Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy spektakl trwa ...

Ogrodowy spektakl trwa ...

mira 21:28, 23 lis 2017

sierika napisał(a)
Z popieczarkową dam radę, duzo tego ale lekka jest, nie to co ładowanie ziemi. Najgorzej, że z każdą taczką trzeba zrobic 100m, ostatnio miałam pomocników, obiecali sami, że teraz tez pomogą...ale jak terminy sie zgrają?
Oby tylko pan przywiózł. Wiosną jest frajda gdy z każdego kąta wyrastają pieczarki.
Ja każdej jesieni chowam agapanty do ciemnego garażu, nieogrzewany. Zaczynam podlewanie bliżej wiosny ale wtedy szybko ekspediuję je do zimnego ganku ze światłem dziennym.

Jakbyś już nie miała miejsca to możesz skierować transport do mnie . Mam miejsce.
Ja mam kilka doniczek małych z agapantami - zawinęłam je w gazety te małe i włożyłam do takiej cynkowej balii - dużą donicę po prostu włożyłam pod stół w garażu. W marcu się nimi zajmę.
Pomocnicy dobra sprawa, bliżej Mikołaja na pewno się zjawią .

Właśnie - był taki czas że pisaliśmy co chcemy na Mikołaja

czas chyba na list

Bardzo chciałabym dostać ziemię popieczarkową i prawdziwe taczki ogrodowe najlepiej kolorowe - no może fioletowe ?
sylwia_slomc... 21:37, 23 lis 2017

mira napisał(a)
Zauważyłam że forum ogrodowo się wycisza a górę biorą już wszelkie inne zakupy i dekoracje. To chyba normalne że już powoli temat świąt będzie wiodącym. Najpiękniejsze są chwile oczekiwania jakby nie było.

Mam pytanie kto ma taką chryzantemę - musiałam to ukorzenić i mi zakwitła .

Ja mam
Żeby choć na same święta przypudrowało przynajmniej bo inaczej klimatu nie ma
Ja to już do wiosny chcę
m_gocha 22:00, 23 lis 2017

mira napisał(a)

Gosia które? hehe - te kupowane we wrześniu czy kiedyś tam owszem, moje wykopane też
ale ja zamówiłam jeszcze w listopadzie ale mało więc posadziłam
no bo zamiast 27,32 zł zapłaciłam 5,96 zł za botaniczne tulipany 20 sztuk
więc mam Polychroma nowe - będę je testować

ale też skusiłam się bo były w dobrej promocji tulipany z kolekcjonerskiej serii
Picture, Browni i Hemisphere - a że kupiłam ich mało bo po 5 sztuk wsadziłam do doniczek i dokładnie opisałam - będę więc wiedzieć co ma być i wiem gdzie kupiłam jakby co

będę mieć do donic to raz a dwa uwieeeeelbiam wypatrywać nowych tulipanów takich jakich jeszcze nie miałam

teraz taka pogoda że można by jeszcze sadzić tulipany

właśnie

widziałam na własne oczy - tulipany posadzone do donicy w marcu zakwitły w maju - byłam w szoku
na rynku widuję właśnie wiosną w sprzedaży cebule tulipanów ale nigdy nie pytałam sprzedających o nie.

Ty jesteś niezły fryzjer więc powiedz mi ciachnąć tę czuprynkę ?
To jest tawuła którą cięłam na kulę ale raz się opóźniłam i wyrosła mi czuprynka i tak ją zachowałam - zastanawiam się może ciut przyciąć

Oj to szalejesz tulipanowo

Czuprynkę bym ciachnęła
Pszczelarnia 22:21, 23 lis 2017

Miro, ja bym na wiosnę ciachnęła czyprynkę. Tak brzozy, jednego brakującego graba FF i oczywiście jarząby mączne.

Ja chcę od Mikołaja nowy sekator Profi - Felco. Bo jeden już zgubiłam.

Ile stopni masz w garażu?

Tamaryszek 16:06, 24 lis 2017

Cześć Mira! Czytałam Twoje rozważania o magnolii, nic straconego. Są małe, krzaczaste odmiany, ostatnio posadziłam White Pouffe. A Susan, którą mam od lat, kwitnie późno i nigdy nie zdarzyło się, żeby zmarzły jej kwiaty.
U mnie jeszcze mrozu nie było, np. nadal kwitną zawilce.
Kompostu nie przerzuciłam, ciężka to praca. A argument Łucji, że nie warto stresować dżdżownic mi się podoba.
Gruszka_na_w... 16:51, 24 lis 2017

mira napisał(a)

Mam pytanie kto ma taką chryzantemę - musiałam to ukorzenić i mi zakwitła .

Mam zdjęcie na dole tej strony.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/6369-to-tu-to-tam-lopatke-mam?page=552
Wsadziłam do ziemi, bo wcześniej rosła w donicy. Kupowałam jako niską, a teraz wystrzeliła jednym pędem na kilkadziesiąt cm. Za słabo uszczykiwałam.

mira napisał(a)

Robił ktoś gołąbki z jarmużu ?

Twój jarmuż zżarły gąsienice bielinka, ale udało mi się zrobić gołąbki z boćwiny. Były smaczne.
Zainspirowałaś mnie do przerzucenia kompostu.
Miłego weekendu!
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
mira 19:13, 24 lis 2017

sylwia_slomczewska napisał(a)

Ja mam
Żeby choć na same święta przypudrowało przynajmniej bo inaczej klimatu nie ma
Ja to już do wiosny chcę

A! no to już wiem skąd mam. Musiała mi Katka skubnąć że ma ładną bo pewnie od Ciebie dostała. Szybko się rozrasta bo ładna i pewnie u mnie chętni będą .

Sylwia wiosna już idzie - u mnie cebulowe wyłażą muszę im coś dosypać ale na razie ostro mam stop od ogrodu buuu.

Wszyscy chcemy pudru na święta. Zobaczymy może akurat.
mira 19:16, 24 lis 2017

m_gocha napisał(a)
Oj to szalejesz tulipanowo

Czuprynkę bym ciachnęła

Gosia jakie szaleństwo ja detalista jestem tu 5 takich tam 5 takich, i nie wiem czy przy takiej opcji nie pozostanę. Zobaczę jak moje 2 kg tulipanów z ub roku się będzie miałao i dosadzone w tym 2 kg na jednej rabacie.

Ciachnąć ? ale całkowicie i zrobić kulkę czy tylko czuprynkę podciąć?
mira 19:18, 24 lis 2017

Pszczelarnia napisał(a)
Miro, ja bym na wiosnę ciachnęła czyprynkę. Tak brzozy, jednego brakującego graba FF i oczywiście jarząby mączne.

Ja chcę od Mikołaja nowy sekator Profi - Felco. Bo jeden już zgubiłam.

Ile stopni masz w garażu?

Ewa ale całkiem ciachnąć i będzie kulka czy tylko ciut.
Czy jarząby u Ciebie nie chorują ? U mnie straszliwie - ale może ja mam nie mączne - muszę to sprawdzić

W garażu ma 13 st a przy drzwiach ok 8-7 nie mierzyłam muszę sprawdzić.

Ok. tym sposobem Mikołaj został poinformowany i teraz jeszcze bardziej się staraj to może dorzuci Maltanki hehe dla siebie
Mirka 19:31, 24 lis 2017

Mira ja u Ciebie zamawiałam nasionka kocimiętki?Nazwy zapomniałam.
Edit.
Już wiem Kubańska.