej przetrwały
mira 23:02, 11 kwi 2017

m_gocha napisał(a)
Czyli podróż udana... Skarby przywiezione...
Jaką piwonię przywiozłaś?
Taras pokażesz?
Co to za cudnie malinowe pomponiki?

No względem łupów udana .
Dorota podzieliła się jakąś starą piwonią pustą czerwoną czy różową już nawet nie wiem.
Mam od Doroty już 3 piwonie takie bardzo stare sadzone przez Jej teściową pewnie kilka dekad temu.
Liczę że mi zakwitną w tym roku są wczesne i mają już ładne liście - rok temu dostałam to złapały jakiegoś grzyba - piwonie mam prawie same darowane - zrobiłam z nich szpaler w części jagodnikowej - niestey musze je oplewić bo tam mi chwasty rosną

Taras pokażę - na razie nie mam czasu i chęci na fotki - liczę na święta

to? no patrz uciekło no.... wiesz na pewno

mira 23:04, 11 kwi 2017

tulucy napisał(a)
Miro dzięki Twoim zdjęciom mogę z wielgachną radością stwierdzić, że moje dwie sadzonki żeleźniaka przeżyły... A były takie nędzne w ubiegłym roku w przesyłce - reklamowałam je nawet.
Ale najwyraźniej przetrwały

To się cieszę a jeszcze bardziej będziemy jak Ci zakwitną bo nie spiesza się z kwitnieniem
mira 23:13, 11 kwi 2017

Teraz trzeba będzie na chwilkę zapomnieć o ogrodzie a pomyśleć o świętach.

Mam jeszcze sporo przesadzeń na zasadzie domina - jak teraz tego nie zrobię to za rok więc się spieszę

cieszę się że dopadłam tawułki i zrobiłam z nimi porządek - wykopałam podzieliłam i odmłodziłam -

2 lata temu kiepsko kwitły - myślałam że to susza - pewnie też, w ub roku mi umknęło i też kiepskie były - jak dzieliłam zdziwiłam się jakie mocne tworzą karpy takie zdrewnienia - trzeba je chyba często odmładzać -

a jakie Wy macie doświadczenia z tawułkami ? ile lat mogą być w jednym miejscu?

tymczasem pozdrawiam wszystkich

m_gocha 23:17, 11 kwi 2017

Chyba już wiem... ale też mi uciekło Piękny kolor!

Co do piwonii będę podglądać - ciekawa jestem jakie to stare odmiany

A propos starych odmian.. Dzisiaj będąc przelotem na lokalnym ryneczku (tzw. maślanym bo kiedyś głównie nabiał wiejski można tutaj było zakupić) zobaczyłam starszą panią sprzedającą sadzonki piwonii. Pytam jej jakie one są a ona że różowe. To pytam czy ciemne czy jasne a ona popatrzyła badawczo na mnie i zapewne nie wyczytawszy z mojej twarzy czego szukam powiedziała: jedne jasne a drugie ciemne. Ale obie piękne Dodam, że wszystkie miała w jednym koszyku i niczym się nie różniły ani liście ani łodygi