Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » SZCZĘŚCIE jest wyborem - ogród Diany

SZCZĘŚCIE jest wyborem - ogród Diany

Evchen 13:44, 28 wrz 2012

Jestem i zaglądam
Ależ ta wisteria piękna!... nie boisz się o dachówki?.. tyle się naczytałam,że potrafi mury rozsadzić i zrezygnowałam.. ale może jednak?.... biała byłaby cudowna...
bo wisteria to glicynia?...
Evchen 13:47, 28 wrz 2012

pozwolę sobie wkleić inspirację
http://www.garnek.pl/menhir/14587315/dla-odmiany-biala-wisteria
Diana 14:19, 28 wrz 2012

evchen inspiracja cudna wisteria to glicynia
Jeśli chodzi o dachówki...boję się, a bardziej mój M sprawdzamy co miesiąc czy się tam gdzieś nie wciska !!!!!! i wycinamy pędy które włażą pod dachówki W podbitce mam umocowane śruby na których zrobiłam supły z grubej liny - właśnie ich się łapie
Ona ciągle chce sie wcisnąc właśnie pod dachówkę, trzeba uważać.
Mam zamiar puścić ją jeszcze w górę skośnym dachem, tyle że w szczycie ma 7m wysokości nie wiem jak tam będę wycinała niesforne pędy..............???
Póki co daję radę a ona powolutku się pnie
Zawsze chciałam mieć wisterię dlatego walczę
pozdrawiam
motylla 14:37, 28 wrz 2012

Diana napisał(a)
Wczoraj przeglądałam zdjęcia ogrodowe i mimo tego, że ogród oglądam codziennie zszokowało mnie jak rośliny rosną!!!!!!!
Wierzyć się nie chce, jakby żyły nie w glebie lecz na drożdżach
Podziele się z Wami moimi spostrzeżeniami............

dzisiaj WISTERIA
zdjęcia tylko z tego sezonu !!!!!zakupiona dość spora, odplątałam wszystkie gałęzie i po swojemu oplątałam nimi podporę........taka zrobiła się w ciągu kilku miesięcy !!!!!!! pare razy podcinałam ją, żeby nie wchodziła pod dachówkę i co???? rośnie nawet w drugą stronę choć nikt jej tam nie prowadzę

Łomatkoicórko! Masz zielone ręce! Jak ona rośnie, to szok! Pięknie, przepięknie!
My też oglądamy z zaskoczeniem zdjęcia z wiosny choćby, na których rośliny są zupełnie inne niż obecnie. Dobrze jest to dokumentować, bo czasem łatwo ulec złudzeniu, że nic się nie zmienia a one w miejscu nie stoją
Lena 15:01, 28 wrz 2012

Diana napisał(a)
Wczoraj przeglądałam zdjęcia ogrodowe i mimo tego, że ogród oglądam codziennie zszokowało mnie jak rośliny rosną!!!!!!!
Wierzyć się nie chce, jakby żyły nie w glebie lecz na drożdżach
Podziele się z Wami moimi spostrzeżeniami............

dzisiaj WISTERIA
zdjęcia tylko z tego sezonu !!!!!zakupiona dość spora, odplątałam wszystkie gałęzie i po swojemu oplątałam nimi podporę........taka zrobiła się w ciągu kilku miesięcy !!!!!!! pare razy podcinałam ją, żeby nie wchodziła pod dachówkę i co???? rośnie nawet w drugą stronę choć nikt jej tam nie prowadzę

Diano,odnośnie Wisterii :
Są kwieciste i chińskie - te pierwsze skręcają w lewo a drugie w prawo - i mozna sobie pomagać samemu ale i tak pędy sie skręcają.

Druga sprawa to termin cęcia - jeżeli tniesz kiedy popadnie,to raczej nie zakwitnie - wiem z własnego doświadczenia.
Tnie się dwa razy - wiosną i w drugiej połowie sierpnia.
Ja przez to że tak rzadko mozna ciąć- a jest to mega ekspansywne pnącze - w tym roku dosłownie wkurzyłam się na glicynię i jedną,która rosła jak ściana ,wchodząc mi na dach - scięłąm i zostawiłam w formie drzewka.Drugą tak prowadzę i jakoś daję radę ją trzymać w rydzach.
Wiem jedno ,że drugi raz nie kupiłabym jej- mimo iż piękna!!!
Diano ,a kwitła ci Twoja Wisteria?
Evchen 15:07, 28 wrz 2012

Diana napisał(a)
evchen inspiracja cudna wisteria to glicynia
Jeśli chodzi o dachówki...boję się, a bardziej mój M sprawdzamy co miesiąc czy się tam gdzieś nie wciska !!!!!! i wycinamy pędy które włażą pod dachówki W podbitce mam umocowane śruby na których zrobiłam supły z grubej liny - właśnie ich się łapie
Ona ciągle chce sie wcisnąc właśnie pod dachówkę, trzeba uważać.
Mam zamiar puścić ją jeszcze w górę skośnym dachem, tyle że w szczycie ma 7m wysokości nie wiem jak tam będę wycinała niesforne pędy..............???
Póki co daję radę a ona powolutku się pnie
Zawsze chciałam mieć wisterię dlatego walczę
pozdrawiam

Ja też zawsze chciałam, ale jakoś się boję tej ekspansywności...

Leno - czy jest różnica w kwiatach między chińską a kwiecistą?.. I jak ją prowadzić w drzewko?....
Diana 16:58, 28 wrz 2012

Małgosiu rośnie jak szalona ! buziaki
Lena ja sama nie wiem jaka ona jest
Moja kwitła dwa razy !!!!!

w kwietniu 2 kwiatki

i jeszcze raz zakwitła (to chyba za dużo powiedziane) w sierpniu 1 kwiatek na zdjęciu u góry z lewej strony....słabo widać
agata_chrosc... 17:59, 28 wrz 2012

no i ja ze swoja mam to samo - jeden kwiatek, za to wciska sie gdzie się da. Wydałam jej wojnę!
Madzenka 19:04, 28 wrz 2012

Ha i Ty masz swojego potwora - wisterię Piękna i Bestia
Pozdrawiam weekendowo
Sebek 19:11, 28 wrz 2012

Ta wisteria jest niesamowita - aż nie chce się wierzyć, że ma kilka miesięcy