Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Znowu na wsi

Znowu na wsi

Pszczelarnia 22:40, 05 lut 2014

laurowisnia napisał(a)
Bodziszek Rozanne znam ponieważ jest na mojej liście zakupowej, czytałam o nim dobre opinie, jego wygląd u Ciebie potwierdza je. Co do zachwytów, to myślę, że lepiej szybko sadzić i wtedy się zachwycać.

Też poluję - roślina Geranium Rozanne "RHS Plant of the Centenary". Ach, te polowania subtelne .
Gabriela 22:59, 05 lut 2014

Pszczelarnia napisał(a)
To ja się odwdzięczam, nazwy tam, gdzie znalazłam, zdjęcia z Motisfont przepadły, cała nadzieja w Gabrieli.

.jpg[/img]
[/quote

Przyszłam tu zapytać czy już Jolu ciachnęłaś mirt, ale takie te róże wkleiłyście, że ach....
U mnie też wklejam, nie da się tego powstrzymać.
Jak ja uwielbiam takie róże jak ta bordowa na zdjęciu powyżej, o takim rozetowym układzie płatków, że też akurat nie ma jej nazwy. Szekspir jest trochę podobny.
Pszczelarnia 23:01, 05 lut 2014

Gabrysia, to jest Austinowa róża na pewno. Zdjęcie z Chelsea.
laurowisnia 10:24, 07 lut 2014

Śliczne te róże na zdjęciu, może ta ciemna róża to Tradescant, jej kwiaty wyglądają na nieduże - jest na mojej liście razem z bodziszkiem.
Aneczka 12:15, 07 lut 2014

Joku napisał(a)

Aneczko, podglądam twoje projekty na bieżąco. Powodzenia w realizacji.

Bardzo dziękuję Jolu
Żałuję że nie udało mi się przekopać tego trawska przed zimą, tak jak radziłaś, to by było najlepsze rozwiązanie, ale jakoś mi nie wyszło. A poza tym ciągle jeszcze zmieniałam kształty rabat. Zastanawiam się czy gdybym na wiosnę tak przekopała bez wybierania zielska, tylko zielonym do dołu, to czy nie będzie za późno? Chyba troszkę tak, bo to potrwa zanim ta trawa się rozłoży.
an_tre 12:18, 07 lut 2014

Aneczka napisał(a)

Bardzo dziękuję Jolu
Żałuję że nie udało mi się przekopać tego trawska przed zimą, tak jak radziłaś, to by było najlepsze rozwiązanie, ale jakoś mi nie wyszło. A poza tym ciągle jeszcze zmieniałam kształty rabat. Zastanawiam się czy gdybym na wiosnę tak przekopała bez wybierania zielska, tylko zielonym do dołu, to czy nie będzie za późno? Chyba troszkę tak, bo to potrwa zanim ta trawa się rozłoży.
Aneczo możesz tak zrobić na wiosnę, trawa się rozłoży, nie ma obaw, tez tak robimy
Rajski Ogród Ani + Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... http://www.ogrodowisko.pl/watek/2691-maj-2012-duszniki-zdroj-park-zdrojowy-i-okolice http://www.ogrodowisko.pl/watek/1966-ogrod-w-lubiechowie-kolo-ksiaza
Aneczka 12:54, 07 lut 2014

No to mi ulżyło A długo trzeba będzie czekać na wysianie lub sadzenie kwiatów?
Joku 20:39, 07 lut 2014

Ewa, Gabrysia dziękuję za róże. Są piękne. Drobne w takim kolorze (jak pisze Laurowiśnia) też by mi się podobały. Ostatnio przejrzałam nową stronę Rosarium. Wybór spory, na razie zaplanowany zakup Munstead Wood lub Ascot.
Ten "mój" bodziszek bywa w sklepach bo go niekiedy widuję. Cały problem w tym że sadzonki wyglądają niepozornie. Po prostu długie łysawe "chabazie". Kwiaty są dość duże wielkości tak na oko około 5 cm dość rzadko rozmieszczone na gałązkach, niebieskie z białawym środkiem.

Jeszcze informacja dla Gabrysi: mirt "ogolony" do łysych gałązek. Czekam na masę zieleni .

Aneczko, jest tak jak pisze Ania_Tre. Niekiedy też kopałam wiosną i sadziłam po około 2 tygodniach. Można i wcześniej, tylko trzeba pilnować żeby kępy dobrze odwrócić do góry. Bo jeżeli będzie trochę zielonych liści wystawać na wierzchu to odrośnie i będziesz miała chwastowisko.
Gabriela 22:13, 07 lut 2014

Jola, ja już mam potwierdzone zamówienie, wszystko jest, w tym roża Munstead Wood, najdroższa chyba w całej ofercie. Nawet mój mąż, który ogólnie róż nie lubi, kiedy ją zobaczył i powąchał powiedział, że ją chce. Wyobrażasz sobie?

Te Twoje niebieskie bodziszki podobają mi się od dawna.
A za masę zieleni na mircie daję głowę.

viva 23:46, 07 lut 2014

Jolu, ciekawa jestem na jakie róże zdecydujesz się, bo rzeczywiście wybór wszędzie jest ogromny.
Ja teraz powiększam zasoby róż historycznych ale jeszcze decyzja nie zapadła.
Zapomniałam Ci odpowiedzieć u siebie, pytałaś czy mnie zawiało. Śniegu u nas było w normie, jeszcze dużo leży. Te zawieje, które były to dużo bardziej ode mnie na wschód.