Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Znowu na wsi

Znowu na wsi

Debra 11:29, 02 paź 2013

Joku napisał(a)
Iwona, pod kamyczkami na ścieżce mamy agrowłókninę. Nie wiem jak długo wytrzyma, bo kamyczki mają ostre kanty. W poprzednim ogrodzie miałam niewielkie kawałki wysypane żwirkiem wprost na gołą ziemię. Niestety, z upływem czasu kamyki mieszały się z ziemią. Warto dać coś pod spód, chociaż o ile dobrze pamiętam to Szefowa Danusia robi bez podkładu. Tak sobie myślę że w tym przypadku musiałaby być mocno ubita ziemia. I ewentualnie jakaś podsypka pod spód. Wspominasz mój poprzedni ogród. Te proste linie wymyśliłam z nadzieją że będzie łatwiej kosić trawę. Tu się pomyliłam, bo na tym niższym tarasie muszę przed koszeniem najpierw dociąć brzegi a i tak w rogach trudno wykosić.
To że ogród wygląda na starszy jest zasługą kilku wyrośniętych iglaków, które dostaliśmy od znajomych, u których rosły w skrzyniach na tarasie. I już się nie mieściły. No i ta zakupiona z dobrodziejstwem inwentarza sosna

Aniu, cieszę się że do mnie zaglądasz. Ja też staram się być u ciebie na bieżąco.

Jolu, ja też mam wysypane kamykami kilka miejsc u siebie i też podłożyłam taką gruba agro. Moim zdaniem sprawdza się lepiej, niz kamienie sypane wprost na ziemię. Mam tak wysypane od sierpnia 2011 roku i jak na razie spokój, agro się trzyma, nic mi pomiędzy kamykami nie rośnie.

A co do koszenia - ja mam małe płotki okalające rabatę. Dopóki nie zrobiłam kancika, musiałam też ręcznie ścinać trawę wzdłuż płotków. Zrobiłam kancik, teraz kosiarka jedzie jednym kołem w rowku i kosi wzdłuż płotka. Koniec ręcznej roboty. Może wytnij kancik wzdłuż kamieni.
Aneczka 17:20, 02 paź 2013

Super takie wielkie, płaskie kamienie. Ach przydałyby mi się takie. No i krecikom się nie podobają, a to dobrze Ile ty już wrzosów masz, no super. Ja ostatnio kupiłam jeden taki biały i cieszę się jak dziecko, bo widać go z daleka A ty ich już tyle masz, super
bogumila 18:03, 02 paź 2013

Jeden sezon a jaki efekt! Pozdrawiam.
Joku 19:27, 02 paź 2013

Ewa w sprawie GW zerknij w PW. Berberysy może i są ładne ale kłują ;( , tak jak pisałaś. W sumie te murki są niewysokie, jakieś 20 - 30 cm więc jakiś drobiazg może się zwieszać.

Debro, jak tobie się chodzi po żwirku? U nas się strasznie "mieli" pod nogami. Nie wiem, być może jest za gruba warstwa, bo M sypał i nie żałował , był na początku potraktowany zagęszczarką, ale to nic nie dało.
Brzegi trawnika pewnie jakoś odsunę od kamieni, albo wymyślę coś innego żeby życie było łatwiejsze . Na razie stosuję metodę naszego Sebka, który najpierw tnie ręcznie brzegi a potem jedzie kosiarką.
Joku 19:36, 02 paź 2013

Aniu te kamienie nie są wcale duże, tak jak cały mój ogród. Wrzosy już mi się nieco znudziły, ale skoro mam torfową kwaśną ziemię to jakże mogłoby ich zabraknąć. Powinny być też różaneczniki i azalie, ale na razie brakuje dla nich miejsca cienistego.

Bogusiu, cieszy mnie ten efekt, oj cieszy. Tym bardziej że dzisiaj przekopałam i oczyściłam z chwastów jeden z ostatnich zachwaszczonych kawałków.
Bogdzia 20:46, 02 paź 2013

Joku napisał(a)
Powinny być też różaneczniki i azalie, ale na razie brakuje dla nich miejsca cienistego.

.

Azalie najlepiej rosną i kwitna w słońcu a wiele rh też może na słoneczku rosnąc.Pozdrówka.
Joku 21:00, 02 paź 2013

Bogdziu, dziękuję za informację. O azaliach wiedziałam, ale rh kojarzyły mi się z cienistymi miejscami.
Jakieś mniejsze różaneczniki? Jakuszimańskie? Podpowiesz coś?
Joku 19:07, 07 paź 2013

Była dzisiaj przepiękna pogoda ze słońcem i ciepłem. Chęć do pracy w ogrodzie niewielka, ale zrobiłam trochę jesiennych zdjęć. No i zadołowałam w ziemi doniczki z roślinami, których jeszcze trochę mam oczekujących na miejsca stałe.
Przymrozki z ostatnich dni załatwiły dalie, więc je wykopałam. Widać znowu cisy

W słońcu pięknie prezentuje się śliwa Pissardii

Joku 19:12, 07 paź 2013

Dominuję ciepłe kolory, szczególnie czerwony

Joku 19:16, 07 paź 2013