Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy spektakl trwa ...

Ogrodowy spektakl trwa ...

Jana 22:27, 21 kwi 2017

ale dużo wysiałaś i to z sukcesem, wciągnęło Cię
mira 22:30, 21 kwi 2017

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Piękna ta szałwia!
Podziwiam Cię za to sianie. Toż to ogrom pracy, a ile cierpliwości trzeba.
Dzięki za zdjęcie frontu z klonikiem. On mi się tak bardzo kojarzy z Twoim ogrodem. A dawno nie było z nim zdjęć.

Zawsze tyle miłych słów od Ciebie dostaję. Dziękuję.
Cierpliwa to ja jestem i lubię to. Nie zawsze mi wychodziło. Do siania trzeba mieć jeszcze dyscyplinę i systematyczność .

Teraz klon mój jest w towarzystwie składu materiałów budowlanych i nic nie wskazuje że szybko zmieni się ta sceneria więc nawet fotek mi się nie chce tam robić.

rok temu robiłam już miodek mniszkowy ? szok teraz przyjdzie poczekać do maja = prognozę widzę nadal zimnica

mira 22:37, 21 kwi 2017

Rench napisał(a)
O ho ho ! hodowla na całego u Ciebie

Renia taki rok siewów jakbym pogodę przewidziała, zbieram na szklarnię

- teraz tylko pikowanie i wysadzanie do wcześniej przygotowanych miejsc ......i tu jest pies pogrzebany ..
ale udaję że będzie dobrze

nad różami już nie ubolewam bo moje to pikuś ale jak ktoś ma różany ogród ..
ciekawa jestem jak jest z różami w szkółkach u producentów

kilka zakwitnie w tym roku z tej grupki ale one już mają 4-ty rok

mira 22:45, 21 kwi 2017

_Martini_ napisał(a)
No i dlaczego ja mam same balkony i zadnych parapetów słonecznych?! Też bym chciała móc produkować, ale już raz mi nie wyszło. Mirko, nie masz problemu z pleśnią? Moje siewki od tego padły. Super są te Twoje maluchy.

Bardzo słoneczny parapet nie jest dobry dla siewek - ja czasem jak wielkie słońce to spuszczam roletę - jak wykiełkuję muszą mieć sporo światła ale nie walące slońce - ja pleśni nie miałam

trzeba kupić specjalną ziemię do wysiewu, najlepiej jeszcze perlit - domieszać i będzie ok, do tego podłoże najpierw spryskać zwilzyć wysiać, przykryć lekko ziemią nie ubijać i lekko zwilżyć
ja spryskiwaczem zwilżam ziemię najlepiej letnią ni lodowatą
nie można przelewać
jak wzejdą siewki trzeba uważać żeby nie zalać bo jak się zaleje maleńką siewkę ze stożkiem wzrostu to kaput

Skoro chcesz to Ci się uda tylko trening czyni mistrza

w ub roku moje siewki już leżakowały na zewnątrz i rosły sobie jeszcze

mira 22:52, 21 kwi 2017

vita napisał(a)
Czyli gillenii do kiełkowania potrzebna jest wysoka temperatura.
Ze dwa razy siałam i się poddałam. Gratuluję
Na zasiewy robię wielkie oczy,wielkie

Nie do kiełkowania gilenii potrzebna jest niska temperatura

siałam pod dyktando Vivy i się udało -
po pierwsze miałam dobre nasiona
wysiałam - i wystawiłam na zewnątrz i jak zobaczyłam że się pojawiają kiełki i widziałam jaka ma być pogoda zabrałam
dziś pikowałam te które miały już właściwy listek i mam nadzieję że sporo ich napikuję - będzie co dzielić

oj dziś pikowałam kilka godzin - powiększyły się moje domowe obszary bo nie mam jak wystawiać na zewnątrz już te co by można

bardzo lubię te narcyzy teraz u mnie w sporych pąkach a rok temu już kwitły

_Martini_ 22:55, 21 kwi 2017

Mirko, dziękuję za dokładną instrukcję. Gdyby choć jedna roslinka mi wyszła, to będzie na zachętę. A siejesz od razu do takich doniczek czy pikujesz? Bo u mnie werbena dostała pleśni a lobelia padła po pikowaniu (albo odwrotnie? juz nie pamietam).
mira 22:58, 21 kwi 2017

margaretka3 napisał(a)

Trybula ogrodowa?

Mireczko, chryzantemy za tydzień lub dwa uszczknij. Możesz dwa razy, potem w czerwcu (najpóźniej powinno się do połowy lipca).
Szałwiowy nabytek w Twoim zakątku ziołowym będzie świetnie pasował. A gileni baaardzo gratuluję! I cieszę się Twoją radością

Gosia dziękuję muszę przypilnować w tym roku moją chryzantemę bo do tej pory nie uszczykiwałam i były długie baty brzydkie

Hmm trybula to znów wtopa, mam nadzieję że może aminek co?

Niesamowicie się cieszę gilenią bo to piękna roślina a na dodatek wyczytałam że z nasion się nie udaje

oby tylko siewki chciały teraz współpracować - dzis kilka pikowałam mają małe systemiki korzeniowe - powiedziałam im że są super i tak mają trzymać

muszę się przyłożyć do siania bratków czas najwyższy
co kupię bratki bylinowe to mi się nie utrzymują
w ub roku był taki cudak
mira 23:03, 21 kwi 2017

Kondzio napisał(a)
No no przedszkolem wymiatasz wszystkich Na szałwię musisz uważać mieliśmy ją dwa razy i ślimaki ja doszczętnie zjadły i juz wiecej nie wyszły

no jakże mi miło Pana widzieć

muszkatałową żrą ? kurcze chyba posadzę ja w niebieskich granulkach - nie wiem czy z niej coś będzie bo po zimie kiepsko wygląda a po wiośnie może nie wystartować

wspominam ubiegłoroczne
he było tak

a teraz gdzie tam do kwitnienia
hej
mira 23:07, 21 kwi 2017

Justyna napisał(a)
Miro, przypomnij proszę, kiedy lilaki?
Potwierdzam słowa Kondzia o szałwi u mnie też była ich przysmakiem.

Lilaki 14 maja - będziesz ? wiem będziesz cieszę się

muszkatałowa ? będę uważać oby mi wystartowała

u mnie laki w ub roku były mega przysmakiem i pułapką wiedziałam gdzie są
mam zamiar wysiać laki bo są piękne i pachnące

w tym roku nie mam

mira 23:12, 21 kwi 2017

Filomena napisał(a)

U mnie szałwia muszkatałowa sieje się choć dość słabo, ale u mnie glina, a ona woli jednak lekką ziemię. Jest rośliną dwuletnią więc po kwitnięciu nie ma co liczyć , że jeszcze urośnie, raczej trzeba szukać siewek... malutkich i włochatobiałych Zapach ma bardzo intensywny, niektórym przeszkadza podobnie jak zapach oliwnika. Ja go lubię ale w ogrodzie nie w domu.
Kiedyś zniknęła mi z ogrodu na rok i się znów pokazała - proś Miro a Cię posłucha

Wiem właśnie że ziemia powinna być lekka więc dodałam piasku i ze 3 razy przesadzałam . Podobno łatwo się wysiewa. Czytałam o zapachu i jestem ciekawa - patrz przechodziłam koło łanów tej szałwii i nie powąchałam - jak to możliwe ?

a to muszę jutro się koło nie zakręcić

u mnie miejscami taka ziemia