Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród dla Agusi

Ogród dla Agusi

vita 12:59, 28 cze 2014

akanta napisał(a)
Stopowiec ma coraz większy owoc ...to zaskoczenie bo wcale się go nie spodziewałam.

Ciekawe czy zakwitnie milium effusum w tym półcieniu a hosta to podobno Empres Wu ,też ciekawe bo trudno dziś dowierzać etykietom.

Hej, jakoś nie możemy na siebie trafić, może w lipcu nam się uda?
Owoc stopowca pięknie się zarumieni niebawem i wyda nasiona. Ja swojego namnożyłam w dużych ilościach. A co do hosty 'Empes Wu', to chyba mamy z jednego źródła i też mam wątpliwości, bo jakaś taka mała jest.
Ola54 17:58, 28 cze 2014

Aniu, Viva napisała ,że u Ciebie nie ogród a park.Zgadzam się. Podoba mi się,że nie jest przewidywalny.Myślę,że jak dojdę do siebie to wiosną sporo zmienię.
Lubię posiedzieć u Ciebie
akanta 19:33, 28 cze 2014

Marta7 napisał(a)
Aniu z kawusią w ręku na dobry początek dnia pospacerowałam sobie po Twoim ogrodzie,to naprawdę była uczta dla oka.
Powiedz mi coś o tej hortensji-przedewszystkim czy kwitnie na tegorocznych czy zeszłorocznych pędach.
Pozdrawiam baaardzo serdecznie

Marto dziękuję za odwiedziny ,pozdrowienia i komplement dla mojego ogrodu.Aby nie powielać ,pozwolę sobie wkleić link.
http://hortensjebabopielki.blogspot.com/2013/04/hydrangea-serrata-hortensja-pikowana_8.html

Dodam tylko kilka słów o pielęgnacji.Mam ją napewno ponad 10 lat.W bardzo ostre zimy faktycznie słabiej kwitła ale przeżyła.Co kilka lat wiosną wycinam 1/3 starych i wszystkie słabe pędy tak aby rozlużnić i wiosną wygodnie było powyciągać liście ze środka aby nie zagniwały.Także tylko kwiatostany I tyle tylko przy niej roboty.Ja także pozdrawiam serdecznie ,na kawkę dojechałam dopiero na 10 tą więc się nie spotkałyśmy .....ale może następnym razem ...zapraszam..dzisiaj był piękny dzień !
akanta 19:47, 28 cze 2014

vita napisał(a)

Hej, jakoś nie możemy na siebie trafić, może w lipcu nam się uda?
Owoc stopowca pięknie się zarumieni niebawem i wyda nasiona. Ja swojego namnożyłam w dużych ilościach. A co do hosty 'Empes Wu', to chyba mamy z jednego źródła i też mam wątpliwości, bo jakaś taka mała jest.

Takie życie vito ,zegary przyspieszyły czy co ....wieczny pośpiech.Może w końcu w lipcu.Duży urosnie ten owocek Vito ?Hostę kupiłam w Elizówce w nowo założonym punkcie ogrodniczym.Było tylko kilka malutkich po 17zł ale wzięłam z ciekawości.Mam jeszcze drugą trochę ładniejszą ta była nędzna ubiegłego lata to cieszę się ,że przeżyła zimę.
To ta druga
akanta 20:14, 28 cze 2014

Michalina napisał(a)
Aniu, Viva napisała ,że u Ciebie nie ogród a park.Zgadzam się. Podoba mi się,że nie jest przewidywalny.Myślę,że jak dojdę do siebie to wiosną sporo zmienię.
Lubię posiedzieć u Ciebie

Cieszę się ,że lubisz do mnie wpadać na spacerek.Faktycznie ogród jest taki różny miejscami a to ze względu na warunki świetlne a to ze względu na tło leśne no i zajawki tematyczne różnych ogrodów np.traw ,róż.
Będziesz zmieniać ja już niewiele generalnie ale dosadzam co nieco systematycznie i zawsze sobie tłumaczę,że to na rozmnożenie.Póki co jest miejsce ale na leśną hostową to już nic nie wcisnę ,taka gęsta,że przynajmniej tu plewienie odpada.No np.dziś skusiłam się na werbenę bylinową różową i ostatnią różówą lawendę.Jak tylko jestem na bazarku to się nie wybronię...coś kupić muszę.

http://kwietnik.com.pl/pl/p/werbena-Rosea-lac.-Verbena-hastata-kod-7623/7639
AgnieszkaW 20:36, 28 cze 2014

Przybiegłam zobaczyć tę różową werbenę, o której piszesz u Vity - śliczna jest, jak będzie w pełni kwitnienia, to ją pokaż (teraz też możesz). Pozdrawiam
akanta 20:49, 28 cze 2014

AgnieszkaW napisał(a)
Przybiegłam zobaczyć tę różową werbenę, o której piszesz u Vity - śliczna jest, jak będzie w pełni kwitnienia, to ją pokaż (teraz też możesz). Pozdrawiam

Agnieszko jutro pstryknę fotkę ale nie spodziewaj się czegoś wielkiego to mała sadzonka jeszcze..jakieś 15 cm.Teraz patrzę w necie i ta biała urocza.
Czy zakwitnie w tym roku ciekawa jestem.Odpozdrawiam oczywiście.
vita 20:52, 28 cze 2014

akanta napisał(a)

Takie życie vito ,zegary przyspieszyły czy co ....wieczny pośpiech.Może w końcu w lipcu.Duży urosnie ten owocek Vito ?Hostę kupiłam w Elizówce w nowo założonym punkcie ogrodniczym.Było tylko kilka malutkich po 17zł ale wzięłam z ciekawości.Mam jeszcze drugą trochę ładniejszą ta była nędzna ubiegłego lata to cieszę się ,że przeżyła zimę.

Owocek będzie większy od kurzego jajka, trochę podłużny i ślicznie pomarańczowy. Coraz się czegoś nowego dowiaduję- punkt ogrodniczy w Elizówce?
Hosta mogła być mnożona in vitro, trochę potra zanim osiągnie właściwe sobie rozmiary. Pokaż wernonię.
akanta 21:50, 28 cze 2014

vita napisał(a)

Owocek będzie większy od kurzego jajka, trochę podłużny i ślicznie pomarańczowy. Coraz się czegoś nowego dowiaduję- punkt ogrodniczy w Elizówce?
Hosta mogła być mnożona in vitro, trochę potra zanim osiągnie właściwe sobie rozmiary. Pokaż wernonię.

To w takim razie nie owocek tylko owoc !Na ten punkt trafiłam przypadkiem jak pomyliłam hale bo tam są dwa i wejścia są naprzeciwko.Możliwe vito ,że in vitro ...były w torebeczce z torfem wczesną wiosną ubiegłego roku.Tych kilka lat trzeba im dać na rozpęd.Już jest różnica co do ubiegłego roku w wielkości liści.
Wernonia jest w tym
http://zojalitwin.wordpress.com/2013/08/11/wernonia-wlosista/
akanta 22:38, 29 cze 2014

Werbena bylinowa.Nowy zakup.Mimo ,że ma osiągać 80 cm to już taka malutka formuje kwiatostan.