Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Znowu na wsi

Znowu na wsi

Basilikum 19:42, 12 kwi 2026

Double Ellen tez mam, piękna jest ale nie przyrasta.

Muszę tez się wybrać na roślinne zakupy
Joku 20:11, 12 kwi 2026

Zobaczę jak jej a raczej jemu będzie się wiodło. Na pewno masz fajne szkółki w okolicy, jest gdzie buszować .
Basilikum 21:02, 12 kwi 2026

No właśnie tak blisko to nie mam. Do jednej najblizszej jest teraz objazd.
vita 08:54, 14 kwi 2026

Joku napisał(a)
Ciemierniki zadomowione w ogrodzie nadal w formie. Urocze byliny.

Jola? A to jest przypadkiem siewka ciemiernika od Ewy? Widzę, że kwiaty mają kryzkę, mój mroczny przedmiot pożądania. Moja siewka od Ewy ma cudowne pełne kwiaty, ale kryzki nie ma.
Joku 16:35, 14 kwi 2026

Tak, od Ewy. Ta kryzka jest na początku kwitnienia, potem stopniowo poszczególne ozdobniki odpadają. Dostałam od Ewy 3 sztuki, jedna nieco się męczy bo miejscówka jej nie pasuje. Mogę się podzielić mrocznym przedmiotem pożądania . Wiesz że u mnie miejsca dla roślin jak na lekarstwo.

Noc w końcu bez przymrozków ale znowu zimny wschodni wiatr wieje więc nie wiadomo jak długo te plusy się utrzymają. Posadziłam nowe lawendy w miejsce tych które zmarniały. Wykopałam jedną różę z miejsca gdzie ledwie żyła, posadziłam do towarzystwa lawendom. Może tutaj jej będzie lepiej. Oj, niektóre rośliny łatwo u mnie nie mają.
Wywaliłam część bodziszków żałobnych spod płotu, przede wszystkim ze względu na dużą skłonność do samosiewu, paskudy wysiały się u sąsiada. Na ich miejsce wsadziłam inną odmianę bodziszka rosnącego w kępie i bez skłonności do siania się gdzie popadnie.
Na dzisiaj wystarczy prac ogrodowych .
Dorota321 20:42, 14 kwi 2026

Joku napisał(a)
Dorotko, rozrastają się, aż za bardzo. Na początku też były niemrawe ale teraz w niektórych miejscach robią za chwasty. Nie pamiętam kiedy zaczęłam sadzić, na pewno mają ponad 5 lat.

Jolu u Ciebie sieją się krokusy i zawilce greckie , ich kolor mnie urzekł. U mnie zawilce wysiały się w trawniku i ja je wydłubywałam z tej trawy, żeby je przesadzić w inne miejsce. Pamiętam, że nasionka zbierałam i od razu na rabacie wysiewałam i przykrywałam ziemią, żeby tam mi się mnożyły. Niestety u mnie to tak nie działa, rosną tam , gdzie im się podoba, a później mąż je wycina , bo myśli, że to chwasty.
Joku 20:51, 14 kwi 2026

U mnie sieją się najbardziej w żwirze. Nawet nie próbuję ich przesadzać. Skoro im się tam podoba to niech rosną. Cebulki chyba są niewielkich rozmiarów. Krokusom prawdopodobnie przyrasta ilość cebulek. Jeżeli pojawiają się w innych miejscach to podejrzewam że robią to moje koty. Ciągle grzebią w rabatach, łobuzy.