Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Niewielki kawałek wsi pośrodku lasu

Niewielki kawałek wsi pośrodku lasu

aga_pe 22:22, 04 lip 2013

Moja dzisiejsza walka

teraz na zdjęciach widzę - jakoś tak krzywo chyba wsadziłam

i dalej koncepcji brak. Ta sosna na jesień zaliczy wylotkę

Nie wiem jak rozplanować ten "zakręt" W półkolu postawiłam kosodrzewiny ale chyba mi tam nie "leżą". A jak by wyglądały same rude carexy z żurawkami? Czy jednak coś większego?
aga_pe 22:28, 04 lip 2013

i dalej rozmyślań i gdybań. Co mi doradzicie na podsadzenie cisa i sąsiednich tujek? Myślałam o horensjach albo rododendronach. A może coś innego?

na studni bajzel, ale i ona do przeróbki niestety
aga_pe 22:46, 04 lip 2013

o, i jeszcze jedno zdjęcie, by pokazać odcinek od cisa do półkola. Co prawda słabo widać, bo darń jeszcze nie zdarta do końca. Tu pod tujami też wsadzić żurawki, czy za monotonnie będzie?

polinka 12:20, 09 lip 2013

Coś mi umknęły Twoje ostatnie dokonania Jednak bierzesz się za jedną część ogrodu? Trawki, żurawki,kule bukszpanowe-ładnie to wygląda A do tego kanciki i rabatka uporządkowana.
Wieloszka 13:13, 09 lip 2013

aga_pe napisał(a)
i dalej rozmyślań i gdybań. Co mi doradzicie na podsadzenie cisa i sąsiednich tujek? Myślałam o horensjach albo rododendronach. A może coś innego?

na studni bajzel, ale i ona do przeróbki niestety

A jakiej szerokości pas ziemi zamierzasz przeznaczyć na rabatę przed tymi tujkami i cisem? Wg mnie i rh i horti ładnie tam będą wyglądały, tylko nie wiem, kiedy częściej oglądasz to miejsce - wiosną, czy latem, czy cały rok, jak tam jest ze słońcem?
A może horti z miskantami? A dołem coś mało kłopotliwego - trzmielina, albo żurawki (u Ciebie dobrze rosną) albo jakieś carexy.
Nie widzą mi się kosówki tam, gdzie je postawiłaś, ale w ogóle kiepsko na zdjęciu widać całe to miejsce. Żurawki z carexami przed tujkami - suuuuper! I jakie kanciki!!!
Wieloszka 13:22, 09 lip 2013

aga_pe napisał(a)
Moja dzisiejsza walka

Nie wiem jak rozplanować ten "zakręt" W półkolu postawiłam kosodrzewiny ale chyba mi tam nie "leżą". A jak by wyglądały same rude carexy z żurawkami? Czy jednak coś większego?

A zmieściłby się w tym zakręcie jakiś krzew/małe drzewko? Coś na pniu, a pod nim plama z tych carexów i żurawek limonkowych? Albo jakiś krzew - horti, dereń, perukowiec...
A te kosówki posadziłabym gdzieś, gdzie możesz otoczyć je np. lawendami (czyli jest trochę więcej miejsca) i brązowe carexy wrzucone jakby niedbale pomiędzy (nie w rządku). Ładnie jeszcze wygląda kosówka z hakone (przynajmniej u mnie)
Nie wiem, czy cokolwiek pomogłam, mam nadzieję, że nie zaszkodziłam
aga_pe 14:30, 09 lip 2013

Wieloszka napisał(a)

A jakiej szerokości pas ziemi zamierzasz przeznaczyć na rabatę przed tymi tujkami i cisem? Wg mnie i rh i horti ładnie tam będą wyglądały, tylko nie wiem, kiedy częściej oglądasz to miejsce - wiosną, czy latem, czy cały rok, jak tam jest ze słońcem?
A może horti z miskantami? A dołem coś mało kłopotliwego - trzmielina, albo żurawki (u Ciebie dobrze rosną) albo jakieś carexy.
Nie widzą mi się kosówki tam, gdzie je postawiłaś, ale w ogóle kiepsko na zdjęciu widać całe to miejsce. Żurawki z carexami przed tujkami - suuuuper! I jakie kanciki!!!

Aguś, w tym miejscu jest prawie cały dzień cień. Może ze 2-3 godzinki przed południem troszeczkę świeci, jednak tylko prześwitami.

Widzę to miejsca zawsze, jak wjeżdżam na podwórko

Co do szerokości pasa, to zależy ile zlikwiduję trawnika
No właśnei te kosówki też mi wcale tam nie pasują
To miejsce kiepsko widać, bo przesłania je sosna czarna. Nie chcę jej jednak teraz przesadzać. Na jesień wyleci w inne miejsce.

Dzięki za docenienie kancików
aga_pe 14:34, 09 lip 2013

Wieloszka napisał(a)

A zmieściłby się w tym zakręcie jakiś krzew/małe drzewko? Coś na pniu, a pod nim plama z tych carexów i żurawek limonkowych? Albo jakiś krzew - horti, dereń, perukowiec...
A te kosówki posadziłabym gdzieś, gdzie możesz otoczyć je np. lawendami (czyli jest trochę więcej miejsca) i brązowe carexy wrzucone jakby niedbale pomiędzy (nie w rządku). Ładnie jeszcze wygląda kosówka z hakone (przynajmniej u mnie)
Nie wiem, czy cokolwiek pomogłam, mam nadzieję, że nie zaszkodziłam

na zakręcie zmieści się coś małego na pniu. Mogę jeszcze trochę poszerzyć.....chyba

Do tych carexów dać limonkowe żurawki, czy jakieś inne?

Dobry pomysł na kosówki z lawendą i hakone. I właśnie będzie to miejsce, o którym pomyślałam, jak brałam od Ciebie roślinki Jest tam słonecznie. Tylko muszę jeszcze poczekać chwilę, bo ciężki sprzęt tam wjedzie.
A brązowe carexy rzucone niedbale to coś w sam raz dla mnie
Wieloszka 15:14, 09 lip 2013

aga_pe napisał(a)

Aguś, w tym miejscu jest prawie cały dzień cień. Może ze 2-3 godzinki przed południem troszeczkę świeci, jednak tylko prześwitami.

Widzę to miejsca zawsze, jak wjeżdżam na podwórko

Co do szerokości pasa, to zależy ile zlikwiduję trawnika
No właśnei te kosówki też mi wcale tam nie pasują
To miejsce kiepsko widać, bo przesłania je sosna czarna. Nie chcę jej jednak teraz przesadzać. Na jesień wyleci w inne miejsce.

Dzięki za docenienie kancików

To jak cień prawie cały dzień, to rh. Dla horti może być za mało słonka. Żeby rozjaśnić dołem może być hakone "All gold", hosty z barwnymi liśćmi, żurawki.
A trawnika zlikwidujesz po prostu tyle, żeby się to wszystko zmieściło
Kosówka w całkowitym cieniu byłaby marniutka.
Wieloszka 15:16, 09 lip 2013

aga_pe napisał(a)

na zakręcie zmieści się coś małego na pniu. Mogę jeszcze trochę poszerzyć.....chyba

Do tych carexów dać limonkowe żurawki, czy jakieś inne?

Dobry pomysł na kosówki z lawendą i hakone. I właśnie będzie to miejsce, o którym pomyślałam, jak brałam od Ciebie roślinki Jest tam słonecznie. Tylko muszę jeszcze poczekać chwilę, bo ciężki sprzęt tam wjedzie.
A brązowe carexy rzucone niedbale to coś w sam raz dla mnie

Mi się te carexy brązowe najbardziej podobają z mocnym zielonym kolorem (takim jak ma bukszpan), ewentualnie z bordo (jak żurawki).