Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Znowu na wsi

Znowu na wsi

Joku 18:35, 23 lis 2015

Mirka te różowe kwiatki przy róży to ostrogowiec. Bardzo wdzięczna roślina. Kwitnie bardzo długo, aż do późnej jesieni poczynając od maja - czerwca. Warto ją mieć. Przycinam jej od czasu do czasu przekwitnięte kwiatostany.
Druga roślina o którą pytasz to barbula clandońska (Caryopteris) odm. bodajże 'Heavenly Blue'.
hanka_andrus 19:40, 23 lis 2015

Pogoniłaś śnieżek? No i dobrze, u mnie jak dotąd po lasach się chował. Partyzant zimowy! Ale dziś w nocy znów atak przypuści, a tu broni żadnej nie mam.
Najgorszy taki okres przejściowy. Ni to, ni sio.
Miłego wieczoru.
paniprzyroda 19:50, 23 lis 2015

Byłam Ile radości sprawia taki prezent Pozdrawiam.
Joku 19:59, 23 lis 2015

Haniu, sam się przegonił, ale pewnie wróci. Tobie również życzę przyjemnego wieczoru.

Mariola, zgadza się . Lubię patrzeć na niego jak wchodzę do domu, albo rano wychodzę do pracy.
Rumianka 21:52, 23 lis 2015

Jolu, mieszkamy niemalże w tym samym rejonie, a u mnie śniegu jeszcze nie było. To znaczy popadał razem z deszczem, ale od razu rozpuścił się. Ciemiernik bardzo okazały, mam dwa ale teraz nie kwitną, jedynie na przedwiośniu. Pozdrawiam...
Joku 22:08, 23 lis 2015

Niektóre ciemierniki zaczynają kwitnąć wiosną, inne późną jesienią. Podejrzewam że ten mój był "podpędzony".
Jesteś z R....ii? R....y?
mirkaka 08:27, 24 lis 2015

Jolu, a ta barbula clandońska kwitnie? Oj, już ją znalazłam pięknie kwitnie. Czy ta Twoja jest delikatniejsza od zielonej, jak zimuje? Napisz coś więcej o niej Jak szybko się rozrasta, czy się pokłada ?chyba nie , bo na zdjęciu ma ładny pokrój.
laurowisnia 14:38, 24 lis 2015

Moja kalina ma również pączki ale ich dotąd nie rozwinęła.
Prezent super.
Gabriela 20:05, 24 lis 2015

Cudny ciemiernik, w Niemczech mają tradycje adwentowo-świąteczno-ciemiernikową. I do nas przychodzi.
Przezimujesz werbenę spokojnie na chłodnym parapecie, tylko ścinaj ją, bo będzie się wyciągać, sadzonki dopiero w lutym warto zacząć robić.
Joku 22:32, 24 lis 2015

mirkaka napisał(a)
Jolu, a ta barbula clandońska kwitnie? Oj, już ją znalazłam pięknie kwitnie. Czy ta Twoja jest delikatniejsza od zielonej, jak zimuje? Napisz coś więcej o niej Jak szybko się rozrasta, czy się pokłada ?chyba nie , bo na zdjęciu ma ładny pokrój.

Barbula rośnie u mnie drugi sezon, zimy ostatnie przetrwała bez szwanku. Po ostatniej nawet nie musiałam przycinać. A rośnie w przewiewnym bardzo miejscu. Można ją przycinać tak jak budleję, odbija z pozostawionych fragmentów gałązek. Odmianę o zielonych liściach ma Ewa ( Pszczelarnia), rośnie u niej chyba bez problemu.
Tworzy niewysoki krzew, (ok. 0,5 - 1 m), kulisty. Ponieważ jest przycinana więc nie ma skłonności do pokładania się. Kwitnie na niebiesko, chyba we wrześniu.
Na zimę można zrobić kopczyk u podstawy, tak jak różom.

Znalazłam kilka zdjęć z ubiegłego roku, jej pierwszy sezon w ogrodzie. Przepraszam za bałagan widoczny wokół