Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy spektakl trwa ...

Ogrodowy spektakl trwa ...

mira 23:21, 11 kwi 2017

m_gocha napisał(a)
Chyba już wiem... ale też mi uciekło Piękny kolor!

Co do piwonii będę podglądać - ciekawa jestem jakie to stare odmiany

A propos starych odmian.. Dzisiaj będąc przelotem na lokalnym ryneczku (tzw. maślanym bo kiedyś głównie nabiał wiejski można tutaj było zakupić) zobaczyłam starszą panią sprzedającą sadzonki piwonii. Pytam jej jakie one są a ona że różowe. To pytam czy ciemne czy jasne a ona popatrzyła badawczo na mnie i zapewne nie wyczytawszy z mojej twarzy czego szukam powiedziała: jedne jasne a drugie ciemne. Ale obie piękne Dodam, że wszystkie miała w jednym koszyku i niczym się nie różniły ani liście ani łodygi

dobre - ja też byłam w tygodniu na rynku i na stołach gdzie sprzedają własne sadzonki babki zachwalały że ładne i piękne - lubię tam chodzić bo lubię jak gadają a i popatrzeć też lubię
m_gocha 23:32, 11 kwi 2017

mira napisał(a)

dobre - ja też byłam w tygodniu na rynku i na stołach gdzie sprzedają własne sadzonki babki zachwalały że ładne i piękne - lubię tam chodzić bo lubię jak gadają a i popatrzeć też lubię
Ja też lubię
Niekiedy można kupić coś fajnego np. coś ze starych odmian, rzadko lub w ogóle nie spotykanych w CO z tzw. babcinego ogródka. W tamtym roku kupiłam np. lebiodkę (oregano) i biało-zielony (liście) rozchodnik, ostróżki, tojad.
kasiek 08:09, 12 kwi 2017

O kurcze jak remontowo się u Ciebie zrobiło z tym tarasem! To czekam z zaciekawieniem na foty końcowe
Pieknie ze zestawienie donic z bratkami Ci wyszło ...
margaretka3 08:09, 12 kwi 2017

mira napisał(a)

karpa karczocha pod słomą, kartonami, liśćmi kto wie, kto wie chyba przezimowała

No to ja napiszę coś, w co chyba sama ciągle nie wierzę, a inni bez fotek to już chyba w ogóle nie uwierzą: bez kartonów, bez słomy, bez żadnych dodatkowych okryć, moje karpy karczocha chyba przezimowały Co najmniej cztery
margaretka3 08:11, 12 kwi 2017

mira napisał(a)

to ja dziś to pikowałam, muszę poczytać bo jest wiele odmian to ziółko? - może nie trzeba było siać w domu

To z tych nasion, co kiedyś Kasia B. w Klubie rozdawała. Ja też je kiedyś miałam, a potem mi zaginęły. To chyba jest ten okrągłolistny. Nie trzeba było w domu To czekam na wiadomość.
vita 08:35, 12 kwi 2017

mira napisał(a)
teraz wiosną się zachwycamy no cuuuudnie jest tylko trzeba się zatrzymać i popatrzyć - i o to jestem zła

wiosna sobie jest a ja gonie po ogrodzie jak wariat i mało ją widzę dobrze że się ja słyszy i czuje zapach

Jak każdego roku Ciągle wierzę, że przyjdzie taki moment, że starczy czasu na wszystko w ogrodzie. Może za dużo oczekujemy?
Doskonały pomysł na zgrupowanie tematyczne donic. Tarasu bardzo jestem ciekawa
abiko 14:45, 12 kwi 2017

Mira dzięki, buk marki buk mówisz

Jak ja wam zazdroszczę takich ilości siewek.. żeby chociaż szklarnie mieć
Filomena 11:37, 13 kwi 2017

mira napisał(a)
...Kalina angielska jeszcze by się pyszniła liśćmi a tak sypie to złoto pod nóżki

...

Mireczko
kilka lat się powstrzymywałam przed kupnem, bo nie mam na tę piękność miejsca. W tym roku kupowałam kolejne borówki kamczackie i ciach - zakup wybitnie entuzjastyczny i emocjonalny - tylko gdzie jej dać miejsce?
Ile lat ma Twoja kalina angielska i jak wysoka dotąd urosła? Ona w pokroju równie szeroka co wysoka?! U Ciebie nawet szersza niż wyższa - to by mi odpowiadało - tniesz ją?
Pozdrawiam prawie świątecznie

edit: moje pytanie to tak na zwolnienie w wiosennym biegu - zaraz Ci zakwitnie chyba?
Mala_Mi 10:05, 14 kwi 2017

mira napisał(a)

Tak jak Ci pisałam - wywaliłam z żalem wrzosy też

Widzę taki sam widok jak u siebie Ale i tak posadzę trochę nowych.. chyba, że do jesieni czymś innym zagospodaruję miejsce.

ale oczytałam się o penstemonach i w końcu nie wiem jakie stanowisko lubią.

Penstemon musi mieć w sezonie mokro, a tym samym na pełnym słońcu lepiej go nie sadzić. Przynajmniej ten co go dostałaś od Doroty. Wygląda na taki jak mój. Mój rośnie nawet w mojej glinie i jest prawie zimozielony, rozetki trzymają się nawet zimą.
Mój jest taki. Wiosną i jesienią ma bordowe liście.

Jana 17:07, 16 kwi 2017

z tawułkami mnie zaskoczyłaś, nie doradzę bo mam je dopiero 2 sezon...czekam na fotki już tupię nóżkami ...ps. żałuję, że u mnie nie ma takiego ryneczku maślanego