Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy spektakl trwa ...

Ogrodowy spektakl trwa ...

mira 22:23, 10 paź 2017

olga80 napisał(a)
piękne dalie też je lubię i jakoś nie przeszkadza mi,że trzeba je wykopywać

edit:

ostatnio w restauracji widziałam piękną dekoracje na stół z dalii

naczynie szklane na dnie kamienie a na wodzie leżały dalie

Olga to musiało być wielkie naczynie ale z pewnością cudnie wyglądało

u mnie jeszcze dalie na rabatach, zrywam po kilka albo nawet po jednej, teraz krótko są w wazonie więc stale wymieniam bo do ogrodu nie chodzę no chyba że po nie i przy okazji po szczypiorek, por, seler czy jarmuż

dalie tak i rudbekie muszę ich namnożyć

pozdrawiam
mira 22:29, 10 paź 2017

tulucy napisał(a)
Ja mam Perennial Blush, kolor zbliżony do New Dawn, ale kwiaty ma mniejsze, kwitnie bukiecikami. Jeszcze teraz coś tam kwitnie na niej.

Hmm a ja mam przekonanie, że Perminal jest taka różowa a New Dawn jest jaśniutka mocno to inne kolory - sprawdź czy na pewno to te róże - owszem kwitnie bukietami - nie mam obu ale je widziałam w realu

skoro o różach to jesienny leonardo

pozdrawiam
mira 22:33, 10 paź 2017

sierika napisał(a)
Plany są, może jeszcze jakies niespodzianki wynikną, więc jest na co czekać, na razie czekam na lepszą pogodę, jak i Ty i pewnie więcej nas oczekuje.
Rabatkę na czosnki dopiero zrobię, tulipany w donicach, chcę je podziwiać wiosną zamiast wściekać się na norniki.
Gdzie takie lasy daliowe wynalazłaś, pięknie wygladają, w takim gąszczu przyjemnie się zagubić.

Ewa no niespodzianka była - super było się poznać i spędzić fajną sobotę, może będą kolejne niespodzianki - na razie nadal czekam na lepszą pogodę .

Ja sadziłam tulipany w koszykach no a teraz mam narzędzie do sadzenia więc ryzykuję.
Lasy daliowe pokażę - w swoim czasie .

dzielżan który kupiłam jest z podwójnymi płatkami - gdyby nie kwitł pewnie bym nie kupiła - jednak to działa

pozdrawiam

mira 22:38, 10 paź 2017

Radziu2013 napisał(a)

A co to takiego?

Radziu to krwiściąg biały mój nowy nabytek - oby przezimował, jest wysoki ma aktualnie jakieś 1.50 m a powinien być wyższy, zależało mi żeby takie pedzelki powiewały wyżej na rabacie

mira 22:39, 10 paź 2017

Radziu2013 napisał(a)

Za drugim razem dopiero cię zobaczyłem na zdjęciu...Dalie potęzne

Te dalie miały lekko do 2 metrów - pokażę wkrótce ich więcej
mira 22:40, 10 paź 2017

Katkak napisał(a)
Mirciu jesteś jak Tomciu Paluch przy tych daliach

hehe taka raczej wypasiona wersja Tomcia
Wendy79 22:40, 10 paź 2017

Ha, nie mogę powiedzieć, że jestem osobą o żelaznych nerwach, ale bywam bardzo uparta Ja ,fanka kolorów: fiolet-róż-niebieski-biały, odkrywam w sobie upodobanie do kolorów limonka, żółty, bordo. Stwierdzam, że coraz bardziej podobają mi się rabaty z takimi kolorami.

https://pl.pinterest.com/pin/397301998348960552/

https://pl.pinterest.com/pin/22799541845880195/

https://pl.pinterest.com/pin/755549274957441294/

Faktycznie na wielu inspiracjach, które mam zapisane, żeleźniak jest sadzony na brzegach rabat i tu muszę zadać sobie pytanie, czy jeżeli posadzę go około metra od brzegu rabaty będzie okey, czy jednak przemyśleć tą rabatę jeszcze raz... Bo tak chcę go u siebie, jestem w nim zakochana.

Ta dynia jest cudowna, ciekawa jestem jej smaku. W tym roku miałam możliwość skosztować dyni lunga di napoli i jedno jest pewne , krem z niej nie był rewelacyjny. Ciekawe jak byłoby z pieczeniem?
mira 22:45, 10 paź 2017

Justyna napisał(a)
Ale się u Ciebie dzieje! Podziwiam
Dalie piękne, ale dla mnie za dużo z nimi roboty.
Dziękuję za relacje z wycieczek!!! Zaraz idę oglądać

Justynko - dzieje się może na wątku bo w ogrodzie jakoś marnie - wczoraj podziałałam wreszcie od długiego czasu i schodzi - poprzestawiałam hosty dosadziłam cebulice i grabiłam, grabiłam liście - to jakaś 1/20 wszelkich prac - ale jak to się mówi jak się robi to się zrobi
czekam na pogodę i czas - jak wszyscy i cieszę się każdym kwiatkiem jaki w ogrodzie jeszcze jest

pozdrawiam
mira 23:06, 10 paź 2017

Agajogo napisał(a)
Dzień dobry pani Miro!
Pozwolę sobie zauważyć, na podstawie własnych nasadzeń, że przez ostatnie cztery zupełnie różne zimy Graham Thomas ani razu u mnie na północy nie ucierpiał, mimo że przeciągów u nas nie brakuje. Natomiast jeśli chodzi o New Dawn to w porównaniu z Veilchenblau jest kruszynką. To chyba tu na forum przeczytałam, że Veilchenblau potrzebuje tyle samo miejsca na szerokość co na wysokość.
Agnieszka
P.S. Podziwiam ogród- już niejednokrotnie był dla mnie inspiracją.

Agajogo - dziękuję za ten wpis , mój ogród inspiracją ? to bardzo mi miło ale ostrzegam to bardzo pracowita wersja ogrodu .

Jeśli chodzi o róże to z pewnością jest tak że ta sama róża może rosnąć różnie w ogrodach zwłaszcza jeśli są to róże części Polski. Wszystko zależy od jakości kupionej sadzonki, warunków glebowych i wodnych no i miejsca posadzenia.

U mnie Graham po tej zimie tak wymarzł że miałam wysadzić - zapomniałam i odbił od korzenia ale marnie.

Coś nie tak z tymi pozostałymi. New Dawn nie mam za to mam Veichenblau.
Z tego co widziałam i czytałam na blogu Robaczka /a jest moim guru różanym/ to jest to wielka róża /New Dawn/ względem wysokości i szerokości no i bardzo kolczasta.

Vechenblau mam i widziałam starsze egzemplarze. To pnąca róża - dołem mniej miejsca i w górze osiąga większe rozmiary to całkiem inna różą pokrojem tak mi się zdaje.

Ja posadziłam swoją Veichnblau niezbyt fortunnie. Bo za tą ławką - mało światła i powietrza - a zależało mi żeby wylazła na daszek i się przewieszała

więc lezie ale wolno, może już w kolejnym sezonie się pojawi z przodu a nie na tyłach

pozdrawiam serdecznie i dziękuję za wpis

mira 23:07, 10 paź 2017

Mari napisał(a)
Piekne dalie...uwielbiam

mamy tak samo - jeszcze nie wykopuję