Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy spektakl trwa ...

Ogrodowy spektakl trwa ...

mira 19:14, 25 lut 2018

sierika napisał(a)
Z rynku, taką nie ogoloną całkiem.
Mira, wyczytałam, że w Zasowie kupiłaś Balerinę świdośliwę, nie zdążyła chyba jeszcze owocować? czytałam, że ma wieksze owoce niz gatunek a Zasów to rzut kamieniem.

To Ty nawet nie wiesz jakie to zagłębie owocowych i róż. Chyba u Kowalskich kupowałam na samym końcu miejscowości jak jechałam.
Pan doradził mi a w zasadzie przyniósł piękne drzewko - w drugim roku już owocowała - udało mi się zjeść wszystkie owocki - chyba ptaki się nie zorientowały.

Widziałaś te filmiki z Montym co Gabrysia podlinkowała?
mira 19:18, 25 lut 2018

Justyna napisał(a)
Przygotowania do sezonu widzę zaawansowanę
Ja jedynie jak co roku wysiałam tunbergię. Pók co skielkowala jedna

Przygotowania do wiosny owszem robię choć poczekam muszę na nią jeszcze trochę - tak to jest na wschodzie

Pierwsze wysiewy popełniłam wczoraj - chyba 13 pozycji

dalie zmienne pomponowe, kleome w kolorach, lobelię, rudbeki, poziomki i inne.

pozdrawiam
mira 19:33, 25 lut 2018

Katkak napisał(a)
Coś tam posiała Mireczko?

Ano nic nie siałam aż do wczoraj.
Jak patrzyłam na prognozę i widziałam ciemne chmury to jakoś mnie coś wstrzymywało z sianiem.
Wreszcie wczoraj się zmobilizowałam i wysiałam te nasiona w zasadzie do siania w lutym choć już marzec już prawie.

Napisy mam takie
Jeżówka Ewa, Rudbekia Ewa, dalia Gabrysia, koniczyna z Sielgrasen, perłówka Margaretka
ale też lewkonie, goździki szabo - te w ub roku mi się nie udały więc ostatnia szansa
kleome w kolorach, stipę, dalię zmienną pomponową, szałwię jednoroczną i poziomki

za miesiąc będzie pikowanie - a za tydzień sieję kolejną partię - tym razem głównie papryki

mira 19:37, 25 lut 2018

Milka napisał(a)
Wiosennie już u Ciebie, skoro o wysiewach mowa, ale mrozik nas nieźle studzi, póki co, pozdrawiam

Przecieram oczy - jak się cieszę że jesteś chyba Cię myślami ściągłam.

U mnie wiosennie ale na parapetach się robi bo w ogrodzie wiosna zasypana - w końcu luty - tyle że strasznie jesteśmy zachłanni i już by się w ogrodzie popracowało żeby jakoś ogarnąć po zimie -

będziemy tak ogarniać do listopada

pozdrawiam

na razie wiosna w domu

mira 19:39, 25 lut 2018

Milka napisał(a)
Puchu ci zazdroszczę, u mnie goła ziemia

No ale jest wściekle już zimno - chyba aż tak mieć nie będziesz miała
sierika 19:52, 25 lut 2018

Zagłębie jest ale każdego roku M obiecuje i nic z tego. Może jednak na tę Ballerinę zasadzę się, uwielbiam owoce tyle, że ptaki niewiele zostawiają, mam duże drzewko gatunek.
Sporo wysiałaś, ja staram sie z roku na rok opóźniać siewy, żeby uniknąć wylegania rachitycznych siewek, pożytku z nich niewiele. Gdybym miała więcej miejsca na to.......Śniegu u mnie niewiele, wczoraj przykryłam nawet wrzośce. Lubię gdy kwitnąc ściągają armię trzmieli a o tej porze trudno o pożytki dla owadów, ostatniej wiosny wymarzło wszystko co wystawało ponad śnieg a było go niewiele, więc i kwitło niewiele.
mira 19:58, 25 lut 2018

Reasumując mój ostatni czas to poza wysiewem wczorajszym
tydzień temu wszystkie pelargonie które były w doniczkach a których nie podlewałam i stały w garażu przesadziłam do nowej ziemi /ta w której były była przesuszona do niczego/ - przycięłam je mocno i widziałam że żyją - ciekawa jestem co z nimi będzie.

Nie zrobiłam przeglądu jeszcze moich dalii choć dzięki Poziomce nabyłam już kilka nowych. Muszę to zrobić w tym tygodniu.

No i te wczorajsze wysiewy dla tych co nie wiedzą jak - ktoś mnie prosił

1. zapewnić sobie spokojny czas to podstawa - nikt od nas nic nie chce
2. poza ziemią do wysiewu ja kupuję perlit i dodaję do ziemi - wtedy nadmierne podlewanie /staram się aby tak nie było/ perlit przełapuje trochę no i lepsza struktura ziemi - w tym roku dokupiłamj jesze takie żwirki - trzeba dobrze wymieszać jak ciasto

3.stosowne coś do wysiewu, cokolwiek, mam różne opakowania w których robię dziurki ale też kupiłam takie tacki bez dziurek

albo takie szklarenki

4. napełnić te pojemniki lekko ugnieść, przed wysiewem zwilżam lekko ziemię

5. siew - z wielkim namaszczeniem bez pośpiechu, nie za gęsto i nie całą torebkę nasion

6.trzeba się doczytać czy nasiona przykrywać czy nie - ja tego nigdy nie wiem ale zasada jest taka im mniejsze nasiona tym mniej przykrycia cienka warstwa, duze nasiona większa warstwa, tak więc leciutko przysypuję i nie przyklepuję - luzik i wtedy jeszcze raz jeszcze zwilżam ziemię - oczywiście nie konewką a zawsze spryskiwaczem

powodzenia zatem w sianiu, machina ruszyła

A tak przy okazji minęła mi kolejna rocznica na O - to wymaga jakiejś uwagi - wrócę niebawem w celu wyartykułowania tej uwagi

pozdrawiam

sylwia_slomc... 23:54, 25 lut 2018

Mówisz, że zima nam zabierze 1/3 marca w zeszłym roku całą wiosnę u nas lało i nic się nie dało robić, a potem miałam taką niewyróbkę, że hej. Teraz miałam podgonić w zimie i znowu nie było kiedy. Chwastów mam co niemiara, bylinówki nie posprzątane, cięcie dopiero zaczęte, a gdzie opryski i nawożenie marcowe....w maju chybaUdanych wschodów i ciepełka życzę
Milka 11:31, 26 lut 2018

mira napisał(a)

No ale jest wściekle już zimno - chyba aż tak mieć nie będziesz miała

Kubeczek cudny
Rok temu nie miałam kiedy ogarniać, taki miałam trudny okres, wiosna tez była nijaka, zresztą lato też nie za ciekawe było, jakoś go na skórze nie poczułam;
Zatem cieszę się, że mam wszystko zrobione i może ten rok nie będzie z tyłami, bo inne zadania remontowo- upiększające nas czekają.
Jest słonecznie, sucho strasznie, -9 w dzień, w nocy chyba koło-13, spie to nie wiem
A co do siana, to ja tylko do gruntu, patyki do gruntu i cokolwiek innego, jeśli rozmnażam, lepiej mi wychodzi, taka ogrodniczka ze mnie pół na pół
Pszczelarnia 15:51, 26 lut 2018

sylwia_slomczewska napisał(a)
Mówisz, że zima nam zabierze 1/3 marca w zeszłym roku całą wiosnę u nas lało i nic się nie dało robić, a potem miałam taką niewyróbkę, że hej. Teraz miałam podgonić w zimie i znowu nie było kiedy. Chwastów mam co niemiara, bylinówki nie posprzątane, cięcie dopiero zaczęte, a gdzie opryski i nawożenie marcowe....w maju chybaUdanych wschodów i ciepełka życzę

Sylwia, odpuść opryski i nawożenie marcowe - będzie Ci lżej. Roślinom też będzie lżej.