Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Znowu na wsi

Znowu na wsi

ajka 11:45, 21 kwi 2026

Joku napisał(a)

Magnolia z oddali

I jak tu nie kochać magnolii, nawet jak są tak problematyczne
Joku 19:50, 21 kwi 2026

Asiu, zaopiekowana na pewno jest . Oj, co się z nią nalatałam przez kilka tygodni. Oby tylko nie zapomnieć zabrać do domu na którąś mroźna noc. Cały trud szlag by trafił.
Niektóre cyklamenki mają wyraziste kolory więc rzucają się w oczy .

Lidka, z zawilcami greckimi jest taki problem że ich bulwki są bardzo niekształtne, w dodatku nie wiadomo gdzie mają górę a gdzie dół. Zrobiłam w ten sposób że posadziłam na sztorc mając nadzieję że korzenie i liście same się skierują w odpowiednim kierunku. Chyba też namoczyłam je przed sadzeniem, ale już dokładnie nie pamiętam, gdzieś taką informację wyczytałam żeby moczyć suche bulwki to łatwiej kiełkują.

Bożena, chciałoby się mieć piękne hortensje ogrodowe więc próbujemy, cudujemy a efekt końcowy to w sumie loteria.

Ewa, przypadkowo zapoznałam się z procesem pędzenia hortensji . Do kwitnienia już niedaleko.
Dekorację w donicy nieco psuje widoczna doniczka produkcyjna w której rosną szafirki, słabo ją zamaskowałam. A magnolia już zaczyna przekwitać, płatki opadają.

Daga, zmobilizowałaś mnie . Nabyłam świeże nasiona groszku i posiałam do doniczek. Mam nadzieje że jakiś efekt będzie. Przy okazji posiałam też groszek pachnący, minę (mina lobata), nasturcję. Czekam na efekty .

Aniu, jak nie kochać magnolii, przecież to niemal symbol wiosny. Kiedyś rzadko spotykane, teraz odmian do wyboru do koloru. Tylko kupować i sadzić. Zwłaszcza jak się ma odpowiedni areał do dyspozycji.
Basilikum 20:14, 21 kwi 2026

Oj magnolie trzeba kochać. Ja mam taką kupiona jako patyczek za 1€. Właśnie mnie przerosła. Zastanawiam się nad gwieździstą ale nie mam pomysłu gdzie ja posadzić.
Joku 20:39, 21 kwi 2026

Widziałam . Moja jest gwiaździsta, w sam raz rozmiarowo do mojego niewielkiego ogrodu.
Magara 23:09, 21 kwi 2026

Jola, trzymam kciuki za groszek
mirkaka 04:26, 22 kwi 2026

Nareszcie zdjęcia
Magnolie cudna , ale już wielka, będziesz jej pozwalać dalej rosnąć czy zaczniesz trochę ciąć?

Moje przylaszczki już kończą kwitnienie a Twoje zaczynają, taka różnica w stanowiskach?
Masz siewki trzmieliny oskrzydlonej, czy źle zrozumiałam?
Epimedia ruszyły? U mnie ruszyło Epimedium rubrum, reszta śpi, najbardziej mi zależy na tych od Ciebie pomarańczowych, zapłakałabym się gdyby przemarzły
Ogrodówka przecudna, u nas zapowiadają przymrozki znów , weekend ma być bardzo zimny, moje ogrodówki pewnie przemarzną Martwię się też o magnolie, zaczynają kwitnąć, jak przyjdzie mróz to się nimi nie nacieszę
ewsyg 08:18, 22 kwi 2026

Jolu, bardzo przyjemną masz wiosnę. Zakupy bardzo mi się podobają, a magnolia to prawdziwa gwiazda.