Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Znowu na wsi

Znowu na wsi

mirkaka 21:00, 17 kwi 2025

Joku napisał(a)
Ewo, Bożeno, Dorotko, Aniu dziękuję w imieniu magnolii.
Aktualnie w niedoczasie, więc odpowiadam skrótowo, wybaczcie.
Prace ogrodowe zajmują mi większość czasu, światełko w tunelu widać .

A dla mnie takie upały zabrały mi siły na robienie czegokolwiek w ogrodzie.
Jakie światełko? masz czyściutko
Joku 21:35, 17 kwi 2025

Czeka zrobienie kantów trawnika, rozsianie nawozu na trawnik i kilka drobiazgów.
hankaandrus_44 21:47, 17 kwi 2025

Rzutem na taśmę dołączam się do Twojej rozpiski. Dzisiaj popołudnie w ogrodzie do zmroku.
Trawnik po zimie skoszony. Rabaty ogarnięte, został nawóz, ale to poczeka do "po świętach".

Miłych słonecznych Świąt.
Wafel 23:10, 17 kwi 2025

Czy ta twoja magnolia to Leonard Messel? Zachwycałam się nią u Ewy i stwierdziłam, że to chyba najpiękniejsze magnoliowe kwiaty jakie dotąd widziałam
mirkaka 14:31, 18 kwi 2025

Nie pamiętam takie wielkiej magnolii u Ciebie w poprzednich latach, nie pokazywałaś czy ja przegapiłam? Jest piękna i taka już duża
Joku 18:04, 18 kwi 2025

Haniu, po świętach też trzeba coś robić czyż nie . Tymczasem u mnie trawnik skoszony, zwertykulowany, podsypany nawozem, kanty zrobione . Teraz czekam na deszcz, zaglądam w prognozy. Jedna, miejscowa mówi że deszcz może być w następnej nocy, Norwegowie twierdzą że już tej nocy ma mocno popadać. Nie wiadomo komu wierzyć, a jak będzie na prawdę to się okaże.

Asiu, prawdopodobnie jest to właśnie Messel, tak myślę bo metki przy zakupie nie było. Dla mnie ma taką zaletę że wolno rodnie. Natomiast wadą jest wczesne kwitnienie, czyli kwiaty niszczą często przymrozki.

Mirka, rzadko robiłam jej zdjęcia bo jakoś nie umiałam zrobić . To pozory że ona jest duża. Ma chyba nie więcej niż 3 metry, rośnie u mnie 12 lat a była kupiona jako nieco odrośnięte drzewko. Właściwie pochyla się do przodu uciekając przed naporem sąsiadowej wierzby. Na tym zdjęciu widać jej wielkość. Stojący przed nią stożek cisowy ma ok. 2 m

vita 18:49, 18 kwi 2025

Jola, na drugim zdjęciu umiejscawiam magnolię w wyobraźni idealnie, ale na pierwszym za nic!
Zagadka To Messel, moja taka sama i też nieźle pozbierała się po przymrozkach
Co z tego, jak po upalnym bardzo dniu, dzisiaj nawałnica, wiatr przeczesał i po obsypywał płatki.
Masz pod magnolią ładne kępy tulipanów, no i z robotą jesteś wyrobiona
Deszczu życzę
Joku 19:29, 18 kwi 2025

Deszcz na pewno potrzebny chociaż ciutek popadało kilka dni temu. Magnolia rośnie na rabacie po prawej stronie tarasu, w tej dalszej niższej części. Trochę dalej jest kratka z twoja trzmieliną coloratus. Przy okazji robienia zdjęć magnolii uwieczniłam mikrodywanik sangwinarii. Dzisiaj pięknie rozkwitła.

Tulipany się postarały

Kordina 20:35, 18 kwi 2025

Sangwinaria jaki wdzięczny kwiatek, nigdy nie widziałam
Joku 20:44, 18 kwi 2025

Ja do niedawna też nie . Kwitnie krótko ale potem dość długo ma ładne liście.