Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy spektakl trwa ...

Ogrodowy spektakl trwa ...

Pszczelarnia 15:57, 26 lut 2018

Mira, zawsze mam mieszane odczucia co do siewu do tacek bez dziurek. Robisz te dziurki jednak?

Basilikum 19:09, 26 lut 2018

Miro lap bajke https://www.ogrodowisko.pl/watek/2805-legendy-basnie-podania-o-kwiatach-drzewach-roslinach?page=3#post_4
sylwia_slomc... 19:16, 26 lut 2018

Pszczelarnia napisał(a)

Sylwia, odpuść opryski i nawożenie marcowe - będzie Ci lżej. Roślinom też będzie lżej.

Ha ha ha Ewcia ja na całyyyy ogród ze dwa kg tylko sypię, a w tym roku różom jeszcze obornika granulowanego ciut, ciut bo mam tylko 1 kg
mira 20:40, 26 lut 2018

sierika napisał(a)
Zagłębie jest ale każdego roku M obiecuje i nic z tego. Może jednak na tę Ballerinę zasadzę się, uwielbiam owoce tyle, że ptaki niewiele zostawiają, mam duże drzewko gatunek.
Sporo wysiałaś, ja staram sie z roku na rok opóźniać siewy, żeby uniknąć wylegania rachitycznych siewek, pożytku z nich niewiele. Gdybym miała więcej miejsca na to.......Śniegu u mnie niewiele, wczoraj przykryłam nawet wrzośce. Lubię gdy kwitnąc ściągają armię trzmieli a o tej porze trudno o pożytki dla owadów, ostatniej wiosny wymarzło wszystko co wystawało ponad śnieg a było go niewiele, więc i kwitło niewiele.

No to musisz jaką nagrodę ufundować .

Ja w tym roku w lutym opóźniłam o 10 dni siewy - zresztą to takie co należy najwcześniej wysiać.

Wrzośce są cudne. W ub roku przemarzły mi wszystkie ale już stare miałam.

Zdecydowanie wolę wrzośce niż wrzosy - to tak w ramach moich wywodów to czy to .

pozdrawiam
mira 20:45, 26 lut 2018

sylwia_slomczewska napisał(a)
Mówisz, że zima nam zabierze 1/3 marca w zeszłym roku całą wiosnę u nas lało i nic się nie dało robić, a potem miałam taką niewyróbkę, że hej. Teraz miałam podgonić w zimie i znowu nie było kiedy. Chwastów mam co niemiara, bylinówki nie posprzątane, cięcie dopiero zaczęte, a gdzie opryski i nawożenie marcowe....w maju chybaUdanych wschodów i ciepełka życzę

Zaczynam się sama na siebie złościć że się nakręcam z tą pogodą.

Nawet nie chodzi mi o to że sprzątanie po zimie zejdzie mi do maja a o to że jak za tydzień po tych sporych mrozach przekręci się na spory plus to wszystko zacznie w szybkim tempie kwitnąć i padać i nie nacieszę się tymi przebiśniegami, krokusami
a tak lubię taki czas -
z wiosny najbardziej lubię przedwiośnie to szare z jaskrawymi kolorkami gdzieniegdzie.
Anda 20:47, 26 lut 2018

mira napisał(a)

Zaczynam się sama na siebie złościć że się nakręcam z tą podłogą.

Nawet nie chodzi mi o to że sprzątanie po zimie zejdzie mi do maja a o to że jak za tydzień po tych sporych mrozach przekręci się na spory plus to wszystko zacznie w szybkim tempie kwitnąć i padać i nie nacieszę się tymi przebiśniegami, krokusami
a tak lubię taki czas -
z wiosny najbardziej lubię przedwiośnie to szare z jaskrawymi kolorkami gdzieniegdzie.

Miro, ale podobno to ocieplenie jak szybko przyszło, tak szybko przejdzie i temperatury będą normalnie marcowe, może nawet ciut niższe.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
sierika 20:53, 26 lut 2018

Po Ballerinę wybiorę się na pewno, to dobre drzewo na moje piachy.
Wrzośce są piękne, ja tez wolę je od wrzosów. Kiedyś miałam wrzosowisko ale po 10 latach wyrodziło sie i nie żałuję, moje wrzoścowisko ma ponad 15 lat, wysadzałam takie maleńkie sadzoneczki a teraz to kępy porządne.
Siedzę ostatnio w ogrodzie od nasionka, zazdroszcząc przemyśleń, choćbym na głowie stawała muszę zadowolic sie tym co mam
mira 20:53, 26 lut 2018

Pszczelarnia napisał(a)
Mira, zawsze mam mieszane odczucia co do siewu do tacek bez dziurek. Robisz te dziurki jednak?

No właśnie ja też. Przeważnie dziurki robię ale we wszystkich pojemniczkach opakowaniach które zbieram.
Takie tacki kupiłam teraz i tam są takie niby obniżenia. Mam też taką tacę z mocnego plastiku i od lat w niej sieję i jest ok.

Zastanawiam się czy te dziurki muszą być. Przy siewkach problem odprowadzenia wody nie powinien istnieć bo tu nie ma podlewania a zraszanie ziemi i zalać nie wolno.
Bardziej by potrzebne były dla przewietrzania.
No ale siewki powinny być krótko i zaraz pikowane -/ to u mnie najbardziej kuleje to zaraz /.

Przypatrzyłam że Monty czy Carol maja takie super nieduże tacki i wydaje mi się że one nie mają dziurek.

Warto ten dylemat rozwiązać

może ktoś wie ? z dziurką czy bez ?
mira 20:54, 26 lut 2018

Basilikum napisał(a)
Miro lap bajke https://www.ogrodowisko.pl/watek/2805-legendy-basnie-podania-o-kwiatach-drzewach-roslinach?page=3#post_4

dziękuję złapałam i posłałam dalej

u mnie dosypało i są całkiem przysypane
mira 21:00, 26 lut 2018

Anda napisał(a)

Miro, ale podobno to ocieplenie jak szybko przyszło, tak szybko przejdzie i temperatury będą normalnie marcowe, może nawet ciut niższe.

Napisałam podłogą - poprawiłam

Anda co oznacza słowo normalne - zwłaszcza w pogodzie a i w każdej dziedzinie

zrozumiałam i tak co chciałaś napisać jestem pocieszona