werbeny nasiona zbierałam chyba w lutym więc były jak trzeba przemrożone i szybko wzeszły - tylko spryskujesz i to delikatnie
wysiewam w takich pojemniczkach po pomidorach, albo po ciastach takich zamykanych plastikowych - stosunkowo płytkie
jak pojawi się listek własciwy czyli ten drugi delikatnie patyckiem podważasz korzonek trzymając za listek i najlepiej pikować do małych doniczek i znów uważać bardzo z podlewaniem nigdy nie lać po rolince
lobelia jest bardzo łatwa
ja wysiałam do pojemniczka gęsto - potem kępki osadzałam delikatnie w środku małych doniczek i podlewałam po bokach - pięknie mi rosną - jedną doniczkę musiałam jakosś zalać i padła
teraz już raczej późno na takie wysiewy może z czymś inny spróbuj
zdjęcia Ci kiedyś pokażę
na dziś tyle jutro mam zaplanowane pół dnia w ogrodzie hura
Z tą pleśnią w siewkach to ja też miałam problem, czytając Twoje doświadczenia z siewem Miro to już wiem, że przelałam siewki
Nadgorliwość jest gorsza od tralalala
Trzeba Cię czytać bardzo uważnie!
A siałaś kiedyś lewkonie? One mają przepiękny zapach
Warto kupić perlit i wymieszać z ziemią - to naprawdę jest dobre na nadgorliwość
Siałam lewkonie w ub roku ale bez szału - miałam piękne sadzonki ale były w większości puste kwiaty pojedyncze nie takie wypasione jak widuję na targu. Pachną pięknie to fakt. Niektórzy rozpoznają po siewkach które są pełne - podobno jedne są jasne a inne ciemniejsza zieleń ale które które ? no i kto by wywalał ładne siewki??
Jak ja stękałam jak sadziłam tulipany, a przecież tak je lubię. Sadzę je od zawsze.
Kiedyś kupowałam po kilka i sadziłam w koszykach bo chciałam mieć pewność że jednak nie dzielę się z nikim.
Kupiłam w Lidlu 2 kg fioletowych i byłam ciekawa jak to będzie - i jest ok
te malinowe są 2 rok ale nie mam pewności które to może być Van Eijk
Purisima przepięknie pachną mocno i kwitną już długo za to wazonu kiepskie zaraz się otwierają, natomiast te fioletowe wyżej są super w wazonie