Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Znowu na wsi

Znowu na wsi

mirkaka 19:21, 09 kwi 2025

Jola pięknie grają ze sobą ciemierniki cuchnące i bordowe
i wilczomlecz bordowy ładny, u mnie ten najsłabszy,
Joku 20:30, 09 kwi 2025

Bardzo lubię ten zestaw, aktualnie najładniejsze miejsce w ogrodzie. Bardzo ładnie kwitną też ciemierniki od Ewy, mają kwiaty w białym kolorze z czerwonym brzegiem. Widzę je nawet jak zamykam bramę. A czerwony wilczomlecz humorzasty ale ładnie się sieje. Siewki znajduję w różnych miejscach, one zakwitają dopiero po kilku latach, podobnie jak siewki ciemierników.
Basieksp 21:33, 09 kwi 2025

Joku napisał(a)

Muszę zacytować te zdjęcia jak tu weszłam, to musiałam okulary założyć, bo pierwsze moje wrażenie, że to lato, no co najmniej maj, czerwiec a tu raptem kwiecień i takie piękne widoczki no śliczna wiosna u Ciebie, dużo żywych kolorów, a słońce jeszcze bardziej to wszystko podkreśla
Basieksp 21:41, 09 kwi 2025

Joku napisał(a)

I jeszcze te dwa zestawienia bardzo mi się podobają Wilczomlecz pięknie wyróżnia się w tej zielini, delikatnie wybija się trawa w słońcu I na dole szaro zielone, to czyściec ? Pięknie to wszystko razem do siebie pasuje
A na dole delikatna paprotka podkreślona niebieską cebulicą tak jakby od niechcenia muśnięta błekitem
Joku 21:54, 09 kwi 2025

Aktualnie zimny kwiecień, ale trochę koloru tu i ówdzie jest . Zestawienia raczej są dziełem przypadku a raczej odrobiną wolnego miejsca w które można wcisnąć jakąś roślinę.
Szare liście to firletka wieńcowata. To moja miłość od ubiegłego sezonu. Lubię ją jak kwitnie i wtedy gdy ma tylko liście.
Basieksp 22:02, 09 kwi 2025

A widzisz, pomyliłam ją z czyśćcem, chociaż też mam ją u siebie jeśli masz ją od zeszłego sezonu, to zwróć uwagę na nią, u mnie strasznie mocno się rozsiewa, ale jak kwitnie to jej to wybaczam
Rumianka 22:08, 09 kwi 2025

Jolu, u Ciebie w ogrodzie taki mikroklimat, że już tak wystartowały rosliny, u mnie prócz hiacyntów jeszcze łyso.
Ewa777 14:36, 10 kwi 2025

Rzeczywiście u Ciebie się pięknie zagęściło, zazieleniło i zakwieciło
U mnie dziś rano leżał śnieg. Cieniutka warstewka, ale wszystko było białe.
Joku 20:14, 10 kwi 2025

Basiu, wiem że się sieje. Nie wiem czy u mnie w takiej kondycji przetrwały stare rośliny czy to są siewki. Starzec o takiej porze roku wygląda mniej okazale, bardziej przypłaszczony do ziemi i "brudny". Tak go pamiętam, miałam przed laty.

Elisko, robi się coraz zaciszniej, dokoła wyrosło sporo domów, osłaniają przed zachodnim wiatrem. Hiacynty też kwitną.

Ewa, śnieg lekko sypał i zaraz się topił zanim dotarł do ziemi, nad ranem na termometrze -2st. W dzień zimny wiatr, czekam na ciepełko.
jolka 19:14, 13 kwi 2025

Przyszłam z pozdrowieniami .. po przerwie
Ależ tu kolorowo, kwieciście, bujna zieleń. Bardzo urokliwe kompozycje małych kwiatuszków.
No i bujność tych jasnych ciemierników mnie zaciekawiła. Ja też mam pełno ciemierników ale tych akurat nie mam. Chyba muszę jakieś miejsce naszykować i rozejrzeć się za nimi. Pięknie u Ciebie wyglądają