Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Znowu na wsi

Znowu na wsi

Basilikum 19:42, 12 kwi 2026

Double Ellen tez mam, piękna jest ale nie przyrasta.

Muszę tez się wybrać na roślinne zakupy
Joku 20:11, 12 kwi 2026

Zobaczę jak jej a raczej jemu będzie się wiodło. Na pewno masz fajne szkółki w okolicy, jest gdzie buszować .
Basilikum 21:02, 12 kwi 2026

No właśnie tak blisko to nie mam. Do jednej najblizszej jest teraz objazd.
vita 08:54, 14 kwi 2026

Joku napisał(a)
Ciemierniki zadomowione w ogrodzie nadal w formie. Urocze byliny.

Jola? A to jest przypadkiem siewka ciemiernika od Ewy? Widzę, że kwiaty mają kryzkę, mój mroczny przedmiot pożądania. Moja siewka od Ewy ma cudowne pełne kwiaty, ale kryzki nie ma.
Joku 16:35, 14 kwi 2026

Tak, od Ewy. Ta kryzka jest na początku kwitnienia, potem stopniowo poszczególne ozdobniki odpadają. Dostałam od Ewy 3 sztuki, jedna nieco się męczy bo miejscówka jej nie pasuje. Mogę się podzielić mrocznym przedmiotem pożądania . Wiesz że u mnie miejsca dla roślin jak na lekarstwo.

Noc w końcu bez przymrozków ale znowu zimny wschodni wiatr wieje więc nie wiadomo jak długo te plusy się utrzymają. Posadziłam nowe lawendy w miejsce tych które zmarniały. Wykopałam jedną różę z miejsca gdzie ledwie żyła, posadziłam do towarzystwa lawendom. Może tutaj jej będzie lepiej. Oj, niektóre rośliny łatwo u mnie nie mają.
Wywaliłam część bodziszków żałobnych spod płotu, przede wszystkim ze względu na dużą skłonność do samosiewu, paskudy wysiały się u sąsiada. Na ich miejsce wsadziłam inną odmianę bodziszka rosnącego w kępie i bez skłonności do siania się gdzie popadnie.
Na dzisiaj wystarczy prac ogrodowych .
Dorota321 20:42, 14 kwi 2026

Joku napisał(a)
Dorotko, rozrastają się, aż za bardzo. Na początku też były niemrawe ale teraz w niektórych miejscach robią za chwasty. Nie pamiętam kiedy zaczęłam sadzić, na pewno mają ponad 5 lat.

Jolu u Ciebie sieją się krokusy i zawilce greckie , ich kolor mnie urzekł. U mnie zawilce wysiały się w trawniku i ja je wydłubywałam z tej trawy, żeby je przesadzić w inne miejsce. Pamiętam, że nasionka zbierałam i od razu na rabacie wysiewałam i przykrywałam ziemią, żeby tam mi się mnożyły. Niestety u mnie to tak nie działa, rosną tam , gdzie im się podoba, a później mąż je wycina , bo myśli, że to chwasty.
Joku 20:51, 14 kwi 2026

U mnie sieją się najbardziej w żwirze. Nawet nie próbuję ich przesadzać. Skoro im się tam podoba to niech rosną. Cebulki chyba są niewielkich rozmiarów. Krokusom prawdopodobnie przyrasta ilość cebulek. Jeżeli pojawiają się w innych miejscach to podejrzewam że robią to moje koty. Ciągle grzebią w rabatach, łobuzy.
Kontonaogrod 08:26, 15 kwi 2026

Boskie ciemierniki Takich nie mam

Zaglądam i pozdrawiam!
April 08:42, 15 kwi 2026

Joku napisał(a)

Zaczynają kwitnąć zawilce greckie. Sieją się niemożebnie robiąc straszny bałagan.

Śliczne są. Nie przeszkadzałby mi bałagan. Moje jakoś nie chcą się siać. Inna sprawa że obok tego miejsca pies ciągle wykopuje sobie jamę, skutecznie zasypując wszystko w około tonami piasku. Chyba powinnam przesadzić zawilce.

Ciemiernika kupiłaś cudnego. To wschodni? miałam bardzo podobnego ale... znowu, pies wykopał

Wafel 08:50, 15 kwi 2026

Lubię wszelakie bodziszki, żałobne też, ale faktycznie te się sieją, mam takiego z zielono-białymi listkami, na razie trzymam, bo ładnie rozjaśnia rabaty. Renarda słabo u mnie rósł, poszedł na osiedlową, korzeniasty dostał eksmisję za ekspansywność, zostały Rozanne, Havana Blues i w tym sezonie doszły czerwone z serii Frivolius. Wszystkie mi się podobały nawet te co wywaliłam, ale nie nadawały się do mojego ogrodu.
Mam nadzieję, że róża w nowym miejscu nabierze wigoru