Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Ochrona przed chorobami i szkodnikami » Rozpoznawanie chorób i szkodników

Rozpoznawanie chorób i szkodników

Ewa777 13:22, 30 lip 2014

Witam,
napisałam w wątku o hortensjach, ale widzę, że tu będzie lepiej. Zauważyłam, że coś podjada moją hortensję (zdjęcie liści). Co to może być i jak zwalczyć szkodnika? Proszę o poradę
Na drugim zdjęciu jest jakieś białe maleństwo na kwiatku, czy to może on szkodzi roślinie? Znalazłam też małego białego pająka.

Ewa777 13:23, 30 lip 2014

Zdjęcie z listkami

Mazan 15:52, 30 lip 2014

Ewo,

Widząc 'gości' i uszkodzenia powinnaś sprawdzić dokładnie spody liści. Na nr 2 widać w kilku miejscach wybrzuszenia, a nie wiadomo czy jest coś pod spodem. Same uszkodzenia mogła zostawić choćby śluzownica. Na 'jedynce' owady zbyt małe /4?/ żeby coś o nich powiedzieć.

Pozdrawiam

Ewa777 00:00, 31 lip 2014

Obejrzałam liście, nie ma wybrzuszeń (na zdjęciu są krople wody). Pod liściem niczego nie ma. Blaszki są jednak wyżarte.

Daję powiększenie - to biały pająk. Teraz widać wyraźnie.

Mazan 07:48, 31 lip 2014

Ewo, uchwyciłaś pająka przy sutym posiłku. Owady błonkoskrzydłe czy motyle to postacie dorosłe gąsienic i dlatego są wyżery na liściach. Jeśli jeszcze są gąsienice lub złożone jaja tych owadów opryskaj środkiem owadobójczym, gdyż same pająki nie zlikwidują zagrożenia.

Pozdrawiam
Kasya 17:31, 04 sie 2014

Nie wiem czy bez zdjecia ktos bedzie w stanie zidetntyfikowac, ale sprobuje opisac

Na iglach swierku zobaczylam drobniutkie biale jajeczka. Igly na szczycie galazki byli nimi calkowicie pokryte.
Po kilku dniach jajeczka zrobily sie ciemne.
Pensetką zerwalam wszystkie igly do sloiczka.
Po kolejnych 2-3 dniach zobaczylam zamiast jajeczek malutkie czarne przecinki dlugosci ok 1-2 mm

Wyrzucialam od razu

Czy ktos moze wie co to takiego moglo byc ?
ArekJ 10:39, 05 sie 2014

Witajcie,

Gorąca prośba o pomoc w identyfikacji choróbstwa Perukowca Podolskiego.
2 lata temu, gdy był dużo mniejszy, chorował podobnie. Wtedy pomogło wycięcie chorych pędów. Tym razem, gdy krzew jest dużo większy - wycinanie nie pomaga. Topsin też nie...
Z góry dziękuję.

Pzdr.
Arek

Mazan 21:49, 05 sie 2014

ArekJ

Piszesz, że chorował podobnie. Jak wyglądało drewno na przekroju? Nie miało skażeń? Jeśli możesz daj większy obraz, gdyż wydaje się, że liście mają kropki lub ciemne plamki. Gdyby drewno miało ciemne przebarwienia, a na liściach był "rzucik" to może oznaczać wertycyliozę /Verticilium albo-atrum/.
Pomóc wówczas może podlewanie sarfunem + rovral flo lub topsinem, oprysk tylko pomocniczo z niepewnym skutkiem. Rany po cięciu dobrze jest zasmarować 3% roztworem Discus wymieszanym z farbą. Narzędzia odkażać.

Pozdrawiam
Nallar 12:55, 06 sie 2014

Na liściach mojego zawilca pojawiły się takie przebarwienia, czy to choroba, czy jakiś pasożyt ?
Mazan 17:08, 06 sie 2014

Nallar

Prawdopodobnie to 'dzieło' miniarki. Jednak w ogrodach jest ich bez liku i trudno ustalić, która to muchówka czy mały motyl. Jeśli zwalczać - to biologicznie /mają wielu wrogów/, których chemia zniszczy szybciej niż szkodnika.

Pozdrawiam