Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przerabianie ogródka pod swój gust

Pokaż wątki Pokaż posty

Przerabianie ogródka pod swój gust

KasiaBawaria 16:53, 15 maj 2018

Ma ktoras moze miete gorska?(calamintha nepeta)?
KasiaBawaria 17:56, 15 maj 2018

Jeszcze kilka znalazlam

KasiaBawaria 08:32, 05 cze 2018

Ale u mnie puchy. Ale dla tych zagladajacych, pstryknelam pare fotek. Wszystko w tym roku wczesniej kwitnie. U nas susza totalna, od 4 tygodni spadly 3 litry deszczu...dobrze, ze mam piaszczysta gline, ale nawet na niej latam z konewka.
Kwitnie lawenda, piwonie, roze i kocimietki.Mam 3 rozne odmiany i kwitna kolejno po sobie.To samo z szalwia. Jedna odmiana przekwita, zakwita kolejna.

KasiaBawaria 08:38, 05 cze 2018

Moj maz w tym roku odkryl w sobie zapal do prac w ogrodzie. Po 7 latach !!
Zrobil juz obwodke rabat,kacik do siedzenia a teraz robi 3 komorowy kompostownik

Bialy wiesiolek. W zielenia wokol wyglada swiezo i chlodzaco

Jedna z szalwi rozszalala sie w tym roku szczegolnie

Piwonie
KasiaBawaria 08:44, 05 cze 2018

Uwielbiam te roze- to Herzogin Christiana. Silnie pachnaca. Tylko nie spodziewalam sie, ze taka wysoka rosnie.

Niedlugo rozkwitnie lawenda. W tym roku dolozylam kilka krzaczkow, by z kazdej strony wzniesienia bylo ja widac.

Biala rabata gotowa. Tylko oprocz zielosci i bialych dzwonkow niewiele widac, bo rosliny dopiero posadzone.W tym roku bedzie tez szal z hortensjami wszystkie sa obsypane pakami
Basilikum 14:28, 05 cze 2018

pieknie raza w kociomietce sliczna ach wogole same slicznosci.
Fajnie, ze moza pomaga kompostownik bedzie rasowy

U nas tez straszna susza i goraco do tego. Lapy opadaja od tachania konewek i stania z wezem. Wszystko przekwita rach ciach.
Gosiek33 15:18, 05 cze 2018

Lepiej póżno niż wcale. A taki mąż to skarb. Biały wiesiołek! Nie miałam pojęcia o takiej odmianie. Zdecydowanie bardziej podoba mi się niż żółty
Gosiek33 15:23, 05 cze 2018

I przepadłam, wiesiołek poważny pachnący jak frezja. Słoneczne suche miejsce może uda mi się takiego spotkać
KasiaBawaria 08:48, 06 cze 2018

Basilikum- tez u was tak malo pada?Tutaj sasiedzi jezdza z przyczepkami do pobliskiego punktu wody i wielkimi pojemnikami przywoza do ogrodka. A ja nie mam nawet haka na przyczepke Az sie boje rachunku za wode
Trawnikow to juz nikt oprocz mnie nie ma. No ja musze miec zielony, nie lubie chodzic po sianie. Wszystko suche i popalone wszedzie.

Wiesiolek jest piekny. Kupilam go dla nocnych motyli. Rosnie niski.Swieci z daleka.

Nie pisalam wam, ale mialam odczucie, ze sasiedzi stali sie oschli, odwracaja sie by tylko czesc nie powiedziec. A szczyt byl, jak poprosilam sasiadke by mi raz oproznila skrzynke pocztowa jak bedziemy na urlopie i powiedziala mi nawet nie podnoszac glowy, ze nie.Po 15 minutach wrocilam do niej i poprosilam o rozmowe, bo nie lubie niejasnych sytuacji. Okazalo sie, ze od wielu miesiecy kazdemu przeszkadzaja ...ptaki w moim ogodku. Dodam, ze granicze z dwoma sasiadkami, w tym jedna jest z tylu domu i tam ptakow nie ma. Szczegolnie przeszkadza to tym, ktorzy mieszkaja 2-3 domy dalej ode mnie. I zamiast ze mna porozmawiac, to niektorzy nawet przestali mi mowic dzien dobry. I domyslaj sie czlowieku o co im chodzi. Wiec mi sasiadka powiedziala, ze ptaki sprowadzam i ze one halasuja i zjadaja im salate. dla swietego spokoju i dobrego sasiedztwa nie napelniam juz pojemnikow...skutek taki, ze znalazlam w dwoch budkach legowych martwe piskleta. A dzieci smutne, bo zawsze rano staly z nosami przyklejonymi do szyby i ogladaly ptaki. Jestem zla i smutna. Tutaj chca miec ogrody, ale najlepiej cale wylozone zwirem, bez owadow i zwierzat. Kazdy ciagle zamiata, odkurza elektryczna maszyna do zbierania lisci kazdy brudek. To jest dopiero halas, od rana.Grrrr to sie wygadalam
A mojego meza to od lat nie moglam do takich prac zagonic. Zawsze bylo, po co ci, a na co. A teraz sam wychodzi z inicjatywa. I nie robi na odczepnego tylko dokladnie

A zeby nie smecic, dla oslodzenia fotki.
Po raz pierwszy zakwitla mi zurawina.

KasiaBawaria 09:00, 06 cze 2018

Kloniki japonskie

Jeszcze raz szalwie i wiesiolek