Sebek, bardzo poproszę o pomoc a konkretnie o nazwy kilku roślin na rabaty. Takich wiesz...ogrodowiskowych bo właśnie listę takich niezbędników sobie robię i każdego proszę. Podstawa to miskanty bo chciałabym ich kilka na rabacie.
Rośliny ogrodowiskowe to m.in
z drzew - ambrowce, wiśnie Umbraculifera, buki, tulipanowce, grujeczniki oraz graby, świerki serbskie, miłorzęby, choiny kanadyjskie
z krzewów zimozielonych to różaneczniki, bukszpany, cisy, szczepione formy świerków, ostrokrzew Golden Gem, cyprysiki groszkowe, trzmieliny
z liściastych zrzucających liście na zimę to przede wszystkim hortensje bukietowe, klony palmowe, derenie, berberysy.
A z bylin i traw to głównie miskanty, carexy, konwalniki, żurawki, runianka, lawenda, hosty, wrzosy i wrzośce
Myślę, że na razie Ci wystarczy
A tutaj dzisiaj zrobiłem rozróbę z żurawkami w roli głównej...Chyba przez to kilkukrotne lanie dursbanem przestały rosnąć i wyglądały nieporządnie...Wykopałem wszystkie i niestety znów odkryłem krewetki, jednak malutką ilość. Wykopałem rów ziemi w której rosły te nieszczęsne żurawki i ją wywaliłem....Potem przekopałem głębiej i zalałem rowek dursbanem po raz kolejny.... Na to nasypałem około 30 litrów komposti i posadziłem od nowa kilka sadzonek....Jak znów padną to więcej żurawek tu nie będzie....Mimo, że idealnie tu pasują....
A na rabaty bylinowe trafiły citronelle od Sylwii - od zeszłego roku się zastanawiałem gdzie je dać.... Myślę, że tu będą mieć idealnie
Jestem zgon.... dochodze do wniosku ze mam za duzy ogrod... ofpoczywam i ogladam kwiatki na telefonie... do komputra nie mam siły się doczolgac. I muszę w domu ogarnąć, jak siade to juz nic nie zrobię. .... widze ze moje okreslenie z prawej flanki nz lewo sie przyjęło. Właśnie to dzis robilam.