Zauważyłam u ciebie żywopłocik przy rabatach z bukszpanu. Ja dziś zaczęłam swoją nową rabatę obsadzać bukszapnami na taki żywopłocik. Miałam 12 szt. w donicy - gosc mówił że są trzyletnie. Powiedz w jakim rozstawieniu je sadzić by nie wyszły kule?
Ja zaczęłam sadzać je tak by troszkę się dotykały młodymi przyrostami. Nie wiem czy słusznie. A szkoda że zdjęcia nie zrobiłam to nie pokażę.
Ja dzisiaj posadziłam szałwię z przetacznikiem i widzę u Ciebie tez takie połączenie...super do siebie pasują piękny ten Twój ogród.....mnie wkurzają żurawki ....co chwila wyciągam jedną bez korzeni z masą krewetów chyba zacznę się ich pomalu pozbywać
czy szałwia odstrasza ślimaki?? Zjadają moje hosty i bluszcze i się zastanawiam czy nie posadzić koło nich szałwii, bo coś mi się o uszy obiło że nie lubią. Co do ogrodu to nic dodać nic ująć, po prostu PIĘKNIE!!!!
Aby od razu uzyskać efekt żywopłociku ustawiamy rośliny jedna przy drugiej - właśnie tak by się stykały Czasem mogą to być 3 sadzonki, a czasem i 10 lub więcej - wszystko zależy od wielkości roślin Jak tak posadziłaś to bardzo dobrze - w przyszłym roku już powinnaś mieć piękną obwódkę
Sebek, mam pytanie. Czym podsadzić Novą Zemble? Tez pod koniec kwietnia zagościła u mnie na miejscu, w którym wcześniej królował dereń biały. Ponieważ bardzo się rozrósl, wykarczowaliśmy go, a w to miejsce posadziliśmy dwie Zemble. To jest miejsce widoczne od wejścia i trochę łyse, Posadziłam obok żurawkę i młode sadzonki trzmieliny, ale nie wiem, czy to dobry pomysł. ( u mnie 7 zdjecie na 1 stronie)