Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Znowu na wsi

Znowu na wsi

Margo2 22:46, 20 mar 2025

Joku napisał(a)

Skoro żyją to może z czasem nabiorą wigoru. One raczej wolą sucho niż za mokro, zwłaszcza latem. Może podsyp im ociupinkę dolomitu, ja tak robię bo ziemię w ogrodzie mam lekko kwaśną a one wolą bardziej zasadową. Mam wrażenie że zwłaszcza cyklameny dyskowate są dość humorzaste i wielkością nie powalają, potrzebują też czasu na zadomowienie się.

Mam podobne odczucia.
Bluszczolistnych mam kilka i ładnie rosną.
Rewelacyjnie prezentuje się Twój ogród.
Wszystko równiutko przycięte, posprzatane
Kupiłam tylko kilka drobnych bratków. Musze koniecznie dokupić tych większych
Twoje pięknie wyglądają w donicach
Wafel 07:52, 21 mar 2025

Jolu, obejrzałam Palbina na dachu i stwierdziłam, że donicę ma wystarczającą(śr. 51 cm, wys. 41), jest u mnie od trzech lat i najlepiej wyglądał po pierwszym sezonie. Teraz widzę, że ma trochę uszkodzeń mrozowych i gałązki wygiete zgodnie z kierunkiem wiatrów. Stwiedziłam, że mój dach to jednak za trudne miejsce dla niego, mało się rozkrzewiał, prawie wcale. Pod wpływem impulsu przesadziłam go do ogrodu tuż przy tarasie, ten nieszczepiony trafił na przeciwległą rabatę. Mam nadzieję, że dobrze się przyjmą chociaż drżę ze strachu, od tego kilkuletniego nieszczepionego, którego dostałam od mamy. Przy okazji wykopywania usunęłam odrosty korzeniowe. Zastanawiam się czy one teraz zakwitną, czy mogą to odchorować. Na ten mój dach to chyba tylko trawy, albo niskie krzewy... No i będę miała doświadczenie z odrostami po ruszeniu bryły korzeniowej
Joku 18:00, 21 mar 2025

Gosiu, ogród w trakcie sprzątania, na zdjęciach z odległości nie widać szczegółów . Ja wolę bratki drobnokwiatowe. Te z dużymi kwiatami jako uzupełnienie ewentualnie.

Asiu, masz rację, donica była wystarczająca nawet dla większego okazu. Teraz jest dobra pora na przesadzanie. Pamiętaj żeby je podlać gdyby robiło się sucho. Mogą słabiej kwitnąć, ale w przyszłym sezonie powinno już być ok.
vita 20:29, 21 mar 2025

Też zdecydowanie wolę bratki drobnokwiatowe W tych terakotowych donicach dobrze wyglądają, na czas pierwszych dni wiosny- w sam raz Wypad na przylaszkowy zaliczony?
Joku 20:57, 21 mar 2025

Jeszcze nie. Podejrzewam ze dopiero pojawiają się pierwsze kwiaty. W ogrodzie rozwija się pierwszy kwiatek różowej przylaszczki od ciebie, niebieskie zwykłe jeszcze śpią. Szukałam dzisiaj cudeniek od ciebie ale nic nie znalazłam . Porażka ?
vita 21:05, 21 mar 2025

Czy wiesz ile ja zaliczyłam w swoim ogrodniczym życiu porażek?! Spoko Nie te, to inne
Ale matecznik jest, jakby co Niebieskie u mnie, pomimo ostatnich spadków temperatur podniosły się i błyszczą

Joku 21:10, 21 mar 2025

Może się jeszcze odnajdą? Już wolę nie eksperymentować .
vita 21:24, 21 mar 2025

Joku napisał(a)
Już wolę nie eksperymentować .

Bym napisała pomimo- chcę eksperymentować Z takimi maleństwami w niewielkim ogrodzie to nawet pewna konieczność. Za łatwo się poddajesz
mirkaka 17:38, 22 mar 2025

vita napisał(a)

Bym napisała pomimo- chcę eksperymentować Z takimi maleństwami w niewielkim ogrodzie to nawet pewna konieczność. Za łatwo się poddajesz

Chyba jest Joli raczej przykro, bo myśli że zmarnowała dary od Ciebie.
Jolu, czekaj , może jeszcze wyjdą.
Joku 18:44, 22 mar 2025

Czekam, czekam . Nie chciałabym zmarnować cennych darów.