Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy spektakl trwa ...

Ogrodowy spektakl trwa ...

m_gocha 23:17, 01 mar 2018

Oj zazdraszczam takiego spotkania
Pamiętam z dzieciństwa ten program Tony'ego Halika i Elżbiety Dzikowskiej

A co z tym imbirem i czosnkiem?
Szukam czegoś co mnie postawi na nogi. Kiedyś ktoś podawał przepis na herbatkę stawiającą na nogi przy stanach grypowych, ale nie mogę znaleźć
Katkak 07:36, 02 mar 2018

Ale ekstra spotkanie
mira 08:20, 02 mar 2018

m_gocha napisał(a)
Mira jak ja Cię lubię czytać
Normalnie książkę np. o życiu ogrodniczki mogłabyś napisać i ręczę że rozeszła by się jak świeże bułeczki

Oczywiście zdjęcia też superowe!
Nie piszę więcej bom padnięta przez choróbsko

Pozdrawiam cieplutko pomimo mrozów, że ho, ho!

Och Gosia - to miłe co piszesz i nawet nadęłam się jak ropucha w mojej balii /musze fotke odszukać / dzisiaj świat potrzebuje obrazu niemniej Twoja uwaga stawia mnie do pionu i zachęca nie tylko do obrazu.

Zdrowiej mrozy przejdą będzie padać mokro zimno plucha ślimaki grzyby - stale coś - czekamy na dobre dni - będą
mira 08:23, 02 mar 2018

Pszczelarnia napisał(a)

Właśnie to chciałam powiedzieć, że wczoraj przeczytałam o tym w nowym GW marzec-kwiecień.

PS I się załamałam, że "oni" to są tacy "rasowi" ogrodnicy z rozmachem - liczyłam ile sadzonek groszków miał Monty w doniczkach - 16 szt.

Nie ma co się załamywać - oni są zawodowcy z praktyką a my amatorzy a praktyką - nie gadaj że 16 rolek z papieru nie zgromadziłaś ani 16 ziarenek groszku
mira 08:28, 02 mar 2018

Pszczelarnia napisał(a)
Do wazonów nie trzeba prawoskrętnie. Mistrzynią skrętu kwiatowego w prawo jest Hania.

Co do wazonów - trzeba mieć różne do różnych bukietów. Pamiętasz w H. kupiłam książkę o kompozycjach kwiatowych we wnętrzach Tricii Guild - pyszna jako lektura śniadaniowa.

Mnie tylko dziwi, że w lutym nie udało mi się pociąć krzaków (ale do połowy marca też można). Ojciec sad przyciął.

Nigdy nie wchodziłam do warzywnika szybciej niż około połowy kwietnia.

Brawo Hania.
Tak wazoników mam sporo. Chyba fajną książkę dalam kiedyś Gabrysi - te obrazki mile.

Ja w połowie marca sieję marchew sadze cebulkę sprzątam warzywnik i ogród a w tym roku bedzie ciut później.
mira 08:31, 02 mar 2018

margaretka3 napisał(a)
Miro, tyle tematów u Ciebie... Tyle myśli wzbudzasz w mojej głowie
Szkoda, że się nie udały pogaduchy. Jak tak czytam i patrzę na zdjęcia, to myślę, że potrzebny mi jakiś ogrodowy kopniak.
Kalarepę widziałaś u mnie obok porów (no dobra, tych nie było prawie widać) z nagietkami, daliami tymi niskimi i jarmużem Nero.
U mnie pudełeczka na wysiewy bez dziurek.
Z papryką nie zwlekaj, szybciutko wysiewaj i namocz nasionka na kilka godzin, szybciej się doczekasz.
Kalarepki jeszcze nie wysiewaj, ona kiełkuje i rośnie w oczach.

No szkoda pogaduch nie zwsze da się zgrać liczę że się uda jeszcze.

Nasionka papryki namocze sieje w poniedzialek.

Nagietek nakupiłam chyba wyprą moje nawlocie hehehe
mira 08:35, 02 mar 2018

laurowisnia napisał(a)
U mnie również pojemniki bez dziurek, tak mi wygodniej, i nie używam spryskiwacza. Podlewam małym, krótkim dzióbkiem blisko ścianki pojemnika.
Trzeba sobie to wypraktykować, na początek lepiej z dziurkami.

Czy ta lwia paszcza, to wysiana z nasion?

Masz rację to trzeba sobie wypraktykować.

Te pełne? To kupiłam sadzonki - dalej sa w donicach ciekawa jestem jak przetrwają.

Talie zwykle wysokie wysiewam z nasion ok 15 marca - niesamowicie je lubię więc choc kilka gdzieś musi na mnie zerkać
mira 08:39, 02 mar 2018

Katkak napisał(a)
Mirciu dzięki za cynk o targach. Postaram się być, ale wiesz jak to z dziećmi naplanujesz .

Też bym chciała być - ja pewnie w niedzielę ale to dopiero na ostatnia chwilkę wyjdzie - cudnie by się bylo spotkać

Kielki hoduję choć tylko rzodkiewka mi sie super udaje teraz ma lucerne zobaczymy
mira 08:43, 02 mar 2018

m_gocha napisał(a)
Ileż ja się na zastanawiałam o co Wam chodzi z tym "prawoskrętnie" Nawet podejrzewałam, że to może jakiś system siania Ale nagłe olśnienie i już wiem, że to chodzi o bukiety No ale takie myślenie jest przy gorączce

Zerknęłam, gdzie te targi - daleko niestety

Hehehe jak ja lubię takie zagadki - nie myśl sobie że tyko Ty masz takie zagwozdki - ile ja się naszukałam nieraz czegoś choćby zlotej azalii
mira 08:45, 02 mar 2018

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
To Elżbieta Dzikowska? Zamierzasz uprawiać pieprz i wanilię?

Hehehe no nie pomyślałam może wanilię a sadzonki nie wiesz gdzie kupić?