Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Anity

Ogródek Anity

agata_chrosc... 17:42, 19 paź 2013

Anitka, Kondzio ma chyba jednak rację. zawsze będziesz miała łyse doły, a to wygląda tak sobie. Może chociaż, jesli już tylko róże chcesz, dosadź pomiędzy The Fairy - ta ma niemal zawsze listki i zakrywa to łyse. Ja mam tak z przodu rabaty i działa. Z tego tez powodu tak sobie sprawdzają się trawy - nie spełniają zadania zasłaniania tych łysych dołów. Lepiej jednak coś, co ma jakąś gęstość. A może sezonowo - wiosną cebulowe, niezapominajki, a potem jednoroczne,a jesienią astry niskie na przykład.
pozdrowienia
Anita1978 18:00, 19 paź 2013

Hej Agatko!
Masz rację coś dosadzę wiosną, może coś sezonowego, cebulowe przy różach nie bardzo, bo i jedne i drugie należą raczej do żarłocznych roślin
Ale sezonowe to dobry pomysł, bo tego miejsca nie widać z żadnego okna, więc zimą może być pustawo , można podsadzić lobelią, albobegoniami białymi
agata_chrosc... 19:04, 19 paź 2013

ale cebulowe są znacznie płyciej więc raczej nie mają szans podbierać rózom. Ale faktycznie chyba nie będą tu dobre bo te brązowiejące liście to też nie ozdoba, a róże ich nie zakryją raczej. Chyba że coś drobnego - np. szafirki, ich małych listków to już potem nie widać tak bardzo.
Margarete 01:07, 20 paź 2013

Ale fajnie ze posadziłaś Anitko dookoła tarasu te róże, będą stanowiły taki łacznik między ogrodem- czyli rabatmi po obrzeżu ogrodu a miejscem wypoczynku - tarasem . Ciekawa jestem jak je posadziłas, mysle o kolorach, ale pokazesz je w czerwcu, lipcu to sie dowiemy...
B ędzie pięknie ........... a jakie trawki dosadzisz ?
Ja chciałabym na swojej rózance mieć miskanty ML jak u Anuli = wiesz tam gzie oglądałysm rożanke w trakcie wizyty u Danusi - u jej śąsiadki. Urzekło mnie to połaczenie róże + szarozielone miskanty.
A co z rózanka w kąciku wypoczynkowym za dome, tam gdie planowałaś ten podest ? na wiosne bedziesz działać ?
Anita1978 08:35, 20 paź 2013

Margarete napisał(a)
Ale fajnie ze posadziłaś Anitko dookoła tarasu te róże, będą stanowiły taki łacznik między ogrodem- czyli rabatmi po obrzeżu ogrodu a miejscem wypoczynku - tarasem . Ciekawa jestem jak je posadziłas, mysle o kolorach, ale pokazesz je w czerwcu, lipcu to sie dowiemy...
B ędzie pięknie ........... a jakie trawki dosadzisz ?
Ja chciałabym na swojej rózance mieć miskanty ML jak u Anuli = wiesz tam gzie oglądałysm rożanke w trakcie wizyty u Danusi - u jej śąsiadki. Urzekło mnie to połaczenie róże + szarozielone miskanty.
A co z rózanka w kąciku wypoczynkowym za dome, tam gdie planowałaś ten podest ? na wiosne bedziesz działać ?

Hej Małgoś!
Miskanty ml byłyby cudne, ale u mnie ich nie ma, muszę na wiosnę poszukać...
A kącik wypoczynkowy zacznę tworzyć wiosną, teraz już nie sdążyłam-bieżące sprawy wzięły górę...
A kolory to w większości odcienie różu, purpura, fuksja, i kremowo białe
No i jeszcze od ulicy też posadziłam dwie pnące, coby miło było też przed wejściem do ogrodu - taj jak u Danusi, przedogródek od ulicy wygląda cudnie! Powoli i ja robię tam porządek( czytaj: przy ulicy) .
Anita1978 08:36, 20 paź 2013

agata_chroscicka napisał(a)
ale cebulowe są znacznie płyciej więc raczej nie mają szans podbierać rózom. Ale faktycznie chyba nie będą tu dobre bo te brązowiejące liście to też nie ozdoba, a róże ich nie zakryją raczej. Chyba że coś drobnego - np. szafirki, ich małych listków to już potem nie widać tak bardzo.

Cebulowe sadzę w oczku w tym roku, zobaczymy jak to wyjdzie
Anita1978 10:17, 20 paź 2013

U nas dzisiaj pogoda nie zachęca do spacerów ani prac w ogrodzie.... Więc cebulowe jeszcze poczekają! Wyskoczyłam tylko rano podlać świeżo posadzone róże i brrrrr.....zimnica straszna! Pozostaje tylko dzień z telewizorkiem, herbatką z cytrynką i ....ogrodowiskową bracią!
Dla wszystkich na niedzielę, ostatnie tchnieniem Chopinów

Bogdzia 10:19, 20 paź 2013

Jak na ostatnie tchnienie są zachwycajace.Miłego dnia.
Madzenka 15:00, 20 paź 2013

Współczuję zimna, u nas dzisiaj cieplutko +21 stopni....

Kondzio ma rację, rózę mają brzydkie doły, zwłaszcza gdy sie starzeją i przycinasz widać brzydkie badyle... Dlatego w nogi konieczne są nasadzenia. Nie wiem jakie róże posadziłaś, jakiej wysokości?
Jesli wielkokowiatowe to nawet się nie zastanwiaj posadź obwodke bukszpanową, jeśli okrywowe to mogą byc jakieś fajne trway (carexy, kostrzewy) lub kulki bukszpanowe i źurawki.
mam przed różami też bergenię (ale ja mam wyłącznie okrywowe). Wiosną planuje posadzić czysciec wełnisty i kostrzewe, gdyż do baldoróżowych takie szarości są piękne,

Lawenda tez byłaby fajna ale wyłącznie VIVA, ktora jest zimą teź ładna i kulista.
bociek 20:08, 21 paź 2013

A tu o różach pewnie kolczastych Buziam