Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W Gąszczu u Tess

W Gąszczu u Tess

Tess 23:31, 03 cze 2013

Anabell napisał(a)
Tess! masz pomysła na zestawienie kopytnika i cytronelki, dwie roślinki do cienia. Nie narzekaj na zestawienie cisa, wszystkie odcienie zieleni w żadnym zestawieniu nie będą przeszkadzały.
Kopytnik dobrze Ci się rozrósł, też mam, dawno temu kupiłam dwie doniczki maleńkie. długo stały w miejscu, wreszcie ruszyły i rozsiały się w różnych miejscach. Też muszę wykopać i zaopiekować się nimi.

zajmujesz się trzema ogrodami tylko nie opuszczaj Nas.

No już nie narzekam, podoba mi się i już nie mam wątpliwości Ty kupiłaś dwie doniczki kopytnika, a u mnie ta obfitość z jednej małej roślinki (choć też wiele lat temu nabytej).
Haniu, nie opuszczam Was, ale czasu taki niedostatek....
Miło, że wpadłaś, choć ja Cię tak zaniedbuję.
Evchen 23:33, 03 cze 2013

Tess napisał(a)

Prawda? Ev pięknie posługuje się słowem.
Piwonie mam piękne (w ogródku Babci Danusi) - białe, różowe, bordowe. Chcesz?

Tesia a ja?... białe piwonie... i różowe Mam bordowe od mamy .. białe to fiesz.. mój ulubiony kolor Zmobilizowałaś mnie do zdjęć Jak moja mamusina piwonia zakwitnie zrobię fotkę Bo krzaczek cudny .... ale w tym wypadku jestem absolutnie subiektywna
grupa_trzyma... 23:34, 03 cze 2013

Tesiu, pewnie, że chcę. Jeśli chcesz się podziwlić. Ja mam tylko białą, ale coś w tym roku nie chce jej się kwitnąć. W sumie to jej się nie dziwię.
Tess 23:36, 03 cze 2013

Ozz napisał(a)
micha mi się śmieje na widok przedogródka - oczywiście pozytywnie!
Też bez tych bordowych żurawek zrobiło się tam lżej. Hosty dobra myśl - może jakieś niebieskawe?
No i kopytnik - rządzi!

Kochana jesteś
Radziłaś to (kopytnik) od dawna. Bordowe żurawki precz od citronelek!
Z kopytnikiem jest tak... elegancko. Prawda?
Hosty niebieskawe? Nie żółte? Muszę przymierzyć.
Evchen 23:39, 03 cze 2013

grupa_trzymajaca_grabie napisał(a)
Tesiu, pewnie, że chcę. Jeśli chcesz się podziwlić. Ja mam tylko białą, ale coś w tym roku nie chce jej się kwitnąć. W sumie to jej się nie dziwię.

No ja też się jej nie dziwię! Do Twojego ogrodu pasują piwonie różowe i bordowe
Biała nie zakwitnie....
ana_art 23:45, 03 cze 2013

czytam i oglądam zachwyty nad kopytnikiem i aż go wygooglałam. Bardzo ładne połączenie zrobiłaś, on tylko do cienia?
Evchen 23:48, 03 cze 2013

Tess napisał(a)

Kochana jesteś
Radziłaś to (kopytnik) od dawna. Bordowe żurawki precz od citronelek!
Z kopytnikiem jest tak... elegancko. Prawda?
Hosty niebieskawe? Nie żółte? Muszę przymierzyć.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1487-ania-i-roze-i-cala-reszta?page=334
Tesia, zobacz na tego linka Ania pokazuje hostę (trzecia na zdjęciu) - idealnie pasowałaby do Twojego przedogródka
Buziam i Eviskam
Tess 23:52, 03 cze 2013

ana_art napisał(a)
Bardzo ładne połączenie zrobiłaś, on tylko do cienia?

Cytuję : "jest rośliną cieniolubną, znosi nawet głęboki cień". U mnie rósł dotąd w cieniu, ale ta rabata to półcień - słońce jest od 14.00. W moim drugim ogródku rośnie pod drzewami, ale niezbyt gęstymi.
Myślę, że w pełnym słońcu raczej nie da rady, a nawet, jeśli wytrzyma, to nie będzie tak cudnie wybarwiony_ zieleń nie będzie tak intensywna i piekna.
grembosia 23:53, 03 cze 2013

Przedogródek teraz taki uporządkowany, kopytnik fajnie się tam prezentuje, choć nie znam rośliny- muszę poczytać.
Ja jakoś też nie przepadam z ciemnymi żurawkami, wolę te żółciutkie, są takie energetyczne...
Pozdrawiam cieplutko
ewa004 10:55, 04 cze 2013

Tesiula buziaczki zostawiam