Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Dla odmiany czas na zmiany...

Dla odmiany czas na zmiany...

beta 16:59, 15 cze 2020

Juzia napisał(a)
Też mam smrodek

hahaha...wczoraj rąk nie mogłam domyć...ale w sumie lubię ten smrodek
Mgduska 10:46, 16 cze 2020

Melduję, że słomy nie zdobyłam (ale też nie polowałam), za to całkiem przypadkiem wzeszły nasiona dyni, które na odczepnego wcisnęłam w resztę błoto-ziemi przechowywanej w kastrze. Ulitowałam się więc nad nimi i namówiłam mężatego, żeby zrobił skrzynię z najpodlejszych desek jakie ma, żeby potencjalny ślimak dziesięć razy się zastanowił, czy chce sobie stopę pocharatać, zanim dotrze do moich sadzonek. No i siedzą, wysoko nad ziemią, mam nadzieję, że bezpieczne
beta 10:51, 16 cze 2020

Mgduska napisał(a)
Melduję, że słomy nie zdobyłam (ale też nie polowałam), za to całkiem przypadkiem wzeszły nasiona dyni, które na odczepnego wcisnęłam w resztę błoto-ziemi przechowywanej w kastrze. Ulitowałam się więc nad nimi i namówiłam mężatego, żeby zrobił skrzynię z najpodlejszych desek jakie ma, żeby potencjalny ślimak dziesięć razy się zastanowił, czy chce sobie stopę pocharatać, zanim dotrze do moich sadzonek. No i siedzą, wysoko nad ziemią, mam nadzieję, że bezpieczne

no i super...trzymam kciuki za powodzenie akcji...za siebie tez trzymam kciuki...zauważyłam u siebie grzyby jakieś wyrosły na tej słomie...hmmmm....to chyba zły znak...wydaje mi się że może być za mokro...w tych snopkach naprawdę trzeba uważać z podlewaniem

a miałam właśnie do ciebie zapytanie wysłać...chodzi mi o wasz system zbierania deszczówki...bo pisałaś u Przemka i mnie zaciekawiło
Mgduska 11:14, 16 cze 2020

Podziemny zbiornik zbiera wodę z rur z obu połaci domu, w zapasie drugi podziemny - jak podstawowy się przepełni, woda idzie do drugiego. Jak mężaty widzi, że jest dużo wody w obu, wypompowuje nadmiar do naziemnych, skąd sobie czerpię koneweczką, bo lubię, albo po prostu podlewamy z węża. Pompa na razie nieduża, przenośna, ale obsłuży cały ogród w razie czego.
Jednorazowa inwestycja, a teraz są gminy, które dofinansowują zbieranie deszczówki, a oszczędność na lata.
beta 11:20, 16 cze 2020

Mgduska napisał(a)
Podziemny zbiornik zbiera wodę z rur z obu połaci domu, w zapasie drugi podziemny - jak podstawowy się przepełni, woda idzie do drugiego. Jak mężaty widzi, że jest dużo wody w obu, wypompowuje nadmiar do naziemnych, skąd sobie czerpię koneweczką, bo lubię, albo po prostu podlewamy z węża. Pompa na razie nieduża, przenośna, ale obsłuży cały ogród w razie czego.
Jednorazowa inwestycja, a teraz są gminy, które dofinansowują zbieranie deszczówki, a oszczędność na lata.

genialne...my rozprowadzenie rur zrobiliśmy do ziemi...bez sensu zupełni...marnotrawstwo...teraz musielibyśmy odkopać w jakiś sposób i wykopać dół na ten zbiornik...hmmm..Mąź kiedyś wspominał o tym...a ja mu na to że rabaty by mi poniszczył...ale chyba wróce do tematu...jak jeszcze będzie chciał rozmawiać
Juzia 11:53, 16 cze 2020

beta napisał(a)

genialne...my rozprowadzenie rur zrobiliśmy do ziemi...bez sensu zupełni...marnotrawstwo...teraz musielibyśmy odkopać w jakiś sposób i wykopać dół na ten zbiornik...hmmm..Mąź kiedyś wspominał o tym...a ja mu na to że rabaty by mi poniszczył...ale chyba wróce do tematu...jak jeszcze będzie chciał rozmawiać

Beatka... są zbiorniki, które podpinasz pod rynny. Nie musisz kopać
Teraz to chyba nawet same łapacze takie można kupić, bez zbiornika.
Poszukaj na alledrogo
popcorn 11:55, 16 cze 2020

Te zbiorniki do rynny są na kilkaset litrów, max chyba 2000 litrów widziałam. A podziemny może/jest dużo większy.
Wszystko się da niemniej, kopać też

zaglądam, pozdrawiam!!!
Juzia 11:59, 16 cze 2020

popcorn napisał(a)
Te zbiorniki do rynny są na kilkaset litrów, max chyba 2000 litrów widziałam. A podziemny może/jest dużo większy.

zaglądam, pozdrawiam!!!

2000L to dużo! Gdzie Ty takie widziałaś wolnostojące???
Ja widziałam max 360.
Ale jak postawisz... np 4 Przy każdej rynnie.. to już coś
beta 12:04, 16 cze 2020

Juzia napisał(a)

Beatka... są zbiorniki, które podpinasz pod rynny. Nie musisz kopać
Teraz to chyba nawet same łapacze takie można kupić, bez zbiornika.
Poszukaj na alledrogo

popcorn napisał(a)

zaglądam, pozdrawiam!!!

nad tymi zbiornikami do rynny tez myślałam...muszę poszukać i się w końcu zdecydować..jedną beczkę mam...stoi za gospodarczym...te przy domu to musiałyby ładne być
beta 12:04, 16 cze 2020

Juzia napisał(a)

2000L to dużo! Gdzie Ty takie widziałaś wolnostojące???
Ja widziałam max 360.
Ale jak postawisz... np 4 Przy każdej rynnie.. to już coś

to prawda...to już coś